Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Κ. Καραμανλής: Πολυδαίδαλο το Δημόσιο, δύσκολο να τα βάλεις μαζί του

Δεν είμασταν γρήγοροι και αποφασιστικοί η αυτοκριτική του

Συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στην κυβέρνηση, «σπάσιμο» και συγχωνεύσεις υπουργείων και θέση υπουργού - «επόπτη» οι προτάσεις του

Αιφνιδιασμένος από τη δυσκολία να τα βάλεις με το «πολυδαίδαλο» Δημόσιο και την πολυνομία που υπάρχει, δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής». Όπως τόνισε, η σκληρή αυτοκριτική του αφορά στην ταχύτητα και αποφασιστικότητα του έργου του, ενώ κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τον πολιτικό και κοινωνικό περίγυρο για την όποια έλλειψη των παραπάνω.

O K. Καραμανλής αποκάλυψε πως παρά το γεγονός ότι επισήμως το διέψευδε, εξέταζε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές το Μάρτιο του 2010, δηλαδή από τουλάχιστον τα τέλη της περασμένης άνοιξης."Καλό δεν είναι", ήταν το σχόλιό του για την περίοδο που προηγήθηκε της εξαγγελίας των εκλογών και τη δημόσια αντιπαράθεση βουλευτών και υπουργών για το ζήτημα. Παραδέχτηκε ότι η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν του άφηνε μεγάλο περιθώριο ελιγμών. "Είναι πολύ δύσκολο το 151. Το ζήσαμε όλοι και πρωτίστως εγώ ο ίδιος", δήλωσε.

Τόνισε, για ακόμη μια φορά, ότι πρόθεση του είναι να παραμείνει στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και σε περίπτωση ήττας, στο βαθμό που θα τον θέλουν και θα αισθάνεται χρήσιμος.

Ερωτηθείς για τη διαπλοκή, εκτίμησε ότι η Κομισιόν έκανε σοβαρό λάθος όταν απέρριψε τη νομοθεσία για το "βασικό μέτοχο". Δήλωσε ότι θα επαναλάμβανε τη φράση του για τους "νταβατζήδες", προσθέτοντας ότι "θέλει διαρκή μάχη, καθημερινή μάχη". Τόνισε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ούτε συγκυβέρνησε, ούτε συγκυβερνά με κανέναν.

Ποιες αλλαγές προτείνει

Προανήγγειλε ριζική τομή στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, σημειώνοντας για ακόμη μια φορά ότι θα συμμετάσχουν και πρόσωπα εκτός κοινοβουλίου.

Ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βούληση να σπάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε υπουργεία Υποδομών (με την απορρόφηση του "Μεταφορών") και Περιβάλλοντας. Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης κάτω από την ίδια στέγη, με την ίδρυση όμως αυτόνομου υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης. Πρότεινε επίσης την απορρόφηση του τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης από το Υγείας, την υπαγωγή του τομέα Πρόνοιας στο υπουργείο Απασχόλησης. Τέλος, ανήγγειλε την πρόθεση του για τη θεσμοθέτηση υπουργικής θέσης για την εποπτεία και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου.

Συμφώνησε για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, στο πρότυπο του γερμανικού, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν θα στηρίξει μια ανάλογη πρωτοβουλία κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές.

Για το περιβάλλον και τις φωτιές

Σημείωσε, πάντως, ότι υπουργείο Περιβάλλοντος ήδη υπάρχει -αν και όχι αυτόνομο- και έχει γίνει δουλειά στον τομέα. Χαρακτήρισε, δε, "συμβολική" την αυτονόμησή του. Σχετικά με τις πυρκαγιές, εμμέσως είπε ότι βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο, καθώς υπήρξαν και χιλιάδες φωτιές που σβήστηκαν. Δεν έδωσε εκτίμηση για το αν υπήρξε ολιγωρία του κράτους, μετατοπίζοντας την κουβέντα στο έργο των πυροσβεστών. "Ακόμη κι αν έχει γίνει κάποιο λάθος, δεν μου είναι εύκολο να αμαυρώσω την ηρωική προσπάθεια που κάνουν πολλοί άνθρωποι", είπε. Υποστήριξε ότι "απασχολεί πολύ" την κυβέρνηση ο τομέας της δασοπροστασίας και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι κατήργησε τις δασικές υπηρεσίες.

Για το Δεκέμβρη και το άσυλο

Απαντώντας σε ερώτηση για τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, σημείωσε ότι η κοινωνία βρισκόταν σε μια "ιδιαίτερη ψυχολογική κατάσταση" και υποστήριξε ότι μέριμνα της πολιτείας ήταν να μην υπάρξουν άλλα θύματα -"είτε από ατύχημα, είτε από προβοκάτσια"- για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση. Αναφερόμενος στο πανεπιστημιακό άσυλο, δήλωσε ότι έχουν μείνει ως "κατάλοιπα", ενδεχομένως από τις τραυματικές εμπειρίες της δικτατορίας, κάποια ζητήματα.Άφησε να εννοηθεί ότι θα το καταργήσει, λέγοντας ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και είναι έτοιμος "να πάει ένα βήμα παραπέρα".

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: