Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού


Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009 - ΤΟΠΙΚΗ

Να’μαστε και πάλι εδώ. Επιστροφή μετά από σχεδόν 20 ημέρες απουσίας, ηθελημένης και συνειδητής. Όχι, δεν με έκοψαν. Δεν κατάφεραν τουλάχιστον, αν και το προσπάθησαν.

Μόνη μου επέλεξα να μη γράφω τις ημέρες αγωνίας των υποψηφίων, σεβόμενη απολύτως τον πόνο και καημό τους.

Κι επειδή δεν θα μπορούσα να γράφω εκείνα τα γλυκανάλατα «Ω, τι ωραίος ο άλφα υποψήφιος, ω τι ωραίος ο βήτα υποψήφιος» αποφάσισα να τους αφήσω να αυτοκολακεύονται μόνοι τους και όχι με την υπογραφή της στήλης.

Τουτέστιν επέστρεψα με πολλές-πολλές σημειώσεις στο ημερολόγιό μου. Οι μέρες πέρασαν με πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Δεν θα πω ότι θα επηρέαζαν το εκλογικό αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό, αλλά κάποιοι σίγουρα θα ήταν πολύ πιο κάτω από εκεί που ήδη έπεσαν.

Και το λέω μετά γνώσεως λόγου.

Οι εκλογές «ανάβουν» πάθη, μίση, ίντριγκες. Όλα δικαιολογούνται έως ένα βαθμό. Από εκεί και πέρα καταντούν απλώς εμπάθειες και κινήσεις απόγνωσης.

Ως τέτοιες τις εκλαμβάνω και τις προσπερνώ, τις καταγράφω όμως δεν τις ξεχνώ.

Πάμε τώρα να δούμε τι, πώς, πού, πότε και γιατί. Διότι από την πρώτη κιόλας ημέρα της προκήρυξης των εκλογών, όλοι ήξεραν, όλοι μάντευαν αλλά κανείς δεν τολμούσε με βεβαιότητα να πει ορισμένα πράγματα.

Οι πολιτικοί δεν κρίνονται μόνο στη νίκη τους αλλά κυρίως στην ήττα τους. Το πώς θα τη διαχειριστούν.

Είχαμε πολλά και να πούμε και να γράψουμε. Επειδή όμως σε αντίθεση με ο,τι μπορεί να πιστεύει κανείς, κατά βάθος είμαι πολύ καλός άνθρωπος δεν θα το πράξω.

Όχι τώρα τουλάχιστον. Και όχι δημόσια. Μονολόγους δεν θα κάνω χωρίς την άλλη πλευρά. Είναι μέθοδοι που δεν με εξέφραζαν ποτέ.

Η δημοσιογραφική δεοντολογία θα τηρηθεί στο έπακρο και θα προσπαθήσω για ακόμη μια φορά, να κάνω πρώτα την αυτοκριτική μου και μετά να κρίνω ανθρώπους, συμπεριφορές και στάσεις. Ας το κάνουν κι αυτοί όμως.

Πάμε τώρα και σε ένα θέμα που όπως φαίνεται συζητείται όλο και περισσότερο μετά την Κυριακή στην Κατερίνη και στα πολιτικά στέκια.

Αναφέρομαι φυσικά στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Πιερία την τελευταία –και σημειώστε το αυτό-ημέρα που δικαιούνταν ο τύπος και τα ΜΜΕ να κάνουν δημοσιοποίηση στοιχείων δημοσκόπησης.

Το σημειώσατε φαντάζομαι. Γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο στοιχείο.

Σημειώστε τώρα και το άλλο. Δεν έπεσαν μέσα. Αυτό δεν είναι φυσικά πρωτόγνωρο. Το είδαμε και άλλες φορές να γίνεται. Αλλά στη διαφορά μεταξύ των εμπλεκομένων….όχι στη σειρά.

Αυτό το βλέπουμε τώρα. Για πρώτη φορά. Σημειώστε και αυτό.

Και πάμε και σε κάτι ακόμη πιο χρήσιμο. Είμαστε σε μια πολύ μικρή κοινωνία. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

Ας μην αναλωνόμαστε για να πείσουμε ότι δεν είμαστε ή ότι είμαστε ελέφαντες.

Αυτές οι εκλογές ανέδειξαν πρόσωπα, συμπεριφορές, τακτικές, πρακτικές, επικοινωνιακά λάθη και ίσως τραγικές εμφανίσεις.

Σημειώστε παρακαλώ, ότι ήταν οι πιο σκληρές που γνώρισε αυτός ο τόπος, διότι η κόντρα δεν επικεντρώθηκε στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν αλλά πολλές φορές σε αυτούς που βρίσκονταν δίπλα τους.

Πάμε τώρα σε κάτι πιο ανάλαφρο.

Επιτέλους μπαίνουμε και σε τροχιά δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Αντε ρε παιδιά. Αυτό περιμέναμε τόσο καιρό.

Να τελειώσουν οι εθνικές και να αρχίσουν οι δημοτικές.

Κάποιοι σίγουρα έχασαν τον ύπνο τους. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να σώσουν ο,τι προλαβαίνουν.

Ε, ρε γλέντια.

Τα καλύτερα έρχονται τελικά.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: