Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία - Αύριο συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Καραμανλής 4 Οκτωβρίου η επικρατέστερη ημερομηνί

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 (ΤΑ ΝΕΑ)

Πρόωρες εκλογές προκήρυξε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, επικαλούμενος την οικονομική κρίση. Ο κ. Καραμανλής δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών, ανέφερε ωστόσο ότι αύριο θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.
Όπως έγινε γνωστό από την Προεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας θα δεχτεί αύριο στις 12.00 τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικρατέστερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών είναι η 4η Οκτωβρίου. Πάντως, από το πρωί άλλα σενάρια κάνουν λόγο για διενέργεια εκλογών στις 11 Οκτωβρίου. Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, μετέδωσε, ύστερα από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ότι «η ημερομηνία των εκλογών είναι η 4η Οκτωβρίου».

Στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν θα ήθελε να σύρει τη χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο, μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Όπως επισήμανε, τρεις είναι οι προκλήσεις αυτή τη στιγμή: έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες και "νοικοκύρεμα" του κράτους, πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής και διαρθρωτικές αλλαγές, τολμηρές, που θα δημιουργήσουν νέες δομές διασφαλίζοντας την ανάπτυξη.

"Αυτές είναι οι τρεις προτεραιότητές μας", τόνισε ο Πρωθυπουργός, επιρρίπτοντας ευθύνες στην αντιπολίτευση για τα "βαρύτατα φορτία" που όπως είπε κληροδότησε στη σημερινή κυβέρνηση, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα δημόσια οικονομικά. Επίσης, αναφερόμενης στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: "Πρόκειται για συμπεριφορά με πρωτοφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα". Το συμφέρον του τόπου, συνέχισε ο κ. Καραμανλής επιβάλει μία διέξοδο - ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου.

Εξάλλου, ήδη από το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Ευάγγελος Αντώναρος επιτέθηκε εκ νέου στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και προχώρησε σε μια διλημματικού χαρακτήρα τοποθέτηση, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ, που λέει «όχι σε όλα», έναντι του νοικοκυρέματος σε όλους τους τομείς από την κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε και σήμερα να σχολιάσει τα σχετικά σενάρια. «Δεν έχω να πω τίποτα σε σενάρια» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, κληθείς να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με το ενδεχόμενο να προκηρύξει ο πρωθυπουργός πρόωρες εκλογές. Σε ερώτηση αν εξακολουθεί να μην έχει πρόθεση η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές, απάντησε πως έχει τοποθετηθεί πολλές φορές σ' αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς αν αύριο Πέμπτη ο κ. Κώστας Καραμανλής θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε λέγοντας ότι δεν έχει τίποτα να ανακοινώσει.

Σε ερώτηση αν ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης απέτρεψε κίνηση βουλευτών του κόμματος κατά των πρόωρων εκλογών έκανε λόγο για σενάριο το οποίο δεν γνωρίζει.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με υπευθυνότητα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και επιτέθηκε εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ Σημείωσε ότι συμφωνεί με τον εκπρόσωπο του κόμματος ότι γίνεται μάχη μεταξύ δύο αντιλήψεων: Από τη μία, είναι η αντίληψη του λαϊκισμού, η μικροπολιτική αντίληψη των υποσχέσεων για όλα σε όλους, η δημιουργία χρεών και ελλειμμάτων, η αντίληψη που εκφράζει συνεχώς ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Και από την άλλη είναι η αντίληψη του νοικοκυρέματος της οικονομίας, την οποία άφησε το ΠΑΣΟΚ σε κακά χάλια γιατί είχε μαγειρέψει όλες τις στατιστικές, η αντίληψη για την ανάγκη τομών και μεταρρυθμίσεων, η αντίληψη των μεγάλων δημοσίων έργων, των μεγάλων θεσμικών παρεμβάσεων στις οποίες το ΠΑΣΟΚ είπε όχι σε όλα, η αντίληψη της κοινωνικής προσφοράς, η στάση που εκφράζει την κυβέρνηση της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, τόνισε.

Σχετικά με το θέμα της προεδρικής εκλογής, ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επανέλαβε την αντιθεσμική και αντισυνταγματική θέση που έχει πάρει και συνεχίζει να υποστηρίζει το κόμμα του».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: