Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Από μια άλλη οπτική γωνία 8.7.2009

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.07.2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

του συνεργάτη μας
Δημητρίου Μοσχοτέλια (ΔΗΜΜΟΣ)

- Ακούσαμε και είδαμε από τηλεοπτικούς σταθμούς τα όσα διαδραματίστηκαν, κατά τη διάρκεια ειρηνικής πορείας Λιτοχωριτών, προς το Μετόχι της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.
Η στάση των εκπροσώπων της Ιεράς Μονής με τους φανατισμένους οπαδούς του Ηγουμενοσυμβουλίου, μόνο στάση χριστιανών δεν ήταν.
Μας θύμισαν ακρότητες που νομίζαμε ότι ανήκαν στο παρελθόν.
Δεν γνωρίζω αν οι "πραιτωνιανοί" του Ηγουμενοσυμβουλίου... αγωνιζόταν από πίστη στο δίκαιο της Ιεράς Μονής ή έχουν κάποια συμφέροντα.
Δεν θέλω πάντα να βλέπω συμφέροντα πίσω από γεγονότα.
Υπάρχουν και πιστοί, οι οποίοι νομίζουν ότι προσφέρουν στην πίστη της με ακραίες συμπεριφορές.
Πάντως τη μικρότερη ευθύνη για τα γεγονότα έχουν οι πιστοί που φέρονται ως πρωταγωνιστές.
Δεν είναι δυνατόν να βρέθηκαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου τυχαία, ούτε και ενήργησαν χωρίς τη θέληση ή έστω ανοχή του Ηγουμενοσυμβουλίου.

- Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν καταλάβαμε ακόμη ότι έχουμε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, το οποίο σέβεται, πρέπει να σέβεται όλες τις συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ υπαρκτών κρατών.
Δεν είναι δυνατόν σήμερα να επικαλούμαστε έγγραφα, για να αποκτήσουμε κυριαρχία στην Ελλάδα, από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία ή το Οθωμανικό Κράτος.
Οι κρατικές αυτές οντότητες έπαψαν να υπάρχουν και όσοι θέλουν να σέβονται το σύγχρονο Ελληνικό κράτος θα πρέπει να τηρούν τους Ελληνικούς Νόμους.
Όσοι μάλιστα διακηρύττουν ότι διαθέτουν φιλοπατρία, φιλελληνισμό, αγάπη προς το λαό, σεβασμό προς το κράτος και προ παντός τηρούν τους κανόνες της θρησκείας μας περί ακτημοσύνης, πρέπει έμπρακτα να το αποδείξουν φτάνει η υποκρισία εδώ και αιώνες.

- Απορούν πολλοί, πως είναι δυνατόν άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα και τους πολίτες της, όπως λένε, να αγωνίζονται υπέρ υλικών αγαθών των Μοναχών.
Εμείς είμαστε μικροί για να αλλάξουμε τα δεδομένα της Ελλάδος.
Η μοναδική και μεγάλη ευκαιρία του διαχωρισμού της Εκκλησίας απ' το κράτος χάθηκε το 1981.
Δυστυχώς, ο πολλά υποσχόμενος τότε πρωθυπουργός... παραδόθηκε στο Ιερατείο και πούλησε τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.
Οι ιστορικές ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται τακτικά. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας τη στάση του σημερινού ΠΑΣΟΚ, στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, θα διαπιστώσουμε, εκτός αν δεν θέλουμε, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο υποταγμένο στην εκκλησία από κάθε άλλο συντηρητικό κόμμα.

- Θα τελειώσουμε τα σχόλια, με αφορμή τα επεισόδια στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, με κάτι που ίσως αποτελεί και λύση του προβλήματος.
Υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στη διαχείριση της Δημόσιας περιουσίας. Είτε αυτή είναι στενά κρατική, είτε ανήκει στην Αυτοδιοίκηση, είτε σε κάποιο άλλο φορέα του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
Πιστεύω μάλιστα ότι η περιουσία, την οποία διαθέτουν σήμερα οι Ιερές Μονές και γενικά οι εκκλησιαστικοί οργανισμοί, εκπληρούν σημαντικότερο σκοπό απ' αυτό των Οργανισμών του Δημοσίου.
Για την αντίληψη αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι πράξεις και γενικά οι συμπεριφορές αρκετών διαχειριστών της Δημόσιας περιουσίας.
Σήμερα, αν θέλουμε να πείσουμε περισσότερους, για την απόδοση της περιουσίας των Ιερών Μονών στην Αυτοδιοίκηση ή το κράτος, πρέπει να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις.
Πρώτα - πρώτα πρέπει να πεισθεί ο λαός ότι η περιουσία θα αξιοποιηθεί για το δικό του καλό και όχι για την... ικανοποίηση κάποιων διαχειριστών της εξουσίας.
Πρέπει, λοιπόν, δημόσια να διακηρυχθεί ότι η Μοναστηριακή περιουσία θα αποδοθεί απ' ευθείας στο λαό.
Αν για παράδειγμα υπάρχουν σήμερα στην Πιερία εκατό χιλιάδες στρέμματα Μοναστηριακή περιουσία, θα διαμοιρασθούν σε όλες τις οικογένειες του Νομού για άμεση αξιοποίηση.
Μάλιστα ουδείς να εξαιρεθεί. Είτε έχει περιουσία, είτε όχι. Για να γνωρίζουν όλοι ότι ευεργετήθηκαν από τη Μοναστηριακή περιουσία.
Όσο θα διεκδικούν οι Δήμοι και οι άλλες οργανώσεις, χωρίς να διευκρινίζουν το σκοπό, για τον οποίο χρειάζονται τη Μοναστηριακή περιουσία, τόσο η ...θολούρα θα υπάρχει για τον σκοπό του αγώνα.
Στο κάτω - κάτω αν πρόκειται να πουληθεί από τους Δήμους ή κάποιον κρατικό φορέα, ας πουληθεί από τις Ιερές Μονές.
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: