Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ - Η πιο κρίσιμη περίοδος για την οικονομία

ΚΥΡΙΑΚΗ 29-11-2009 

http://www.ethnos.gr/images/logo.gif

ΕΙΝΑΙ προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης ν αξιοποιήσει την όποια περίοδο ανοχής τής διασφαλίζει η πρόσφατη εκλογική νίκη της, ανοίγοντας όλα τα κρίσιμα μέτωπα και προχωρώντας σε δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες πολύ δύσκολα θα τολμούσε να πάρει ύστερα από ένα, δύο ή περισσότερα χρόνια στην εξουσία.

 ΩΣΤΟΣΟ, δεν είναι μόνο θέμα χρονικής συγκυρίας η συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης. Είναι πρωτίστως υποχρέωση, την οποία επιβάλλει η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και την επιτάσσουν οι δεσμεύσεις μας έναντι των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και οι ανάγκες μας έναντι των διεθνών αγορών, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα διευκολύνουν τη διεκπεραίωση των δανειακών αναγκών μας.
ΜΕ ΒΑΣΗ την πραγματικότητα αυτή, ο επόμενος μήνας αλλά και οι δύο πρώτοι του 2010 θα είναι περίοδος σοβαρών και δύσκολων αποφάσεων, που κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα είναι και ιδιαίτερα ελκυστικές για τα τμήματα εκείνα της κοινής γνώμης τα οποία θα αφορούν.
ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ, άλλωστε, ότι ρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν ως στόχο να διευρύνουν τη φορολογική βάση, έτσι ώστε να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και ν αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, αλλά και μέτρα που θα στοχεύουν στην αποτροπή δυσμενών εξελίξεων στο Ασφαλιστικό, θα επιφέρουν αλλαγές, τις οποίες κάποιοι θα ήθελαν ή και θα θελήσουν να τις αποφύγουν.
ΑΥΤΗΝ τη δύσκολη κατάσταση είναι που πρέπει να διαχειριστεί με την απαιτούμενη υπευθυνότητα η κυβέρνηση, προωθώντας συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, οι οποίες θα συνδυάζουν τη ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων με την επιβαλλόμενη κοινωνική δικαιοσύνη ως προς την κατανομή των βαρών που αναπόφευκτα θα υπάρξουν.
ΚΙ ΟΦΕΙΛΕΙ να είναι τέτοια η πολιτική της, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί και η αναγκαία για κάθε σοβαρή και ουσιαστική μεταρρύθμιση κοινωνική συμπαράσταση ή έστω ανοχή. Αλλωστε, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση. Αφορά κυρίως τη χώρα και το μέλλον της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: