Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Γράφεται το νέο μνημόνιο

Μάχη με τον χρόνο για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης Ελλάδας - δανειστών. Σε εργασιακά, αποκρατικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια..
παραμένουν οι διαφωνίες. Νέα κρίσιμη συνάντηση σήμερα Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών.
Σε ρυθμούς κατάρτισης του νέου μνημονίου κινούνται τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και δανειστών, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα εκείνα που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας μέσω του ESM.
Το τελευταίο 24ωρο τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική έκβαση των διαβουλεύσεων, θεωρώντας εφικτή την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 15 Αυγούστου, ώστε η Αθήνα να είναι σε θέση να λάβει την πρώτη δόση από το νέο δάνειο και να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Η ελληνική πλευρά αποσκοπεί στην εκταμίευση δόσης ύψους 25 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατό, ώστε στις 20 Αυγούστου να είναι σε θέση να αποπληρώσει το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Από το ίδιο ποσό, η Αθήνα ποντάρει στη χορήγηση 10 δισ. ευρώ για τον νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ περί τα 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες.
Από τη δόση των 25 δισ. ευρώ, την οποία προσδοκά η κυβέρνηση, τα 7,16 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιστραφούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSM, για την εξόφληση του δανείου - γέφυρα που έλαβε η χώρα στις 20 Ιουλίου.
Κυβέρνηση και ξένοι τεχνοκράτες έχουν ήδη επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τη σύνταξη του νέου μνημονίου, με στόχο αυτό να είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα και ει δυνατόν να κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή - από κοινού με το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης - έως και τις 18 Αυγούστου.
Δίδοντας το στίγμα της επόμενης μέρας ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, έθεσε ήδη ως άτυπη προθεσμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.
Όσο οι διαδικασίες επιταχύνονται, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες λήψης ενός ακόμη δανείου - γέφυρα.
Σε κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις και εργασιακά εντοπίζονται οι διαφωνίες
Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, οι διαδικασίες επιταχύνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ωστόσο σημαντικές είναι οι διαφωνίες που εντοπίζονται κατά κύριο λόγο σε τρία μέτωπα: Τα κόκκινα δάνεια, τις αποκρατικοποιήσεις και τα εργασιακά.
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο του νέου ταμείου - μαμούθ για τις αποκρατικοποιήσεις, οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και δανειστών συνοψίζονται κυρίως σε ζητήματα νομικής φύσεως.
Κατά τις πληροφορίες,  η ελληνική πλευρά επιθυμεί τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έχουν ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και για τα οποία έχει δοθεί το πράσινο φως για αξιοποίηση, οι διαδικασίες αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν υπό τον έλεγχο του υπάρχοντος σχήματος.
Ωστόσο η ελληνική πρόταση προσκρούει στις διαφωνίες των δανειστών.
Στο μέτωπο των εργασιακών, όλα έχουν τεθεί στο διαπραγματευτικό τραπέζι και ερευνώνται.
Όλα από τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις έως και τον συνδικαλιστικό νόμο.
Μπορεί μέχρι στιγμής να υπάρχει συμφωνία ως προς το χρονοδιάγραμμα, κάτι που σημαίνει ότι Ελλάδα και δανειστές θα πρέπει έως το τέλος του 2015 να έχουν καταλήξει σε κοινές προτάσεις που θα νομοθετηθούν, όμως οι διαφωνίες παραμένουν.
Κυρίως σε ό,τι αφορά την καυτή πατάτα των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται σθεναρά κάθε αξίωση των δανειστών για πλήρη απελευθέρωσή τους.
Στο μέτωπο του συνδικαλιστικού νόμου, οι αλλαγές που εξετάζονται αφορούν στις άδειες των συνδικαλιστών, αλλά κυρίως στον τρόπο με τον οποίο θα προκηρύσσονται από εδώ και στο εξής οι απεργίες.
Για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στους δανειστές ολοκληρωμένη κοινή πρόταση - για στεγαστικά και επιχειρηματικά - αναμένοντας πλέον την απάντηση των ξένων τεχνοκρατών.
Η ατζέντα των σημερινών συναντήσεων
Σήμερα στις 11:30 οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, θα έχουν νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ακολούθως, τη σκυτάλη θα λάβουν τα τεχνικά κλιμάκια, οι συναντήσεις των οποίων θα επικεντρωθούν:
- Στο θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (στις 15:30).
- Σε ζητήματα Δικαιοσύνης (στις 17:30).
Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον τόπο διαμονής των θεσμών.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: