«Ήλεκτρισμένη πρεμιέρα» για τους 4 υποψηφίους στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ Συμβιβασμός για τη διαδικασία και «συντροφικές» αιχμέςΣάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Μετά από μια ηλεκτρισμένη συνεδρίαση, από την οποία δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις, οι τέσσερις υποψήφιοι διάδοχοι του Κ. Καραμανλή κατέληξαν στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου. Βάσει της ομόφωνης απόφασης -που μένει να επικυρωθεί από το συνέδριο της επόμενης Κυριακής- δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία θα έχουν όσοι εγγράφονται στα μητρώα του κόμματος, έστω και την τελευταία στιγμή πριν.....
από την κάλπη.
Για τον σκοπό αυτό, θα λειτουργεί online σύστημα εγγραφής σε όλα τα εκλογικά κέντρα.
Ο Δ. Αβραμόπουλος, που είχε ζητήσει το άνοιγμα της διαδικασίας και στους φίλους του κόμματος, που θα εγγράφονταν σε χωριστή λίστα, υπαναχώρησε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων. Η πρότασή του είχε την υποστήριξη μόνο του Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Τελικώς, με βάση την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής, αναμένεται να αλλάξει το καταστικό του κόμματος στο επικείμενο συνέδριο, το οποίο οι υποψήφιοι ζήτησαν να μην περιοριστεί στα διαδικαστικά, αλλά να επεκταθεί και σε πολιτικά ζητήματα.
Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, σε μια αποχαιρετιστήρια ομιλία, τάχθηκε ανοιχτά υπερ της εκλογής μόνο από τα μέλη, ενώ ζήτησε από τους υποψηφίους και τα στελέχη να επιδείξουν πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης.
Επίθεση Μεϊμαράκη σε Σαμαρά
Το θερμόμετρο της συνεδρίασης ανέβηκε όταν τον λόγο πήρε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι καπηλεύεται το όνομα του ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Ο εθνάρχης δεν είπε ποτέ "διασπάστε το κόμμα" ή "ρίξτε την κυβέρνηση". Η ιστορία δεν ξεχνιέται, δεν παραγράφεται», τόνισε ο πρώην γραμματέας της ΝΔ.
Ανοιχτή θέση από Καραμανλή
Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, ο Κ. Καραμανλής πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί για εκλογή μόνο από τα μέλη και κάλεσε τους υποψηφίους και τα στελέχη να μην αναλώνονται σε συζητήσεις επί της διαδικασίας, αλλά προχωρήσουν σε ουσιαστικό πολιτικό διάλογο. «Πρόσθετες τροποποιήσεις, προσθήκες ή βελτιώσεις (στη διαδικασία εκλογής), μπορούν να προχωρήσουν σε ένα επόμενο διάστημα από τη νέα ηγεσία του Κόμματος», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, απαντώντας έτσι εμμέσως στον Δ. Αβραμόπουλο που επιμένει στην υιοθέτηση μιας πιο ανοιχτής διαδικασίας.
Ο απερχόμενος πρόεδρος τόνισε ότι προέχει η άμεση εκλογή προέδρου της ΝΔ προκειμένου το κόμμα να επιτελέσει το θεσμικό του ρόλο, ενώ προχώρησε και σε συγκεκριμένες αντιπολιτευτικές αναφορές, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το χειρισμό του θέματος των Stage, του λιμανιού του Πειραιά και των ενεργειακών συμφωνιών που είχαν υπογραφεί επί των ημερών του.
Οι ομιλίες των υποψηφίων
Με επίκληση της ενότητας του κόμματος, αλλά και αιχμές για τους συνυποψηφίους τους, εμφανίστηκαν οι τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας, στην πρώτη αντιπαράθεσή τους ενώπιον κοινού κομματικού ακροατηρίου. Πάντως, όλοι έδειξαν να συμφωνούν ότι το συνέδριο της επόμενης Κυριακής πρέπει να παραταθεί, προκειμένου να μην έχει απλώς χαρακτήρα επικυρωτικό της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά να δοθεί η ευκαιρία στους συνέδρους να τοποθετηθούν επί της ουσίας.
Ο Δ. Αβραμόπουλος επέμεινε στην πρόταση για εκλογή «από μια ευρύτερη πλειοψηφία πολιτών, που δηλώνουν οπαδοί και υποστηρικτές των αρχών και των πολιτικών μας θέσεων», ενώ ζήτησε να γίνει η ΝΔ ένα κόμμα «χωρίς βαρονίες, χωρίς κληρονομικά δικαιώματα, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προνόμια, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές». «Ας μην δώσουμε την εντύπωση στο ευρύτερο εκλογικό σώμα, ότι φοβόμαστε το άνοιγμα στην κοινωνία», τόνισε και έκανε λόγο για «πολιτική ατολμία» που στοίχισε την εξουσία στη ΝΔ.
Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι συνεχίζεται επί μακρόν η συζήτηση για τη διαδικασία εκλογής, ενώ όλοι οι υποψήφιοι είχαν καταλήξει σε κοινό τόπο. Τόνισε ότι η ίδια λειτούργησε συναινετικά και, παρά τις αρχικές της διαφωνίες, αποδέχτηκε τις αποφάσεις της οργανωτικής επιτροπής και υπογράμμισε ότι το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον, εφ' όσον η πλειοψηφία αποφασίσει τροποποίησεις. «Δεν είμαι εδώ για να παίξω τις κουμπάρες με τη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε προσωπικά και στον Κ. Καραμανλή λέγοντάς του ότι είναι περήφανη που συνεργάστηκε μαζί του και δεν ξεχνά τους κοινούς τους αγώνες. «Δεν ξεχνώ πώς νιώσαμε στο Βουκουρέστι», είπε στρεφόμενη στον απερχόμενο πρόεδρο και τόνισε ότι η ίδια «ήταν πάντα στο πλευρό του». «Δεν εγκατέλειψα ποτέ τους αγώνες της παράταξης», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, «φωτογραφίζοντας» τους δύο συνυποψηφίους της που είχαν αποχωρήσει στο παρελθόν από τη Νέα Δημοκρατία.
Σταθερός στην απόφαση της οργανωτικής επιτροπής, αλλά και ανοιχτός σε αλλαγές εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς, που δήλωσε ότι «τιμά την υπογραφή του» στη συμφωνία τους με τους άλλους υποψηφίους. Ξεκαθάρισε πάντως ότι όποια απόφαση κι αν ληφθεί, το θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα «γιατί κουράζουμε με τις ατελείωτες συζητήσεις για τη διαδικασία» και ζήτησε το κόμμα να επικεντρωθεί στην αντιπολίτευση κατά του ΠΑΣΟΚ: «Να απαντήσουμε πολιτικά στην επίθεση που ήδη ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ απέναντι στα νέα
παιδιά χωρίς ευαισθησία, απέναντι στον φορολογούμενο, ιδίως εκείνον της μεσαίας τάξης, με τους επικείμενους νέους φόρους και απέναντι στον απλό πολίτη που ήδη γεύεται κομματικές συμπεριφορές από το χθες που τον οργίζουν και τον απογοητεύουν», τόνε ο κ. Σαμαράς.
Την προσήλωσή του στον Κ. Καραμανλή εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο Παναγιώτης Ψωμιάδης λέγοντας ότι ήλπιζε «ότι θα σφίξει την καρδιά του και θα πει "συνεχίζω μαζί με σας". Γιατί είναι αυτός που εκφράζει καλύτερα από τον οποιονδήποτε στη ΝΔ την ενότητα της παράταξής μας». Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης άσκησε σκληρή κριτική στα στελέχη της ΝΔ που είχαν κυβερνητικής θέσεις, επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για την εκλογική καθίζηση της ΝΔ: «Αυτά που ακούσαμε τα ωραία γιατί δεν τα εφαρμόσατε ως κυβέρνηση;
Ο Καραμανλής έφταιγε; Εμείς οι περισσότεροι φταίγαμε;», αναρωτήθηκε και είπε ότι πολλά γαλάζια στελέχη αποδείχτηκαν κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ «ανίκανοι και τραγικοί».(nea)