Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Δευτέρα 1 Ιουνίου


ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία
Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα
Ευτυχώς, εκτός από τη βαρβαρότητα της πολιτικής, υπάρχει και ο πολιτισμός, να παίρνουμε καμία ανάσα, μην πεθάνουμε από ασφυξία. Έτσι, Σάββατο βραδάκι, ανηφορίσαμε κατά τον Όλυμπο μεριά και απολαύσαμε τις «Μάσκες», τη δημοτική θεατρική σκηνή του Λιτοχώρου, στην καλαίσθητη (αλλά ακουστικά χάλια μαύρα, με το μπαρδόν) αίθουσα του καινούργιου, 2ου Δημοτικού σχολείου. Τέσσερις γυναίκες (Λιτοχωρινές εκτός σκηνής, Αθηναίες επί σκηνής), μας καθήλωσαν και μας απογείωσαν με το τραγελαφικό δράμα του Δημήτρη Κεχαϊδη και της Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά». Να τις μνημονεύσουμε ονομαστικά, γιατί κόπιασαν μήνες, σε πείσμα της σκληρής καθημερινής καθημερινότητά τους, να μας ταξιδέψουν (και το κατάφεραν πολύ καλά) αλλού: η Χρύσα Μπάρα, η Ματίνα Καρτσιούνα, η Άννα Γκούντα και η Μέλια Αργυροπούλου. Ευχαριστούμε κορίτσια.

«Το θέμα δεν είναι τι θα ψηφίσουμε στις 7 του Ιούνη, αλλά τι θα συμβεί στις 8 του Ιούνη», είπε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνη, ο εις εκ των ομιλητών, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης. Και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να οργανώσουν την ελπίδα του κόσμου, έχοντας ως σημαία τις νικηφόρες μάχες που έδωσε το προηγούμενο διάστημα ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τα κινήματα των πολιτών για το περιβάλλον, για την παιδεία, για την προστασία του δημόσιου χώρου. Με τις τράπεζες και τα προνόμιά τους τα έβαλε ο έτερος των ομιλητών, ο οικονομολόγος και συνδικαλιστής της ΟΤΟΕ (τραπεζικός υπάλληλος δηλαδή), Μάκης Μπαλαούρας. «Γίνεται», είπε, «οι τράπεζες της χώρας μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, να εμφανίζουν προ φόρων κερδοφορία 97% και μετά την αφαίρεση των φόρων η κερδοφορία να εκτινάσσεται στο 198%;». Κι όμως, το παράδοξον έχει ερμηνεία. «Ο υπερδιπλασιασμός των κερδών», απάντησε, «είναι εφικτός χάρη στις χαριστικές ρυθμίσεις που ξεκίνησαν επί ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκαν να επί Ν.Δ».
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το βράδυ της Παρασκευής, λίγα μέτρα μακρύτερα από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στον κεντρικό πεζόδρομο της Κατερίνης (στο ύψος της συμβολής του με την οδό Κύπρου), έλαβε χώρα κι άλλη προεκλογική συγκέντρωση, του ΚΚΕ, με ομιλητή τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Άγγελο Τζέκη.
Λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του, από τα μεγάφωνα ακούγονταν τα εμβατήρια του Κόκκινου Στρατού και ο εθνικός ύμνος της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης.

Μπορεί να μη θέλησε (ή να μην τόλμησε) να τα βάλει με το κόμμα του Παπαθεμελή ο Κυριάκος Βελόπουλος (στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ το Σάββατο στην Κατερίνη), του Οικολόγους Πράσινους όμως, τους περιέλαβε για τα καλά.
«Οικολογία», είπε, «δεν είναι να καλλιεργώ πέντε γλάστρες στο σπίτι και να ‘χω έναν μικρό μπαχτσέ. Οικολογία σημαίνει και φιλοζωία κι έχω δει τον κ. Τρεμόπουλο κατά καιρούς να κυκλοφορεί με ένα δερμάτινο γιλέκο!».
Και για να το καταλάβουν κι οι slow motion, έκανε και την επεξήγηση «…το οποίο έγινε από ζώο που σκοτώθηκε για να γίνει γιλέκο και να το φορά ο κ. Τρεμόπουλος».

Μετά τα εγκαίνια του λιμανιού της Μεθώνης, σειρά έχει το λιμάνι του Πλαταμώνα, μεθαύριο Τετάρτη, 3 Ιουνίου, στις 11.00 το πρωί.
Κι επειδή το λιμάνι του Πλαταμώνα είναι τουριστικό, την κορδέλα θα κόψει αυτοπροσώπως ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
Τελικά οι εκλογές είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για να βλέπουμε από κοντά υπουργούς.
kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: