Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αλαλούμ με τα ελαφρυντικά που πρότεινε η εισαγγελέας

Για ακόμα μια φορά η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν παύει να μας εκπλήσσει. Η εισαγγελέας ενώ αρχικά είχε προτείνει να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους εκτός..

από τρεις, λίγη ώρα αργότερα, άλλαξε την πρότασή της.

Η εισαγγελέας στην δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου άλλαξε την αρχική της πρόταση περί ελαφρυντικών.

Μετά την πρόταση της εισαγγελέως για αναγνώριση επιμέρους ελαφρυντικού στους βουλευτές και οι υπόλοιποι δικηγόροι των πρώην βουλευτών καθώς και δικηγόροι άλλων καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής ζήτησαν την αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού.

Τότε η εισαγγελέας της έδρας συμπληρωματικά πρότεινε το εν λόγω ελαφρυντικό να αναγνωριστεί και στους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. 

Σύμφωνα με το 187 του παλαιού Πκ παράγραφος 6, «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση».

Τα εγκληματα αυτά είναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.

Η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τους επτά πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλους κατηγορούμενος όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.

Αρχικά η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τους στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο. Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.

Η εισαγγελέας υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά».

Η τοποθέτηση αυτή της κ. Οικονόμου προκάλεσε έκρηξη στα έδρανα της υπεράσπισης και φωνές από συνηγόρους οι οποίοι απευθυνόμενοι στο δικαστήριο έλεγαν ο καθένας το όνομα του εντολέα του αναφέροντας ότι και αυτοί ανήκουν σε αυτή την περίπτωση.

Ο εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, Τάκης Μιχαλόλιας, φώναξε:

«Κυρία πρόεδρε, κυρία πρόεδρε, τι είναι αυτά που ακούμε; Και η Ζαρούλια είναι σε αυτή την περίπτωση και άλλοι είναι σε αυτή την περίπτωση.

-Πρόεδρος: Ησυχάστε, ησυχάστε σας παρακαλώ.

-Μιχαλόλιας: Όχι κυρία πρόεδρε δεν θα ησυχάσουμε. Ησυχάσαμε αρκετά όπως φαίνεται.»

Στη λεκτική αντιπαράθεση επενέβη η εισαγγελέας, η οποία διευκρίνισε προς το δικαστήριο ότι το συγκεκριμένο ελαφρυντικό το υπέβαλαν μόνο οι τρεις κατηγορούμενοι.

Η πρόεδρος στράφηκε στην υπεράσπιση και είπε: «Επειδή το ζήτησαν, καταλαβαίνετε;» Τότε από την υπεράσπιση άρχισαν να φωνάζουν: «Ωραία, τότε να το υποβάλουμε κι εμείς». Το δικαστήριο μετά από αυτό διέκοψε προκειμένου να διατυπωθούν ανάλογα αιτήματα.

 

Οι ποινές που προβλέπονται

Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη.

Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.

Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

Click4more: Χρυσή Αυγή: Σε χρόνο… dt οι συλλήψεις των ενόχων – Το σχέδιο της Αστυνομίας

Τα ελαφρυντικά που επικαλέστηκαν

Επειδή είναι φιλόζωοι, επειδή ήταν αιμοδότες, επειδή έκαναν ερωτήσεις στην Βουλή για ΑμεΑ στα σχολεία. Ο Νίκος Μίχος ανέφερε μέχρι και το ότι παντρεύτηκε δυο φορές… την ίδια γυναίκα!

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, υποστήριξε πως είχε παράξει έργο!

Ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε… παρεξηγημένος, ενώ η Ελένη Ζαρούλια υποστήριξε πως αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κατηγορούνταν.

Ο Γιάννης Λαγός… φιλόζωος και Χριστιανός Ορθόδοξος.

Ο Νίκος Μίχος… κι εκείνος φιλόζωος, πέρα από το αμίμητο επιχείρημα των δύο γάμων με την ίδια σύζυγο, ενώ ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης δήλωσε πως «δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων».

Τέλος, ο Ηλίας Παναγιώταρος αιτήθηκε ελαφρυντικά υποστηρίζοντας πως υπήρξε αιμοδότης από το 1993 και έκανε 2000 ερωτήσεις στη Βουλή, κυρίως για ΑΜΕΑ στα σχολεία, ενώ και ο Χρήστος Παππάς αιτήθηκε τα ίδια ελαφρυντικά (σ.σ. καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, πρότερο σύννομο βίο, μη εύλογη διάρκειας δίκης).

Όλα αυτά βεβαίως μέσω των δικηγόρων τους, καθώς κανείς τους δεν έδωσε το παρών στην δίκη που έμελλε να αποτελέσει την “ταφόπλακα” του νεοναζιστικού μορφώματος στην χώρα μας…

https://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: