Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Ερώτηση του Αντώνη Καρπούζα


Περιμένουν την ειδίκευση των μέτρων οι κτηνοτρόφοι
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009
Ερώτηση επτά βουλευτών της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Πιερίας Αντώνης Καρπούζας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων
Εφτά Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα οι κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος (Ν. Λάρισας), Αντώνης Καρπούζας (Ν. Πιερίας), Κωνσταντίνος Τσιάρας (Ν. Καρδίτσας), Γιώργος Κασαπίδης (Ν. Κοζάνης), Νικόλαος Σταυρογιάννης (Ν. Φθιώτιδας), Σταύρος Κελέτσης (Ν. Έβρου) και Μιχάλης Γιαννάκης (Ν. Βοιωτίας) κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ειδίκευση των μέτρων που αφορούν τους κτηνοτρόφους από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, που εκπόνησε η Κυβέρνηση για να στηρίξει έμπρακτα τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας σ’ αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
Μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πλήττει και την Ελλάδα, η κυβέρνηση δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας και για τους λόγους που οδήγησαν στη δραστική μείωση των εισοδημάτων τους, προχώρησε στην εκπόνηση ενός εκτεταμένου προγράμματος αποζημιώσεων. Έτσι, αποζημιώσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθούν στον αγροτικό κόσμο μέσω του ΕΛΓΑ με τις ανακοινωθείσες διευκρινίσεις, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών μας στην παρούσα δυσχερή συγκυρία.
Στις 22 Ιανουαρίου 2009 με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον τίτλο «Το πακέτο στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου» στο σημείο (5), γίνεται γνωστό ότι θα διατεθούν για την «Κάλυψη λοιπών κινδύνων από ΕΛΓΑ για αγροτικά προϊόντα και κτηνοτροφία 100 εκ. ευρώ»
Ωστόσο, στις 26 Ιανουαρίου 2009 σε ανακοίνωση του υπουργείου υπό τον τίτλο «Η τελική εξειδίκευση των τιμών κατά καλλιέργεια και προϊόν» τα ζητήματα των κτηνοτρόφων παραπέμπονται στο μέλλον. Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται «Όσον αφορά τα άλλα προϊόντα φυτικής ή ζωικής παραγωγής, η Κυβέρνηση θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα των αγροτών με την ίδια φροντίδα, αξιοπιστία και αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει έως τώρα».
Με δεδομένο ότι έχει παρέλθει μήνας από την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου και με έκδηλη την ανησυχία των κτηνοτρόφων ότι το σχετικό κονδύλι των 100 εκατομμυρίων ευρώ «αναλώνεται» προκειμένου να καλυφθούν άλλες ανάγκες θα πρέπει άμεσα να εξειδικευτεί η διαδικασία αποζημίωσης των κτηνοτρόφων.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Πότε θα εξειδικεύσετε τα μέτρα που αφορούν στα κτηνοτροφικά προϊόντα από το επιμέρους ποσό των 100 εκατ. ευρώ του «πακέτου στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου», ώστε να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι μας, δεδομένου του γεγονότος ότι οι αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά τοπικών οικονομιών σε πολλές περιοχές της χώρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: