Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

"Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται"

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009
Δηλώσεις Μ.Χρυσοχοΐδη για το τυφλό τρομοκρατρικό χτύπημα στο ΑΤ Αγ.Παρασκευής
"Η Δημοκρατία
δεν τρομοκρατείται"
H τρομοκρατική επίθεση στο ΑΤ Αγ.Παρασκευής ήταν ένα τυφλό χτύπημα με στόχο στην ελληνική κοινωνία, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοΐδης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.
Στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη, ο υπουργός προανήγγειλε νέο σχέδιο αντι-εγκληματικής και αντι-τρομοκρατικής πολιτικής, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα.

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει επικράτεια φόβου. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «οι τρομοκράτες θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Πρόσθεσε ότι τα αστυνομικά τμήματα είναι χώροι εξυπηρέτησης πολιτών και δεν θα γίνουν φρούρια με λήψη έκτακτων μέτρων.

«Όσοι ερμηνεύουν τις πρωτοβουλίες μας ως πολιτική όξυνσης, δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος» τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν χωρούν ιδεοληψίες και στερεότυπα όταν στο στόχαστρο μπαίνουν νέοι άνθρωποι.
«Τα θύματα ήταν νέοι άνθρωποι που είχαν .....πρόσωπο και ταυτότητα σε αντίθεση με τους τρομοκράτες. Γαζώθηκαν 20χρονα παιδιά με εκατό σφαίρες και από τύχη δεν είχαμε νεκρό.

» Κάθε μέτρο και κάθε πρωτοβουλία μας στοχεύει στο να είμαστε κοντά στον πολίτη και να τον υπηρετούμε. Και έτσι δεν αποδεχόμαστε τις έννοιες της όξυνσης ούτε και θα υιοθετήσουμε ποτέ τη στάση της αδράνειας απέναντι σστο καθήκον μας» τόνισε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το χτύπημα είχε σχεδιαστεί αρκετές μέρες πριν, όπως άλλωστε αποδεικνύουν όλες οι κινήσεις τους, με στόχο να υπάρξουν θύματα.
Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε ο υποστράτηγος Γιάννης Ραχοβίτσας οι τρομοκράτες είχαν κλέψει τις μοτοσικλέτες το 2000 τη μία, ενώ τις άλλες δύο λίγες εβδομάδες πριν την επίθεση.
«Αυτή η προετοιμασία δείχνει ότι οι τρομοκράτες δεν έλαβαν αφορμή από τη χτεσινή ανακοίνωση επικήρυξης με το ποσό των 600.000 ευρώ τριών καταζητουμένων και ήδη καταδικασθέντων ατόμων» τόνισε.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο Μ.Χρυσοχοΐδης, επισκέφθηκε, τόσο τον τόπο της επίθεσης όσο και τους τραυματισμένους στα νοσοκομεία δήλωσε, ότι «η ένοπλη επίθεση εναντίον νεαρών Αστυνομικών και ενός πολίτη είναι επίθεση άνανδρη, δολοφονική και εκατό τοις εκατό τρομοκρατική».
Επισήμανε πως «η βία -και μάλιστα η δολοφονική βία- είναι ο χειρότερος εχθρός της κοινωνίας. Η δε τυφλή βία εναντίον εικοσάχρονων παιδιών είναι απεχθής και φρικαλέα» και κάλεσε όλους τους πολίτες σε συσπείρωση γύρω από τη Δημοκρατία «για να την προστατέψουμε» όπως είπε.
Την επίθεση καταδίκασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Το χρονικό της επίθεσης
Τέσσερις άγνωστοι που επέβαιναν σε δύο μοτοσυκλέτες «γάζωσαν» στις 21:40 το βράδυ της Τρίτης, με ένα ή δύο αυτόματα όπλα, το αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής στην οδό Πεντέλης 10.
Από τα πυρά έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Ο ένας τραυματίας νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και οι άλλοι πέντε στον Ερυθρό Σταυρό.
Επίσης, ένας πολίτης που περνούσε από το σημείο λιποθύμησε και διακομίστηκε με σοκ στον Ερυθρό Σταυρό.
Οι δράστες κατέβηκαν από τις μοτοσυκλέτες στη συμβολή των οδών Κύθνου και Αργυροκάστρου, πλησίασαν το αστυνομικό τμήμα την ώρα της αλλαγής βάρδιας και έριξαν δεκάδες σφαίρες εναντίον των αστυνομικών.
Στη συνέχεια επέστρεψαν στις μοτοσυκλέτες τους και εξαφανίστηκαν στα στενά της Αγίας Παρασκευής.
Οι τραυματίες είναι μία δόκιμη ειδική φρουρός, η οποία είναι η βαρύτερα τραυματισμένη, ο σκοπός του τμήματος, δύο ειδικοί φρουροί που γύριζαν από περιπολία και άλλοι δύο συνάδελφοί τους.
H αστυνομικός υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στον Ερυθρό Σταυρό και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης, σχετικά με την κατάσταση της υγείας της αστυνομικού.
Τρεις ύποπτες μοτοσυκλέτες που εντοπίστηκαν εγκαταλελειμμένες κοντά στο μετρό του Χαλανδρίου, ερευνάται εάν ανήκουν στους δράστες.
Στον τόπο της επίθεσης έφθασαν αμέσως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μαζί με ειδικούς της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Από τους δεκάδες -τουλάχιστον 50- κάλυκες που βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης ερευνάται ο τύπος του αυτόματου όπλου, καθώς και εάν έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες.
Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί δύο παρόμοιες επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα: Η μία από τον «Επαναστατικό Αγώνα» στο Β' Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας στις 30 Απριλίου του 2007 και η άλλη από τη «Σέχτα Επαναστατών» στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού στις 3 Φεβρουαρίου 2009.
Στην επίθεση το ΑΤ Νέας Ιωνίας χρησιμοποιήθηκε υποπολυβόλο διαμετρήματος 9mm τύπου MP5, ενώ στο χτύπημα κατά του ΑΤ Κορυδαλλού ένα πιστόλι των 9 mm και ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpion.
Το χτύπημα ήρθε επίσης λίγο μετά την επικήρυξη με 600.000 ευρώ των τριών ατόμων, αποκαλούμενων «ληστών με τα μαύρα». Η δράση της συμμορίας ερευνάται ως προς τυχόν διασυνδέσεις της με τρομοκρατία.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε από τον πρώτη στιγμή τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στη συνέχεια μετέβη στον Ερυθρό Σταυρό.
Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται επίσης για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μετέβη επίσης στον Ερυθρό Σταυρό.
Εξερχόμενος από τον Ερυθρό Σταυρό, μαζί με την κα Ξενογιαννακοπούλου, ο Μ Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε την επίθεση «άνανδρη, δολοφονική και 100% τρομοκρατική» και διαβεβαίωσε πως «η απάντησή μας θα είναι άμεση και αποφασιστική». 
Στο πλευρό των τραυματιών αστυνομικών βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή πολλοί πολιτικοί, όλων των κομμάτων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Κάρολος Παπούλιας με δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου, καταδίκασε την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής.
«Καταδικάζω την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που έθεσε σε κίνδυνο αθώες ζωές. Αυτή την ώρα εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους τραυματισμένους αστυνομικούς και στις οικογένειες τους και τους εύχομαι περαστικά» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ.Παπούλιας.
Τα κόμματα για την επίθεση
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποψινή, πρωτόγνωρη σε έκταση και βιαιότητα, τρομοκρατική επίθεση στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στους τραυματισμένους αστυνομικούς και τις οικογένειες τους, με την ευχή να μην θρηνήσουμε απώλεια ζωής.
»Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας να εκπληρώσει την δημοκρατική της αποστολή του σεβασμού του Κράτους Δικαίου, της προστασίας των πολιτών και ιδίως του διαρκούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στον οποίο έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες.
»Η ώρα αυτή δεν είναι ώρα κριτικής. Θα περιμένουμε πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση -την οποία παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας δεν έχουμε ακόμα- από τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, χωρίς τους επικοινωνιακούς χειρισμούς εντυπωσιασμού που έχει έως τώρα ακολουθήσει» κατέληξε ο Γ.Κουμουτσάκος.
«Ο λαός πρέπει να σκεφτεί το ποιος ωφελείται από τέτοιου είδους επιθέσεις. Πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια που είναι χρήσιμη σε όσους επεξεργάζονται σχέδια καταστολής του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. Ευχόμαστε την πλήρη και ταχεία ανάρρωση των θυμάτων» ανέφερε το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε: «Οι φυσικοί αυτουργοί των τρομοκρατικών επιθέσεων, αποθρασύνονται όσο το σύστημα αφήνει ανέγγιχτους τους ηθικούς αυτουργούς. Καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κοινωνικός εχθρός είναι εντός των πυλών. Ο Θεός να βοηθήσει τα χτυπημένα παιδιά. Στις οικογένειές τους εύχομαι κουράγιο και δύναμη.»
«Είναι αυτονόητη και δεδομένη η καταδίκη μας απέναντι σε κάθε είδους τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις όπως αυτή που συνέβη στο ΑΤ Αγ. Παρασκευής. Θέλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχές για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών αστυνομικών. Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες, στο όνομα δήθεν των λαϊκών συμφερόντων, το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν την κοινωνία στο σύνολο της και να την ωθούν σε συντηρητική αναδίπλωση» αναφέρει ο ΣΥΝ.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδίκασαν την επίθεση, υπογραμμίζοντας ότι η βία δεν είναι εργαλείο επίλυσης αντιθέσεων αλλά το αντίθετο. Τέτοιου είδους επιθέσεις, με όποια δικαιολογία και αν γίνονται, στρέφονται ενάντια στην κοινωνία που σήμερα υφίσταται τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης και βαθιάς πολιτικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής κρίσης, δίχως να απαντούν στην κρίση.
Η κατάσταση των τραυματιών 
Σε σοβαρή, αλλά σταθερή, κατάσταση νοσηλεύονται οι δύο εκ των έξι αστυνομικών που τραυματίστηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, το βράδυ της Τρίτης.
O ένας σοβαρά τραυματισμένος αστυνομικός νοσηλεύεται στην Εντατική του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ενώ στον Ερυθρό Σταυρό νοσηλεύονται τέσσερις αστυνομικοί και μία δόκιμη ειδικός φρουρός που είναι σοβαρά τραυματισμένη, καθώς και ένας πολίτης που υπέστη νευρικό κλονισμό, κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη, η κατάσταση της υγείας της δόκιμης ειδικής φρουρού, που υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, παραμένει σοβαρή, αλλά όχι κρίσιμη. Τα άλλα πέντε άτομα είναι καλά στην υγεία τους και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους, ενώ αναμένεται να πάρουν εξιτήριο αύριο ή την Παρασκευή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, ο αστυνομικός που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου φέρει τραύματα στην κοιλιακή χώρα και στην αριστερή κνήμη. Η κατάσταση της υγείας του δείχνει ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση για την εμφάνιση τυχόν επιπλοκών.
Τα πρώτα ευρήματα
Όπως προέκυψε από τις μέχρι τώρα έρευνες, οι δράστες έβαλαν κατά των αστυνομικών με δύο πυροβόλα όπλα Καλάσνικοφ, τα οποία -σύμφωνα με τη βαλλιστική εξέταση- δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί. Πριν τραπούν σε φυγή, οι δράστες έριξαν μία χειροβομβίδα, πιθανότατα αμυντικού τύπου.

Aπό το σημείο της επίθεσης περισυνελέγησαν 99 κάλυκες πυροβόλου όπλου, ένα φυσίγγιο, ένας μοχλός απασφάλισης (περόνη), βολίδες και θραύσματα. Τα πειστήρια αυτά έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.
Εκτιμάται, ακόμα, πως οι δράστες ήταν τουλάχιστον πέντε. Όπως μετέδωσε το Mega, αναμεσά τους ήταν, όπως όλα δείχνουν, και μία νεαρή γυναίκα.
Η αστυνομία εντόπισε τρεις μοτοσικλέτες κοντά στο σταθμό του μετρό στο Χαλάνδρι και από την έρευνα προκύπτει πως αυτές χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Οι μοτοσικλέτες έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια της Σήμανσης, όπου θα εξεταστούν για αποτυπώματα και γενετικό υλικό.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι μοτοσικλέτες είχαν κλαπεί από την Αγία Παρασκευή, τον Νέο Κόσμο και την Ηλιούπολη.
Επίσκεψη του πρωθυπουργού
Λίγο μετά τις 10.30 χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έφτασε στον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών.
Ο πρωθυπουργός αναχώρησε από το νοσοκομείο μισή ώρα αργότερα χωρίς να κάνει καμία δήλωση.ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: