Το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, μετά την επτάμηνη διαπραγμάτευση, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός βάζοντας..
μπροστά το τρίπτυχο «χρέος, επενδύσεις και ανάπτυξη» για την ελληνική οικονομίαΤο γεγονός ότι η Ελλάδα βρήκε στον Αμερικανικό παράγοντα έναν αρωγό στο τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης δεν ξεχνά ο Αλέξης Τσίπρας αν και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα μπορούσε να περιμένει η χώρα μας από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι απορρίπτουν τη λιτότητα και δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη και αυτό το δεδομένο αποτελεί μια καλή βάση συζήτησης, σύμφωνα με τους διπλωματικούς συμβούλου του πρωθυπουργού. Σε συνδυασμό μάλιστα με το ότι βλέπουν με θετικό μάτι την θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να γίνει βιώσιμο, δημιουργεί ένα ισχυρό μέτωπο έναντι των Ευρωπαίων που αντιστέκονται σθεναρά.
Η τρίλεπτη επαφή που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπάρακ Ομπάμα ίσως να αποτελέσει τον προάγγελο μιας επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, προκειμένου όλα τα ζητήματα να τεθούν στο τραπέζι και η Αθήνα να εξηγήσει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη λύση για το χρέος.
Πριν από τις εκλογές, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διερευνηθεί από την ελληνική πλευρά η δυνατότητα για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στη Νέα Υόρκη.
Σε πρώτη φάση από την Αθήνα κρατούν το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδειξε έντονο ενδιαφέρον, αναβαθμίζοντας την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και ζήτησε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο οποίος δεν αποκλείεται να επισκεφτεί τη χώρα μας μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αναμφισβήτητα το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η σχετική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους να ξεκινήσει μέσα στο 2015. Για αυτό το λόγο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων που πρέπει να περάσουν από την Βουλή και θα αρχίσουν να έρχονται από την ερχόμενη εβδομάδα. Τυχόν καθυστέρησή τους, γνωρίζουν καλά, πως θα άφηνε στον «αέρα» τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και όλες οι επαφές και οι προετοιμασίες σε αυτό το πεδίο θα έπεφταν στο κενό.
Το «κλειδί», σύμφωνα και με Αμερικανικές πηγές, βρίσκεται στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν και έχουν να κάνουν και με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ προκειμένου η ελληνική οικονομία να κάνει στροφή προς την ανάκαμψη.
Η Αλέξης Τσίπρας, κατά την μέχρι τώρα παρουσία του στη Νέα Υόρκη, έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την πάταξη της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, που σε συνδυασμό με την οικονομική σταθερότητα θα δημιουργήσουν ένα ασφαλές πλαίσιο για την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας.
Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως στις ΗΠΑ θεωρούν, πλέον πως η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει την κατάλληλη συνοχή προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία και με ορίζοντα τετραετίας να θέσει τις βάσεις για τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο που δραστηριοποιείται η ελληνική οικονομία. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν και πολλά Αμερικανικά μέσα, οι δανειστές δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τις παλιές αντιρρήσεις συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα.
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει γρήγορα στις αγορές ομολόγων, αν υπήρχε και μια θετική κατάληξη στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους με τους πιστωτές τους επόμενους μήνες, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Wall Street Journal. Επισκεπτόμενος μια από τις ιστορικότερες εφημερίδες της Αμερικής ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε, πως η κρίση του προσφυγικού στην Ευρώπη απειλεί σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να αναστρέψει την αρνητική πορεία της οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έρχεται να καταδείξει το γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόμενη στον πυρήνα της Ευρώπης και αντιλαμβανόμενη τη σημαντική γεωπολιτική της θέση έχει ρόλο «κλειδί» σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το προσφυγικό, το κυπριακό ή ακόμα και το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν.
Συνάντηση με Αχμετ Νταβούτογλου
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέντ Νταβούτογλου υπογραμμίζοντας την υποστήριξη της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να στηρίξει τις συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένης, ειδικά, της δυναμικής υπέρ της λύσης, που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο.
Στην μεταξύ τους συνομιλία συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Παράλληλα συζητήθηκε η προοπτική ενίσχυσης την διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και των συγκοινωνιών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την διατήρηση των ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες -μεταξύ άλλων και μέσω των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης- υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Αντώνης Αντζολέτος
http://news247.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου