Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

«Γκρίζα σύννεφα» στις διαπραγματεύσεις φέρνουν τα νέα προαπαιτούμενα

Στόχος η επίτευξη συμφωνίας έως τις 12 Αυγούστου «Γκρίζα σύννεφα» στις διαπραγματεύσεις φέρνουν τα νέα προαπαιτούμενα.«Γκρίζα σύννεφα» στις διαπραγματεύσεις φέρνουν τα νέα προαπαιτούμενα  .
Aθήνα: Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, το..
Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τα τρέχοντα μακροοικονομικά στοιχεία θα βρεθούν από σήμερα Τρίτη στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τα κλιμάκια της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM για την κατάρτιση του νέου προγράμματος της Ελλάδος. Παράλληλα, θα εξετασθούν και όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τις αποκρατικοποιήσεις,  τις αγορές προϊόντων, το τραπεζικό σύστημα και το χρέος.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Χουλιαράκης που ηγείται της ομάδας των Ελλήνων διαπραγματευτών είχε ήδη από χθες Δευτέρα προπαρασκευαστικές συνεννοήσεις με κάποια από τα 54 χαμηλόβαθμα στελέχη των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις. Οι επικεφαλής της τετραμερούς κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) αναμένονται στην Αθήνα έως την Τετάρτη.

Τις πολιτικές κατευθύνσεις για την διαπραγμάτευση έδωσε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Μετά την εν λόγω σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε πως εξετάσθηκαν οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα και διαβεβαίωσε πως θα εφαρμοσθεί κατά γράμμα η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Η κυβέρνηση αποβλέπει σε μια ταχεία διαπραγμάτευση προκειμένου έως τις 20 Αυγούστου να έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση από το νέο δάνειο του ESM από την οποία θα αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Η πρώτη αυτή δόση θα αξιοποιηθεί μερικώς και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου 1,5 – 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση εκτιμώμενου ύψους 5 δισ. ευρώ δεν απαιτείται να ληφθούν προαπαιτούμενα μέτρα (prior actions), καθώς αυτό δεν προβλέπεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Ωστόσο, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα κατά την χθεσινή ενημέρωση Τύπου στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε πως «περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα χρειαστούν προκειμένου γίνει δυνατή η πρώτη εκταμίευση από τον ESM».

Κατά πληροφορίες, αυτές οι παρεμβάσεις σχετίζονται με τις ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων,

τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τιε αλλαγές στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, το δημοσιονομικό συμβούλιο, κ.α..

Πάντως, στην περίπτωση που έως τις 12 Αυγούστου δεν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - θεσμών τότε θα εξετασθεί νέο δάνειο «γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSΜ).

Πηγή: news.in.gr
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: