Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ.. ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΚΟΜΜΑ "ΜΙΚΡΟ"...Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΑΠΟΡΟΦΗΣΕ... ΤΟ "ΠΑΣΟΚ" και ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.. ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ... ΑΛΛΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ...ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ; ...(του Δημ.Καλαϊτζή)

  ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ.. ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΚΟΜΜΑ "ΜΙΚΡΟ"...Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΑΠΟΡΟΦΗΣΕ... ΤΟ "ΠΑΣΟΚ" και ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ..  ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ... ΑΛΛΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ...ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ; ...







Εδώ και πάρα πολύ καιρό είχα να γράψω δύο αράδες στο blog μου.Μετά την τελευταία πενταετία και όσα κοσμογονικά συνέβησαν ..
στην πολτική σκηνή και ιδιαίτερα στο χώρα της κεντροαριστεράς, βρεθήκαμε πολλοί "κομματικά άστεγοι" και οι λόγοι πολλοί. Εγώ και πολλοί άλλοι φίλοι, γεννημένοι ήδη πρίν το 1974, μεγαλώνοντας στην μεταπολίτευση, γαλουχηθήκαμε με τις αξίες του Σοσιαλισμού και του μετασχηματισμού της Ελληνικής Κοινωνίας, που κυρίως εισήγαγε στην κοιωνία και στην πολτική το ΠΑΣΟΚ.

-Η κοινωνία μετεξελίχθηκε, η ανισότητα σιγά σιγά άρχισε να εξαλείφεται,το βιοτικό επίπεδο του λαού μας ανέβηκα αισθητά, οι φτωχότεροι μπόρεσαν και βελτίωσαν το επίπεδο της ζωής τους, η δημοκρατία απέκτησε βάθος και σταθερά θεμέλια, με τη συμβολή της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης, αλλά ιδιαίτερα με τις μετέπειτα κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, οι οποίες παρά τα λάθη,ανέδειξε τον λαό στο κέντρο των αποφάσεων και άρχισαν δειλά δειλά να γίνοται μικρά βήματα που έδειχναν ότι υπάρχει στόχος και όραμα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

-Πέρασαν τα χρόνια, έφυγαν οι μεγάλοι πολιτικοί της μεταπολίτευσης και μπήκαμε στη νέα γεννιά πολιτικών, τον Κ Σημίτη, τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, τον Βαγγέλη Βενιζέλο κλπ.

-Με την είσοδο της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, με την επικράτηση των συντηρητικών πολιτικών στην Ευρώπη,οι κοινωνικές αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν υπέρ της εργατικής τάξης και υπέρ των μικρομεσαίων, άρχισαν να ξηλώνονται στο όνομα της ύπαρξής μας στο καπιταλιστικό σύστημα της ξεθωριασμένης πολιτικά Ευρώπης.

- Στο όνομα της μή χρεωκοπίας, δηλαδή της κατά πολλούς αναγκαίας αποδοχής της υπάρχουσας κατάστασης λόγω έλλειψης τρίτης λύσης και της αδυναμίας σχετικών συμμαχιών,το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε ένα απο τους πόλους της πολιτικής ζωής που στήριξε τις τελευταίες συμφωνίες με την Τρόικα.

- Ομως, πολλοί  στο ΠΑΣΟΚ (εκφράζονταν ανοιχτά οπως ο Λοβέρδος) συμφωνούσαν ακόμη και σε μελλοντική συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό όμως είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις, όχι μόνο σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε απλά μέλη, που διαπιστώναν ότι το ΠΑΣΟΚ σιγά σιγά έχανε όλα τα στοιχεία που είχε ακόμη στα σπλάχνα του απο την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

- Σίγουρα δέν συμφωνούσα να φύγουν απο το ΠΑΣΟΚ όσοι διαφωνούσαν και εντόπιζαν λάθη και παλινωδίες.

- Στην αλλαγή πλεύσης της χώρας έπρεπε να παιξει πρωταγωνιστικό ρόλο   το ΠΑΣΟΚ, αλλά  με θύμηση και πυξίδα την ιδεολογία απο το παρελθόν, έπρεπε να κινηθεί σε νέα πλαίσια, έπρεπε να ερμηνεύσει τη νέα κοινωνική και παγκόσμια κατάσταση, έπρεπε να ληφθεί απόφαση να προχωρήσει σε μια βαθειά και ουσιώδη πολιτική πράξη, ήτοι στη διακήρυξη νέων βασικών αρχών και στόχων ενός νέου πολιτικού Κινήματος, με την ανασυγκρότηση  του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

-Το κίνημα αυτό για να συνέχειζε την πολτική του ύπαρξη έπρεπε να έχει όραμα στο μέλλον, με πυξίδα το σοσιαλισμό και τη σοσιαλδημοκρατία.

Επρεπε να έχει έτοιμες τις λύσεις για τα προβλήματα του σήμερα και του αύριο, με προτάσεις για κοινωνικές αλλαγές, με επαναφορά των κατακτήσεων του λαού που τελευταία έχουν υποστεί την πιό βάρβαρη και εκβιαστική απώλειά τους..

Ο δημοκρατικός λαός μπήκε στη γωνία και στον πάγο, ενώ είναι γνωστό ότι μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών, απ' άκρου εις άκρο της Ελλάδας, θα εξασφαλιστούν τόσο η οικονομική μας βελτίωση, η εθνική μας ανεξαρτησία όσο και η λαϊκή κυριαρχία.

- Οπως παλιά έτσι και σήμερα η ρίζα της συμφοράς βρίσκεται στην εξάρτηση της Πατρίδας μας. 

- Πρίν τη μεταπολίτευση ήταν τα επτά μεσαιωνικά χρόνια που πέρασαν με τη στυγνή στρατιωτική δικτατορία και η τραγωδία της Κύπρου που αποτέλεσαν  μια ιδιαίτερα σκληρή έκφραση της εξάρτησης της Ελλάδας.Τότε μεταβλήθηκε η Ελλάδα σε προχωρημένο πυρηνικό φυλάκιο του Πενταγώνου, για να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά τα στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων. Διαβρώθηκε ο κρατικός μηχανισμός, οι ένοπλες δυνάμεις, τα κόμματα, ο συνδικαλισμός, η πολιτική ηγεσία του τόπου έτσι, ώστε να καταστεί δυνατή η επιβολή ξενοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας, όταν αυτό κρίθηκε πως συνέφερε την Ουάσιγκτον.

- Τα τελευταία χρόνια (απο το 2004 και εντεύθυεν), η λαθεμένη οικονομική πολιτική, η εξαθλίωση του λαού, η φτώχεια και το ζοφερό μέλλον, οδήγησε το λαό στο μούδιασμα και στην απραξία.

-Το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα  άλλα κόμματα του σημερινού πολιτικού συστήματος έβλεπαν την πατρίδα μας  να μεταβάλλεται σε ξέφραγο αμπέλι,το δημόσιο να νοσεί βαρειά, η πολιτική να ενδιαφέτεται μόνο για την επιβίωσή της,  να διαβρώνεται και να βυθίζεται  η οικονομία μας με τη συνεργασία πάντα του ντόπιου σύγχρονου κεφαλαίου.

-Η πολιτική ανυπαρξία των τελευατίαων ετών είχει ώς ποτέλεσμα, να μαραθεί η ελληνική ύπαιθρος, να υποστεί βουτιά η παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα,  να μην αποδίδει ο ιδρώτας του αγρότη, και να βλέπουμε ένοτνα τα σημάδια μίας νέας μετανάστευσης του λαού μας , η προσφορά φτηνής εργασίας να είναι πρό των πυλών και να απειλεί την ίδια την ύπαρξη των λαικών στρωμμάτων.

Η πορεία που ακολουθήσαμε μας οδήγησε μπροστά στη χρεωκοπία, που οδήγησε τους σύγχρονους πολιτικούς μας προς νέα υποτέλεια,  υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων,  διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Έλληνα εργαζόμενου .

- Αυτό για να ανακοπεί πρέπει να αλλάξουμε ρότα και να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας.ΤΟ ΠΑΣΟΚ έπρεπε να κατανοήσει ότι ήυτνα μονόδρομος αυτή η πορεία... και έπρεπε να αποτελέσει τον πολιτικό πόλο που θα αγκάλιαζε και θα καθοδηγούσε αυτές τις προοδευτικές  δυνάμεις του λαού μας.

- Το ΠΑΣΟΚ δέν ξεκινήσει σε μία νέα διακήρυξη τύπου 3ης Σεπτέμβρη,   δέν είχε σαφής πολιτική διαφοροποοίηση με τα συντηρητικά κόμματα,αφομοιώθηκε ιδεολογικά και κινδυνεύει ναεξαφανιστέι απο την πολιτική ζωή του τόπου.

-Είναι πολύ απλός ο λόγος.Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε στην μεταπολίτευση, απο την ανάγκη των καιρών και του λαού  να εκφραστεί, κοινωνικά και πολιτικά.

- Σήμερα και τώρα ,υπάρχει η αναγκαιότητα αυτή, αλλά  το ΠΑΣΟΚ δέν κατάφερε να εκφράσει αυτές τις κοινωνικές αναγκαιότητες του σήμερα.. 
- Ετσι  ο Αλέξης Τσίπρας μπηκε δυναμικά στην πολιτική σκηνή,, και εκείνος βέβαια με την ίδια συνταγή... αφού η υποκρισία στην πολτική είναι ανίατο σύμπτωμα, ακόμη και απο εκείνους που πρεσβεύουν το νέο και την ανανέωση.
Και για να γίνω πιό σαφής. Να θυμίσω ότι για πολλά χρόνια η αριστερά στο επίκεντρο της πολιτικής της, μεταξύ των άλλων είχε και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ.Μόλις τα ποσοστά του όμως ξεκόλησαν απο το 3 και κάτι, (φαίνεται λόγω των μικρών ποσοστών ήθελε απλή αναλογική), ξέχασε την απλή αναλογική , για την εκμετάλλευση του μπόνους των 50 εδρών.
Προσδοκώντας αυτά , δέν ήθελε να γίνει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου  2012, κάτι που το πέτυχε με τα παλιοκομματικά κόλπα του .
- Με την προσφυγή στις κάλπες στις 17 Ιουνίου 2012, το σκεπτικό του Τσίπρα ήταν, απο τη μία να εκμεταλλευτεί τον φρέσκο θυμό του λαού και την ορμή που συνήθως παίρνει ένα κόμμα όταν πλησιάζει στην πλειοψηφία, με δεδομένο τότι ο λαός ήθελε κυβέρνηση και όχι τρίτες εκλογές και απο την άλλη πίστευε ότι θα πετύχει την συρίκνωση των άλλων αριστερών κομμάτων (ΚΚΕ,ΔΗΜΑΡ κλπ) και ο πολύ φιλόδοξος Τσίπρας θαα είναι ο κυρίαρχος της αριστεράς.
Ισως το πέτυχε.
- Και μή μου πείτε ότι τον αδικώ τον Αλέξη τον Τσίπρα.Αυτές ήταν  οι σκέψεις του. Εξάλλου πολλά στελέχη του τότε μίλησαν για αυτοδυναμία.

- Αν αυτό δέν είναι αλλαζονία τότε τί είναι.Με 17 % παρά κάτι ,στις εκλογές της 6ης Μαίου, είχαν καβαλήσει όλοι τους απο ένα καλάμι και φύγανε.
Τα στοιχεία εκείνα που αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, απο κόμμα σοσιαλιστικό  σε καθεστώς κυβερνητικό των επαγγελματιών συνδικαλιστών και  πολιτικών, μπήκαν τότε σε ένα αριστερό κόμμα που περιλάμβανε πολλές συνιστώσες, οι οποίες όμως  εμπλουτίστηκαν απο τους πρωτεργάτες "του λεφτά υπάρχουν", την κ Κατσέλη.
- Δέν αδικώ τον Αλέξη Τσίπρα όταν τον κρίνω αρνητικά, είναι πολλά τα λάθη του έως τώρα.Εκμεταλλεύτηκε τον πόνο του λαού πουλώντας φρούδες ελπίδες και όταν τον κατηγορεί κάποιος αντιδρά.Γιατί Αλέξη;
- Χαρακτήρισε με τα χειρότερα λόγια τους αντιπάλους του όταν τον κατηγόρησαν γιατί  πρότεινε τον "κάτσε καλά Γεράσιμε" για πρωθυπουργό ότι ήταν προιόν πολιτικής συναλλαγής, ήταν ψέμμα; 
- Οχι, απέδειξε ότι ήταν αλήθεια. Να θυμίσω τί έλεγε για τα "λεφτά υπάρχουν", ποιόν κατηγορούσε; την κ Κατσέλη και τον Κ Καστανίδη ώς εμπνευστές όλων αυτων των οικονομικών μέτρων και τώρα "αγκαλίτσα"; Αυτό είναι αριστερή πολιτική και συμπεριφορά;
- Οχι, είναι συμπεριφορά που επέδειξε πολλά χρόνια "το βαθύ ΠΑΣΟΚ", που τώρα βέβαια έχει θρονιαστεί  στην αγκαλίτσα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ολοι αυτοί, που  στο ΠΑΣΟΚ στήριζαν πάντα για αρχηγούς τους ισχυρούς, αυτοί που έκαναν δέκα κολωτούμπες για να είναι πάντα "στον αφρό" και να κρατάνε τις κυβερνητικές θεσούλες τους..εχουν πιά εσωματωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ...για τις θεσούλες...... 
- Κάποιος απο τους πολλούς ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2012.. είχε πεί πολύ εύστοχα στο μπλόκ μας.."Εγώ κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είμαι σοσιαλιστής  ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ για κόμμα αριστερό και με αρχές αριστερές και σοσιαλιστικές, ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ στις 6 Μαίου, χωρίς να είμαι κομματικά ενταγμένος εκεί.
- Ομως όλο αυτό το διάστημα παρακολουθώ με πολύ σκεπτικισμό και ενδιαφέρον στα όσα ακούω και βλέπω (και ξέρετε μία εικόνα στην ΤΒ όσο χίλιες λέξεις).
Αηδίασα πραγματικά και χωρίς καμμία υπερβολή, απο την αλαζονία, που δείχνουν καθημερινά τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
- Μάλλον ακολουθώντας την αλαζονία του αρχηγού τους ,την οποία ο κ Τσίπρας φρόντισε να την δείξει και με την πρώτη του επίσκεψη στην Γαλλία. 
Ηταν δέ τόση η αλαζονία του που,  εκτός απο τη φράση  "ΟΛΑΝΤΡΕΟΥ" που θα μείνει στην  ιστορία, διεπίστωνε κανείς ότι η φράση αυτή καθ εαυτή  "ωχριά" μπρός το υπεροπτικό και αλαζονικό ύφος που είχε ο κ Τσίπρας, όταν αποκαλούσε έτσι τον Γάλλο Πρόεδρο. 
- Δέν θα αναφερθώ δέ καθόλου στον προγραμματικό του λόγο, και την περιπέτεια της επερχόμενης χρεωκοπίας και δραχμής,το αφήνω σε άλλους. Εγώ μιλώ με την καρδιά και την ψυχή ώς απλός πολίτης που σκέφτεται αριστερά κα θέλει να ψηφίζει αριστερά.
- Αυτό δέν είναι αριστερά κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι "ότι προκύψει" και με "όποιον προκύψει".
- Φτάνει κανείς σε τέτοιοιο σημείο απογοήτευσης, γιατί πρίν "αλέκτωρ λαλήσει τρείς" ο πολύς κ Τσίπρας γίνεται το χειρότερο παράδειγμα της αριστεράς..χειρότερο παράδειγμα υπέρμετρης φιλοδοξίας και πολιτικού αμοραλισμού.... (μάλλον είχαν δίκιο όσοι τον κατηγορούσαν, στις εσωκομματικές κόντρες του τότε με Αλαβάνο και Κουβέλη), 
Και ήρθε το 2015, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση πιά και με εσωματωμένο το 90 % των ψηφοφόρων του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, προσγειώθηκε ανώμαλα στην θλιβερή πραγματικότητα.Και δημοψηφισμα έκανε και μνημόνιο υπέγραψε.. και συγχωροχάρτι στην περίοδο Καραμανλή έδωσε.. μόνο και μόνο για την εξουσία..αλλά αυτό δέν είναι αριστερη πολιτική..
Τα ίδια λάθη του ΠΑΣΟΚ κάνετε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο λαός της αριστεράς εύκολα τιμωρεί..έχετε την ευκαιρία να πετύχετε, για να πετύχει η αριστερά, διαφορετικά φοβάμαι  ΜΗΠΩΣ  οι πολιτικές σας  θέσουν την αριστερά στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας..."
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: