Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Βαρουφάκης: Ηχογράφησα όλα τα Eurogroup!


..

Βαρουφάκης: Ηχογράφησα όλα τα Eurogroup!

Είχαμε συμφωνία με Κίνα και Plan X
  • 0
     
    Share
ΤΣΙΠΡΑΣ, ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
Στην αποκάλυψη ότι είχε ηχογραφήσει όλες τις συνόδους του Eurogroup στο κρίσιμο επτάμηνο που διαχειρίστηκε τα οικονομικά της Ελλάδας, προέβη ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι. (στην εκπομπή «Ιστορίες» του Αλέξη Παπαχελά)
Όπως παραδέχθηκε, είχε ηχογραφήσει όλες τις συνόδους του Γιούρογκρουπ, εκτός από την πρώτη.
Σε ερώτηση εάν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει το υλικό, απάντησε πως δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο προς το παρόν.
 Είχαμε συμφωνία με Κίνα, την ανέτρεψε η Γερμανία
Ο ίδιος, ειπε ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Κίνα για παροχή κεφαλαίων, αλλά ακυρώθηκε με παρέμβαση του Βερολίνου. «ανετράπη με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο, όπως είπε.
«Την πρώτη ημέρα που ανέλαβα έμαθα από το Γενικό Λογιστήριο ότι τα χρήματα έφταναν για 12 ημέρες», είπε ο κ. Βαρουφάκης και εξήγησε πως η απειλή για κλείσιμο των τραπεζών διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν είχε έρθει για πρώτη φορά στην Αθήνα, λίγο μετά τις εκλογές.
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε για την τρόικα και απάντησε πως δεν πρόκειται για θεσμοποιημένο όργανο της Ευρώπης και πως η κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να συνεργαστεί μαζί της. Ο κ. Ντάισελμπλουμ «θύμωσε, έχασε το επικοινωνιακό παιχνίδι, δεν μου έδωσε αρχικά το χέρι και μου ψιθύρισε “μόλις σκότωσες την τρόικα”».
Αναφερόμενος στις δικές του προσπάθειες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι μετοχές των τραπεζών έκαναν βουτιά, μετά τις επαφές μου ανέβηκαν τουλάχιστον 20%».
 Είχαμε καταρτίσει «plan X»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, είπε ότι μια μικρή ομάδα, που συγκροτήθηκε, με απόφαση του πρωθυπουργού, είχε συντάξει ένα εναλλακτικό σχέδιο, με την ονομασία «Plan X», στην περίπτωση που αποφασιζόταν να εκδιώξουν την Ελλάδα από το Ευρώ.
Όπως εξήγησε, μιλώντας για το «Plan X», βασικό όπλο της κυβέρνησης θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο όρος «Plan X» προέκυψε μάλιστα, όπως είπε, από το γεγονός ότι η ΕΚΤ είχε το «Plan Z».
Στο στενό πυρήνα «6-7 ατόμων» της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών». Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε, όπως παραδέχτηκε.
 Δεν υπήρχε σχέδιο για διπλό νόμισμα
Ο πρώην υπουργός διέψευσε ότι είχε σχέδια για «διπλό νόμισμα», αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών.
  Η συνομιλία με τον Τσίπρα πριν την παραίτηση
Περιγράφοντας πώς οδηγήθηκε σε παραίτηση, μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Όταν μπήκα στο Μαξίμου ένιωσα μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Είχαμε μια μακρά συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Υπήρξε μια αίσθηση φόβου, μια αίσθηση παράδοσης. Ο Τσίπρας μου μετέφερε ότι θα προχωρούσε σε συνθηκολόγηση. Μου ζήτησε να παραμείνω στην κυβέρνηση, σε κάποιο άλλο πόστο. Του είπα «Αλέξη γνωρίζεις καλά ότι δεν με ενδιαφέρει να είμαι υπουργός, θα σε διευκολύνω παραιτούμενος»».
Όσο για 3ο μνημόνιο, ο πρώην υπουργός είπε ότι κανένας δεν πιστεύει ότι το πρόγραμμα αυτό θα σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, ούτε ο Σόιμπλε, ούτε η Λαγκάρντ, ούτε φυσικά και ο Τσίπρας. «Ο Σόιμπλε μου είπε ότι στη θέση μου δε θα το υπέγραφε. Η Λαγκάρντ μου είπε ότι δεν είναι βιώσιμο».
«Νιώθω ευθύνη για τη ζημιά που έγινε με τα capital controls. Θα έκανα πολλά πράγματα διαφορετικά, αλλά δεν θα έκανα πίσω στη διαπραγμάτευση του χρέους», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.
«Έμαθα πολλά πράγματα τη χρονιά που πέρασε αλλά ένα μάθημα που πήρα είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν θα λυθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Έχουμε ένα έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη. Στις 9 Φεβρουαρίου ξεκινάμε πανευρωπαϊκό κίνημα εκδημοκρατισμού της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.
- See more at: http://ikypros.com/?p=148015#sthash.LIB2cwJ4.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: