ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Ιουνίου 2009 - ΠΗΓΗ
του Σπύρου Γκουτζάνη
Υπαρξιακά ζητήματα δημιουργεί στη ΝΔ η πρόταση συνεργασίας του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη που βρίσκει ευήκοα ώτα στο εσωτερικό του κόμματος.
Το χτύπημα ήλθε από τον βουλευτή κ. Γιάννη Μανώλη ο οποίος με μία σειρά δηλώσεων στα ΜΜΕ κατέθεσε την πρόταση «να επανιδρυθεί η ΝΔ, να αλλάξει σήματα και σύμβολα και να συμπεριλάβει όσους από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ δεν έχουν εμπλακεί σε δύσοσμες υποθέσεις για την συγκρότηση ενός νέου μεγάλου κεντροδεξιού κόμματος». Ο κ. Μανώλης για να αποφύγει την άμεση μομφή από την ηγεσία του κόμματος διευκρίνισε ότι «δεν εννοεί συνεργασία ΝΔ ΛΑΟΣ όπως αυτή που πρότεινε ο κ. Καρατζαφέρης». Ο κ. Μανώλης μίλησε και για τα πολιτικά τζάκια φωτογραφίζοντας την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι δηλώσεις του κ. Μανώλη ο οποίος είναι δυσαρεστημένος από την επικείμενη κάθοδο στις εκλογές στην Αργολίδα του υπεύθυνου του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γιάννη Ανδριανού δείχνουν την αδυναμία στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός. Αν ήταν ισχυρός και δεν εξαρτιόταν η πλειοψηφία του από μία ψήφο στην Βουλή ο κ. Μανώλης θα ήταν ήδη εκτός κόμματος. Η αδυναμία του πρωθυπουργού όμως φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές. Το ερώτημα είναι πολύ απλό: ως πότε ο κ. Καραμανλής θα ανέχεται να αμφισβητείται το κύρος του και οι αποφάσεις του από οποιονδήποτε βουλευτή για οποιοδήποτε λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό ζήτημα;
Στον κ. Μανώλη ανέλαβε να απαντήσει η γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου η οποία επανεμφανίστηκε μετά από ένα μεγάλο διάστημα που είχε αποσυρθεί λόγω των αποκαλύψεων του «Θέματος» για τις μπίζνες του συζύγου της με νομάρχες και δημάρχους της ΝΔ. Η κ. Πατριανάκου απέρριψε όπως ήταν φυσικό τις προτάσεις του κ. Μανώλη και υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κόμμα που μπορεί να συζητά και να λύνει τα προβλήματα που ανακύπτουν. Σε παρόμοιο κλίμα αλλά χωρίς να ταυτίζεται με τον κ. Μανώλη ήταν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της συνεργασίας με το ΛΑΟΣ: «Γνωρίζω πολύ καλά τι λέει ο Γ.Μανώλης και γιατί τα λέει. Δεν τον παρακολουθώ όμως γιατί όσα λέει πιθανόν αφορούν μελλοντικά σενάρια. Αυτή τη στιγμή προέχει η ανασύνταξη του κόμματος. Η ΝΔ πρέπει να ανοίξει ακόμη περισσότερο την αγκαλιά της και να μπουν όλοι στο μαντρί. Το απαιτεί η πολιτική συγκυρία και η κοινωνία».
Αρνητικός σε οποιαδήποτε προσέγγιση με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη ήταν ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Θανάσης Κοκκινούλης ο οποίος είπε ακόμη ότι «ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων τους κ.κ. Γιώργο Βουλαγαράκη και Αριστοτέλη Παυλίδη».
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι παρασκηνιακές συγκρούσεις. Βουλευτές και υπουργοί αμφισβητούν τα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και ζητούν να γίνουν άμεσα σαρωτικές αλλαγές σε κόμμα και κυβέρνηση κάτι που απορρίπτεται προς το παρόν από την Ρηγίλλης η οποία μιλά «για την ανάγκη ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος και αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής και όχι προσώπων».
Από το μέγαρο Μαξίμου δόθηκε σήμα να σταματήσουν οι διαρροές και αντίστοιχες πιέσεις από εσωκομματικά κέντρα προς τον πρωθυπουργό. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα αν ο κ. Καραμανλής προχωρήσει τελικά σε κινήσεις στο τέλος Ιουνίου αυτές θα μοιάζουν ως προαναγγελθείσες και αποτέλεσμα εσωκομματικών πιέσεων. Αντί να βοηθήσουν τον κ. Καραμανλή θα τον εμφανίσουν ότι απλώς σύρεται από τα στελέχη του.
Ενόχληση από Ρουσόπουλο
Σε ένα άλλο επίπεδο συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από την ανακοίνωση παραίτησης από τις επόμενες εκλογές του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Ξαφνικά βρέθηκε σειρά βουλευτών και δημοσιογράφων οι οποίοι μίλησαν για «γενναία και αξιοπρεπή απόφαση του κ. Ρουσόπουλου» δημιουργώντας ερωτηματικά για το κέντρο που τους συντονίζει. Φυσικά οι υποστηρικτές του κ. Ρουσόπουλου ξεχνούν ορισμένα βασικά πράγματα: πρώτον ότι ο κ. Ρουσόπουλος δεν παραιτήθηκε από την βουλευτική του έδρα, απλώς ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Η ανακοίνωση όμως έγινε αφού ο πρωθυπουργός και ο κ. Αγγέλου αρνήθηκαν να του πουν θετικά ότι θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια. Επίσης αφού ο κ. Ρουσόπουλος έχει δει τις μετρήσεις στο υπόλοιπο Αττικής που δείχνουν ότι και να έβαζε υποψηφιότητα δεν θα εκλεγόταν. Στην πραγματικότητα ο κ. Ρουσόπουλος με μία υποκριτική κίνηση απλώς παραιτείται από την μελλοντική του αποτυχία.
Εντύπωση όμως προκαλεί ότι οι βουλευτές που μιλούν θετικά για τον κ. Ρουσόπουλο αντιπαρέρχονται το πνεύμα και το ύφος της επιστολής του που είναι προσβλητικό για τον πρωθυπουργό τους. Του μιλά στον ενικό και του υπενθυμίζει ότι μαζί του κέρδισε τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Πληροφορίες λένε ότι ο κ. Καραμανλής είναι σφόδρα ενοχλημένος.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου