Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Τα Φωτισμένα Δωμάτια


Δελτίο Τύπου
________________________________________
Τα Φωτισμένα Δωμάτια

Συγγραφέας: Ρίτσαρντ Μέισον, Ν. Αφρική
Μετάφραση: Φανή Πανταζή
Σειρά: Ξένοι Λογοτέχνες
Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2009
Σελ.: 512 - Τιμή: 19,90 € - ISBN: 978-960-453-513-2
Η Ελοΐζ Μακ Άλιστερ είναι μια όμορφη γυναίκα σαράντα οκτώ χρονών που λατρεύει τη ζωή της: την ανεξαρτησία της και την αδρεναλίνη που της προσφέρει η δουλειά της σε χρηματιστηριακό γραφείο. Μόνη της έγνοια είναι η μητέρα της, Τζόαν, ταλαντούχα πιανίστρια, που είναι πλέον καταβεβλημένη από τα αρθριτικά και τα γεράματα. Η Ελοΐζ, με βαριά καρδιά, θα εμπιστευτεί τη φροντίδα της σ’ έναν ακριβό οίκο ευγηρίας που στεγάζεται σε βικτοριανό αρχοντικό.
Λίγο προτού μπει η Τζόαν στο ίδρυμα, η κόρη της τη συντροφεύει σ’ ένα τελευταίο ταξίδι στη Νότια Αφρική, στο Μπλούμφοντεϊν, τη γη των προγόνων τους, όπου ένα εμπορικό κέντρο ορθώνεται εκεί όπου άλλοτε ήταν η φάρμα της οικογένειας.
Μέσα από τη σκόνη και τη ζέστη της αφρικανικής γης θα αναδυθούν αναμνήσεις του παρελθόντος, μνήμες που δεν ξεθώριασαν ποτέ, και θα ζωντανέψουν σκηνές οδυνηρές από τον Πόλεμο των Μπόερς, που κάνουν μάνα και κόρη να αναθεωρήσουν τη ζωή και τη σχέση τους, τους έρωτες και τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες τους.
«Πρόκειται για ένα ιστορικό δράμα που συνδυάζει πολιτικά γεγονότα και προσωπικά συναισθήματα, καθώς μια οικογένεια ανατρέχει στο ταραχώδες παρελθόν της.»
DAILY MIRROR
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΕΪΣΟΝ γεννήθηκε το 1978 στη Νότια Αφρική και σήμερα ζει στη Γλασκόβη. Το πρώτο του μυθιστόρημα, ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΓΑΠΗΣ, εκδόθηκε όταν ήταν 21 ετών και σπούδαζε ακόμα στην Οξφόρδη. Πούλησε πέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε 1120 χώρες, μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες και τιμήθηκε με το βραβείο Grinzane Cavour στην Ιταλία ως το καλύτερο πρώτο μυθιστόρημα. Το δεύτερο βιβλίο του, US, έγινε κι αυτό μπεστ σέλερ, ενώ και τα δύο αυτά μυθιστορήματα πρόκειτα να γυριστούν κινηματογραφική ταινία. Ως φόρο τιμής στην αδελφή του που πέθανε όταν ήταν μικρός, ο Μέισον διέθεσε τα δικαιώματα από το πρώτο του βιβλίο για τη δημιουργία ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που δίνει την ευκαιρία σε φτωχά παιδιά στη Νότια Αφρική να έχουν μια καλύτερη μόρφωση. Η προγιαγιά του έζησε τα παιδικά της χρόνια σ’ ένα αγγλικό στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Μπόερς. Αρκετά μέλη της οικογένειάς της, ανάμεσά τους η μητέρα και η αδελφή της, πέθαναν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους. Αυτό το βιβλίο αφιερώνεται σε εκείνη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.richard-mason.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: