Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ζητάμε 53,5 δισ. ευρώ Σχέδιο νόμου "Για τη Διαπραγμάτευση Και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης Με Τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)

..

Ζητάμε 53,5 δισ. ευρώ
Σχέδιο νόμου "Για τη Διαπραγμάτευση Και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης Με Τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) 

Της Δήμητρας Καδδά
Τριετές δάνειο έως τις 30/6/2018, ρύθμιση χρέους και χαμηλότερα πλεονάσματα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς που κατατέθηκε ως νομοσχέδιο στη Βουλή με διαδικασία κατεπείγοντος με υπογραφή του Γιάννη Δραγασάκη.
Η εισηγητική έκθεση προβλέπει αίτημα προς τον ESM για χρηματοδότηση 53,5 δισ. ευρώ σε μία 3ετία κατά την οποία, οι ανάγκες αποπληρωμής δανείων είναι 46 δισ. ευρώ, ενώ πρέπει να επιστραφούν επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ που κάλυψαν το 2015 δόσεις από το ελληνικό δημόσιο και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.
Επισημαίνεται ότι η παραπάνω διαδικασία συνιστά μερική αναμόρφωση του χρέους, αφού γίνεται αναχρηματοδότηση από τον ESM και το χρέος γίνεται ευρωπαϊκό (σ.σ δεν υπάρχει αναφορά στο  ΔΝΤ για χρηματοδότηση).  Ζητείται επίσης δέσμευση των δανειστών για να τεθούν υπό διαπραγμάτευση περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του μακροχρόνιου  χρέους μετά το 2022.
Στην εισηγητική έκθεση που υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ζητείται επιπλέον, "ως αναγκαία, ισχυρή οικονομική ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος (κεφαλαιουχική ενίσχυση), αλλά και των επενδυτικών σχεδίων" με χρηματοδότηση από την Κομισιόν.
Πάντως, ο Peter Spiegel σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι οι Θεσμοί δεν  έχουν λάβει το σκέλος του αιτήματος για χορήγηση νέου δανείου, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.
Τα μέτρα
Το νομοσχέδιο συνοδεύει ως παράρτημα το αίτημα του ΥΠΟΙΚ προς τον ESM αλλά και κείμενο λίγων σελίδων στα αγγλικά με πυκνογραμμένα προαπαιτούμενα/μέτρα στα οποία  υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.
Μεταξύ αυτών,  κατάργηση της έκπτωσης που τώρα ισχύει (30%) στον  ΦΠΑ στα "πιο πλούσια και τουριστικά" νησιά, διατήρηση του μειωμένου συντελεστή στα υπόλοιπα έως το Φθινόπωρο του 2015 και διατήρηση των βασικών τροφίμων και των ξενοδοχείων στο 13%, αλλά και επανεξέταση όλου του ΦΠΑ στο τέλος του 2016.
Προβλέπει  -με αναδρομική εφαρμογή από 1η Ιουλίου- συμπληρωματικό προϋπολογισμό έως το 2019.
Θέτει δημοσιονομικούς στόχους 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018 με σαφή υποσημείωση, όμως, ότι οι στόχοι θα συζητηθούν με τους Θεσμούς υπό το φως των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων.
Το ίδιο πακέτο που θα έχει αναδρομική ισχύ προβλέπει αλλαγές στο ΦΠΑ αξίας 1% του ΑΕΠ και άλλα φορολογικά μέτρα, αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο δημόσιο, στη συλλογή των φόρων και άλλα μέτρα.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά  200 εκατ ευρώ το 2016.  Επαναλαμβάνονται και σχεδόν όλα τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση προ του δημοψηφίσματος.  
Στο δημόσιο, η πρόταση δεσμεύεται για νέο μισθολόγιο από 1/1/2016 αλλά και για αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια τον Νοέμβριο του 2015. Δεσμεύεται  και ια παρεμβάσεις σε μη μισθολογικές παροχές έως την 1/1/2016 αλλά και για την επιβολή ανώτατης οροφής για μισθολογική δαπάνη  με μείωσή της ως αναλογία του ΑΕΠ έως το 2019. Προαναγγέλλει και νέα κινητικότητα που θα εφαρμοσθεί από το τελευταίο 3μηνο του 2015.   
Η ελληνική πρόταση, όπως φαίνεται από την λίστα με τα προαπαιτούμενα, ουσιαστικά έχει ταυτιστεί στο πιο μεγάλο μέρος της με την τελευταία πρόταση των Θεσμών. Σημειώνεται ότι στο αγγλικό κείμενο με τα μέτρα/προαπαιτούμενα δεν υπάρχουν οι αιτήσεις για παρεμβάσεις στο χρέος και για αναπτυξιακό αντιστάθμισμα, οι οποίες προκύπτουν από την άτυπη ενημέρωση κυβερνητικών κύκλων.
Τα κείμενα κατατέθηκαν στην Βουλή και την Παρασκευή  η Ολομέλεια καλείται να αποφασίσει αν εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν την πρόταση.
Οι Θεσμοί ξεκίνησαν την αξιολόγηση
Η πρόταση εστάλη στον επικεφαλής του Eurogroup και του ESM J. Dιjsselbloem το απόγευμα της Πέμπτης και σύμφωνα με εκπρόσωπό του "είναι σημαντικό για τους θεσμούς να τις λάβουν υπόψη στην αποτίμησή τους". Δεν θα γίνει επιπλέον σχολιασμός επί των προτάσεων, πρόσθεσε η ίδια πηγή αν δεν ολοκληρωθεί  η αξιολόγησή τους με στόχο το Eurogroup του Σαββάτου.
Πάντως υπήρξε μία προσωρινή αναστάτωση χθες όταν ο εκπρόσωπος του Jean Claude Juncker είπε μέσω twitter ότι απαιτούνται ενυπόγραφες επιστολές. Μετά από λίγη ώρα, σε νέο μήνυμά  του η ίδια πηγή είπε ότι υπεβλήθησαν πλέον και υπογεγραμμένα και πλέον οι θεσμοί θα κάνουν αξιολόγηση.
Πλέον πρέπει να γίνει επεξεργασία από τους θεσμούς και να οδεύσει το Σάββατο προς το EWG και το Eurogroup. Περιμένει επίσης και την ψήφιση κάποιων μέτρων ως προαπαιτούμενα (φορολογικά, ασφαλιστικά) όπως σαφώς έχει δηλώσεις ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος στο αίτημα προς τον ESM. 
Παραμένει το καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ
Στον τομέα της Υγείας δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες προτάσεις, εντούτοις διατηρείται το σημερινό καθεστώς για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, παρά την αρχική επιδίωξη της Κυβέρνησης.
Πιο συγκεκριμένα, καθίσταται από 1η Ιουλίου υποχρεωτική η καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας των σκευασμάτων, χωρίς εξαιρέσεις. Επίσης μειώνονται οι τιμές όλων των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους (off -patent), στα μεν πρώτα κατά 32,5% της τιμής των πρωτοτύπων και για τα δεύτερα κατά 50%, ακόμη και για τα σκευάσματα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά πριν το 2012.
Σε ό,τι αφορά το clawback, δηλαδή την αυτόματη επιστροφή από τους παρόχους Υγείας της υπέρβασης της δαπάνης, θα πρέπει να εισπραχθεί για τη χρονιά που πέρασε, ενώ τα όρια της δαπάνης παραμένουν και για το 2016. Οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις μειώνονται στο όριο του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Ιδιωτικοποιήσεις
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα εγκρίνει το σχέδιο αξιοποίησης που περιλαμβάνει την αποκρατικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014. Το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιο αξιοποίησης.
- Για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των διαγωνισμών, οι αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις ενέργειες που απαιτούνται από πλευράς Δημοσίου συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία Οδό, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό (η ακριβή λίστα βρίσκεται στο τεχνικό μνημόνιο). Η λίστα αυτή των ενεργειών θα ανανεώνεται συχνά και η κυβέρνηση θα διασφαλίζει ότι όλες οι εκκρεμείς ενέργειες υλοποιούνται έγκαιρα.
- Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν τις ημερομηνίες διαγωνισμών για τους λιμένες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, έως το αργότερο τέλη Οκτωβρίου 2015, και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Rosco, χωρίς ουσιώδεις αλλαγές στους διαγωνιστικούς όρους.
- Η κυβέρνηση θα μεταφέρει τις μετοχές του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ
- Θα πραγματοποιηθούν αμετάκλητα βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων βάσει των υφιστάμενων όρων και με τον ανάδοχο (Fraport-Slentel) που έχει ήδη επιλεγεί 
Η  Πρόταση
Σύμφωνα με σύνοψη κύκλων του μεγάρου Μαξίμου για την ελληνική πρόταση:
-Αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια.
-Περιλαμβάνει την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.
-Οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
-Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον  Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας
-Ζητείται αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.
-Προτείνεται σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.
-Προτείνεται αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28% και ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,  εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και  αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της.
-Προωθείται η  θέσπιση περιουσιολογίου.
-Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
-Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα],  για ψωμί, για γάλα και για Κυριακές. Θα μειώσει επίσης τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία "one stop shop" για τις επιχειρήσεις.
-Προβλέπει  αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών,  αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής και  άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
-Προτείνει  την εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.
*Δείτε αναλυτικά στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία" το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκαν στη Βουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: