Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Στο ίδιο φιάσκο θεατές


Στο ίδιο φιάσκο θεατές
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Σάλος για την κινηματογραφική απόδραση των δύο κακοποιών από τις φυλακές Κορυδαλλού

Στο ίδιο φιάσκο θεατές

Μετά το σάλο -και διεθνώς- που έχει προκαλέσει η απόδραση - καρμπόν των Παλαιοκώστα και Ριζάι με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την αστυνομία πλήρη κινητοποίηση για τον εντοπισμό των δραπετών.
«Αντίληψη της κυβέρνησης είναι ότι το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να πετύχει χωρίς συμμετοχή εκ των έσω» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στη νέα απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι.
Για συμμετοχή «στελεχών του σωφρονιστικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα από μέσα» μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, προσθέτοντας πως από στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο Δικαιοσύνης προκύπτουν στοιχεία στα οποία όμως δεν θέλησε να αναφερθεί.
Παράλληλα, κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την επομένη της απόδρασης που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα, αποφάσισε δέκα νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι η κατάργηση της ανωνυμίας για τους κατόχους καρτοκινητών τηλεφώνων, που έχει ευρύτερες συνέπειες, πέραν της σκοπούμενης ενίσχυσης της ασφάλειας στις φυλακές.
Πέραν της κατάργησης της ανωνυμίας για τα καρτοκινητά, η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε την τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων εντοπισμού χρήσης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές, την ταχεία αποπεράτωση των τριών νέων φυλακών.
Η μεγάλη πλειοψηφία των μέτρων αφορά όμως τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τη στελέχωση των καταστημάτων κράτησης, ενώ προωθείται και η πρόσληψη συμβούλου ασφαλείας με διεθνή διαγωνισμό.

Ειδικότερα προωθούνται τα εξής:

* αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης για το προσωπικό των κλάδων φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης,
* δημιουργία συνεχούς κύκλου εκπαίδευσης και ασκήσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών,
* νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη διευθυντών φυλακών με ειδικά προσόντα εκτός του υπάρχοντος πλαισίου,
* στελέχωση του σώματος επιθεωρητών καταστημάτων κράτησης, νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση του πόθεν έσχες των σωφρονιστικών υπαλλήλων
* αυστηροποίηση της πειθαρχικής διαδικασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συζητείται το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού «και είναι μέσα στα μέτρα και η επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση νέων σωφρονιστικών καταστημάτων».
Ο κ. Δένδιας, επίσης, επανέλαβε ότι ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο της Αρχής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των υποδίκων και των εργαζομένων στη συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών.
Ανέφερε, ακόμη, ότι τις πρωινές ώρες, μετά από εντολή του εισαγγελέα Εφετών συνελήφθησαν ένας εξωτερικός φρουρός, δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ο αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού και ο πιλότος του ελικοπτέρου και όλοι τους παραπέμφθηκαν.
Πέραν αυτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε και έλαβε σήμερα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του διευθυντή σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου κ. Κουτσούκη, τον οποίο έθεσε ταυτόχρονα σε αναστολή εκτέλεσης των καθηκόντων του.
Επίσης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δύο αρχιφύλακες, ένας υπαρχιφύλακας και τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού όπως και δύο εξωτερικοί φρουροί.
Από την πλευρά, του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , ερωτηθείς για την κριτική ότι εξετέθη διεθνώς η χώρα, δήλωσε ότι δεν πρέπει α υπάρχουν υπερβολές, επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ωραιοποιήσει το γεγονός, το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο.
Ο κ. Αντώναρος, επίσης, αντέκρουσε δήλωση του προέδρου εργαζομένων πολιτικής αεροπορίας σύμφωνα με την οποία με παρέμβαση υπουργού δεν έγινε δεκτή πρόταση ώστε να είναι συγκεκριμένα τα μέρη επιβίβασης σε ελικόπτερα.
Ο ίδιος τόνισε όμως ότι σε ό,τι αφορά τους κανόνες πτήσης των ελικοπτέρων «διερευνάται όλο το πλέγμα των σχετικών κανονισμών» και ζήτησε «να μη δημιουργούμε ανασφάλεια και υπερβολές άνευ λόγου στους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: