Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Αυτό, μόνο, τους έλειπε


ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Τα γεγονότα τρέχουν. Με κίνδυνο, όταν γράφεις το μεσημέρι ένα κείμενο που θα δημοσιευθεί αύριο το πρωί, να έχει ήδη καταστεί ξεπερασμένο. Τη Δευτέρα, για παράδειγμα έγραφα για την σελίδα που στέλνω στα εβδομαδιαία φύλλα -και την οποία δημοσιεύουν και αρκετά ημερήσια- ότι «πριν από τον Καραμανλή θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί κάποιοι άλλοι. Εκείνοι που τον έψηναν όλο τον Αύγουστο να αλλάξει γνώμη και να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών». Και αναφερόμουν ονομαστικά στους Γιάννη Λούλη, Γιώργο Σουφλιά και Λευτέρη Ζαγορίτη.
Όταν όμως δημοσιεύθηκε το κείμενο ο Γιώργος Σουφλιάς είχε ήδη ...συνταξιοδοτηθεί πολιτικά, από το προηγούμενο βράδυ.
Ελπίζω, ως το πρωί της Τετάρτης, που θα δημοσιευθεί αυτή η στήλη, να έχει αποδειχθεί ότι, με την ευχέρεια που έχει στα ...καλαμπούρια, έκανε απλώς μια αστειότητα ακόμη ο κ. Πανίκας Ψωμιάδης και δεν το εννοούσε αυτό που είπε την Τρίτη το πρωί, ότι δηλαδή θα είναι υποψήφιος αρχηγός της νέας Δημοκρατίας.
Άλλωστε, για να γίνει κάνει τέτοιο πρέπει να βρεθούν πέντε εν ενέργεια βουλευτές να υπογράψουν την πρόταση. Και, όσο και να ξέπεσε η κεντροδεξιά παράταξη, δεν νομίζω να έχει φτάσει ως εκεί.
Ειδικά όταν, όπως όλα δείχνουν αυτή την ώρα που γράφω -και πιθανότατα θα έχουν επιβεβαιωθεί ως το βράδυ- ο νικητής των εκλογών Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται από την πρώτη μέρα να δώσει δείγμα γραφής που θα συνιστά συνέπεια προς όσα διακήρυσσε, με την σύνθεση πράγματι, ενός ευέλικτου υπουργικού συμβουλίου.
Διότι ως τώρα πολλές φορές ακούσαμε, από την εποχή ήδη των «αναδομήσεων» του Ανδρέα Παπανδρέου, τα περί μικρού και ευέλικτου» κυβερνητικού σχήματος, αλλά στην πράξη ήταν το ένα πλαδαρότερο του άλλου.
Όταν λοιπόν τα δείγματα γραφής της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης θα εκπέμπουν σήμα σοβαρότητας και μεθοδικότητας, το τελευταίο που χρειάζεται η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, για να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο ανασυντασσόμενη, είναι η πλήρης διακωμώδηση των διαδικασιών αλλαγής ηγεσίας, στις οποίες ως τώρα έχει επιδείξει υψηλό βαθμό δημοκρατικότητας και σοβαρότητας.
Ίνα μη πληρωθεί το ρηθέν «μάθανε ότι χανόμαστε, πλακώσανε και οι ...Ζορό των Απόκρεω και των διαύλων».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: