Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Στα χνάρια του Έλληνα στρατηλάτη


ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
Με στόχο να ταξιδέψει μαζί με το κοινό στο δρόμο του Αλέξανδρου μέσα από την αφήγηση και τις εντυπωσιακές εικόνες ο αρχιτέκτονας-σκηνοθέτης Νίκος Σοφιανός παρουσιάζει σήμερα, Δευτέρα, στις 8.00 το απόγευμα στον ιστορικό Δήμο Δίου, το έργο του, «Ζει ο Αλέξανδρος;». Η παρουσίαση, με κεντρικό πρόσωπο τον μεγάλο Μακεδόνα Στρατηλάτη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο του Δίου, στην Κονταριώτισσα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος, μια προσωπικότητα που γοήτευσε τον Νίκο Σοφιανό από τα εφηβικά του χρόνια, στάθηκε η αφορμή για να περπατήσει κάθε χιλιόμετρο της ιστορίας. Ο ίδιος περιγράφει: «Ακολούθησα πιστά την διαδρομή και συνεπαρμένος από αυτό το αληθινό παραμύθι μιας κορυφαίας ελληνικής στιγμής, πήρα μαζί μου το προαιώνιο ερώτημα της γοργόνας. Περνώντας από κάθε σημείο που πέρασε ο Αλέξανδρος, ανάμεσα σε εμφυλίους και έρημο, ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς και φιλοσοφίες, κάθε φορά υπήρχε ένα κοινό σημείο. Όλες οι πόρτες άνοιγαν μόλις άκουγαν ότι είμαι Έλληνας» λέει συγκινημένος.

Σε εκείνη τη γη ο Αλέξανδρος είναι ο ήρωας τους και ο «Γιουνάν» ο φίλος τους.

Η σημαντική συλλογή ιστορικών στοιχείων που συνθέτουν το έργο του Νίκου Σοφιανού, το κάνει μοναδικό ενώ παράλληλα, επισημαίνεται η σημασία των γεγονότων και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που όλα αμφισβητούνται. Οι σημαντικές στιγμές του ταξιδιού του, στο Αφγανιστάν, το Ιράν, την Ινδία θα ταξιδέψουν το κοινό μέσα από τις εικόνες της κινηματογραφικής του κάμερας, παρουσιάζοντας το μακρινό ταξίδι του Αλέξανδρου. Ένα ταξίδι γεμάτο προσωπικές εμπειρίες και μοναδικές εικόνες. Ένα ταξίδι που αποτυπώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ και στις σελίδες ενός εντυπωσιακού βιβλίου που διηγείται την αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και επισημαίνει πως εκεί κάτω, γι’ αυτούς τους λαούς, η απάντηση στην ερώτηση της γοργόνας είναι: «Ναι, ο Αλέξανδρος ζει και βασιλεύει».
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
- kraxtis-gr.blogspot.com
. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: