Αλ. Τσίπρας σε τράπεζες: Προτεραιότητα η προστασία των αδύναμων


Υποδεχόμενος τους τραπεζίτες ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο ..
αδύναμους συμπολίτες μας».
Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με το προεδρείο της ΕΕΤ  22/07 10:16
Την ανάγκη προστασίας των πιο αδύναμων πολιτών υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μαξίμου το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό έως ότου νομοθετηθεί στη Βουλή η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Υποδεχόμενος τους τραπεζίτες ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και τη δυνατότητα να μην υπάρξουν κινήσεις που θα πλήττουν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας». 
«Δεδομένου ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό μέχρις ότου έρθει στη Βουλή για να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αναστολή των πλειστηριασμών, και δεδομένου ότι -όπως φαντάζομαι και έτσι θα είναι άλλωστε- δεν υπάρχει πρόθεση από τα ιδρύματα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, νομίζω ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΕΤ Λούκα Κατσέλη επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του έτους οι τράπεζες θα παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, «προσβλέποντας ότι θα υπάρξει μια καινούρια νομοθετική ρύθμιση». 
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το Μαξίμου δεσμεύθηκε ότι στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων που αναμένεται να ψηφιστεί έως την 1.1.2016 θα υπάρχει διάταξη η οποία θα προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. 
Εξάλλου, η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι η τραπεζική αργία έληξε και «κοιτάζουμε μπροστά». «Θέλουμε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να μπει σε μια φάση κανονικότητας και ομαλότητας και το γρηγορότερο δυνατό να είμαστε σε θέση να άρουμε και τους περιορισμούς στην ανάληψη καταθέσεων και στην κίνηση κεφαλαίων», πρόσθεσε.
Όπως είπε, τα capital controls είναι μεγάλο πλήγμα για την οικονομία, για την πραγματική οικονομία και «όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο τόσο καλύτερα θα είναι για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». 
Τέλος, η πρόεδρος της ΕΕΤ δήλωσε ότι «αυτές τις τρεις εβδομάδες που ήταν δύσκολες για όλους, το τραπεζικό σύστημα και όλες οι τράπεζες προσπάθησαν και ανταπεξήλθαν με μεγάλη επιτυχία στη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων». 
Πηγή: ΑΜΠΕ