Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Το ΔΝΤ θέλει ειδική πρόσκληση από την Αθήνα για να έρθει. Ζητεί λίστα με περαιτέρω προαπαιτούμενες ενέργειες

Ο βασικός λόγος της εμπλοκής αφορά το αίτημα του κ. Πολ Τόμσεν προς την ελληνική κυβέρνηση για να στείλει ειδική επιστολή και ειδική πρόσκληση προς την κ. Λαγκάρντ, στην οποία να αναφέρεται ότι η Αθήνα ζητεί την επάνοδο του Ταμείου...

Η αποστολή του ΔΝΤ αναμενόταν σήμερα στην Αθήνα, ωστόσο μετά την χθεσινοβραδινή εμπλοκή αναβάλλεται μέχρι η ελληνική πλευρά να αποστείλει ειδικό αίτημα. Για την ακρίβεια, το ΔΝΤ αναμένει πρόσκληση η οποία να απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτό και να αναφέρει εάν η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί το υφιστάμενο πρόγραμμα που λήγει το Μάρτιο του 2016 ή αιτείται ένα νέο δανειακό πρόγραμμα. Πρόσκληση θα αποσταλεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Η παρουσία του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα προβλέπεται και από το καταστατικό του ESM και για το λόγο αυτό υπήρξε αναφορά στο σχετικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.
Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα την Παρασκευή ή το Σάββατο, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέζου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος βοήθειας.
"Δεν έχω ημερομηνία. Είναι μια κατάσταση που κινείται γρήγορα και είναι ρευστή. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί το τυπικό (modalitys) και ο τρόπος με τον οποίο θα εμπλακούμε" ανέφερε.
Ξεκαθάρισε μάλιστα πως πρώτα θα πρέπει να γίνει η τεχνική δουλειά από το ΔΝΤ και από την ομάδα που θα βρεθεί στην Ελλάδα και ύστερα να προσδιορισθεί ο τρόπος συμμετοχής του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Δεχόμενος ερωτήσεις για την εμπλοκή του Ταμείου στο πρόγραμμα του ESM ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως για να υπάρχει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα εκ μέρους του ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρχει αίτημα από την ελληνική πλευρά.
"Προς το παρόν δεν έχουμε αίτημα" σημείωσε, ενώ επανέλαβε πως για να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοσθούν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης και η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους.
Ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο με το πού πάνε οι Ευρωπαίοι τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ράις κράτησε αποστάσεις, λέγοντας πως δεν θα προβεί σε χαρακτηρισμούς.
"Η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα" είπε και προσέθεσε: «Θα πρέπει να υπάρξει μια συμπαγής δέσμευση για το χρέος. Έχουμε παρουσιάσει τις επιλογές που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν. Απτεται των Ευρωπαίων η απόφαση για το πώς θα γίνει».
Ερωτηθείς για το Grexit ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε «πάντα» βασική παραδοχή του Ταμείου ήταν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε πως δεν συζητήθηκε ποτέ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενδεχόμενο Grexit.
Οι νέες απαιτήσεις
Το Ταμείο ζητεί από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει λίστα με περαιτέρω προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) παραπέμποντας στο πολυσέλιδο κείμενο της ελληνικής πρότασης με τον αντίστοιχο τίτλο που ψηφίστηκε ως βάση διαπραγμάτευσης από την ελληνική Βουλή (με 251 ψήφους στις 11 Ιουλίου), πριν το κλείσιμο της συμφωνίας του Euro Summit.
Επίσης, ζητεί από την Ελλάδα να δεχθεί την πραγματοποίηση συναντήσεων στα Υπουργεία για τον έλεγχο των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από στελέχη του και παράλληλα απαιτεί την παρουσία Υπουργών της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν την Πέμπτη ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής (15 και 22 Ιουλίου), παρά το γεγονός ότι "υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές".
Σημειώνεται πως επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το τριετές Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: