Οι ιδιοκτήτες πιστεύουν ακράδαντα ότι μπορούν να «διαβάσουν» την έκφραση του σκύλου τους, ειδικά αυτό το γνωστό ύφος της ενοχής όταν το τετράποδο... παραφέρεται.
Όμως, οι ερευνητές στο κολέγιο Barnard της Νέας Υόρκης με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Αλεξάντρα Χόροβιτς υποστηρίζουν ότι η έκφραση δεν έχει στην πραγματικότητα καμία σχέση με τη συμπεριφορά του σκύλου.
Αναφέρουν ότι η πεποίθηση των «αφεντικών» ότι μπορούν να διαβάσουν τη «γλώσσα του σώματος» του σκύλου τους είναι συχνά εντελώς αβάσιμη, και οι ιδιοκτήτες προβάλλουν τα δικά τους συναισθήματα στα κατοικίδια.
Οι ερευνητές κατάφεραν να ξεγελάσουν τους ιδιοκτήτες και να τους κάνουν να πιστέψουν ότι «αθώα» κατοικίδια υπήρξαν άτακτα. Οι ιδιοκτήτες έβλεπαν καθαρά μπροστά τους έναν σκύλο που νοιώθει ένοχος παρόλο που αυτός δεν είχε κάνει τίποτα.
Στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Behavioural Processes εξετάστηκε συγκεκριμένα πώς ερμήνευσαν οι ιδιοκτήτες τις εκφράσεις του σκύλου τους όταν πίστευαν πως έκλεψε και έφαγε μία απαγορευμένη λιχουδιά.
Σε μια σειρά από τεστ, οι ιδιοκτήτες λάμβαναν ενίοτε σωστές και ενίοτε λανθασμένες πληροφορίες για τα «πεπραγμένα» του σκύλου τους.
Και το συμπέρασμα ήταν πως η ερμηνεία που έδωσαν οι ιδιοκτήτες για τη ενοχή ή μη του τετράποδου κοιτώντας το στα μάτια δεν είχε ουσιαστικά καμία σχέση με το εάν το κατοικίδιο έφαγε ή δεν έφαγε το απαγορευμένο γλύκισμα.
Όταν οι ερευνητές έλεγαν ψέματα στους ιδιοκτήτες πως ο σκύλος τους έκλεψε το γλυκό, εκείνοι έβλεπαν το ένοχο ύφος ζωγραφισμένο στο πρόσωπο του τετράποδου φίλου τους παρόλο που δεν είχε κάνει τίποτα κακό.
Εάν υπήρχε μεταβολή στην έκφραση του σκύλου ήταν επακόλουθη αντίδραση στο συναίσθημα του ανθρώπου όταν πίστευε πως ο σκύλος του «αμάρτησε»...
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου