..
Μία από τις βασικότερες προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης ήταν η οριστική επίλυση του προβλήματος, που ακούει στο όνομα «χρέος». Αρχικά η πρόταση ήταν να «κουρευτούν» τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από την Ευρωζώνη, αλλά πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό από την Αθήνα ότι αυτό το σενάριο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Εκτοτε, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, όσο και κυβερνητικά στελέχη δουλεύουν πάνω σε διάφορες προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν έμμεσα σε μία απομείωση του χρέους ή και να καταστήσουν περισσότερο διαχειρίσιμη την εξυπηρέτησή του. Εσχάτως, όμως, συζητήθηκε ακόμα ένα σχέδιο, που σε ακραία περίπτωση θα μπορούσε να αλλάξει μέρος του χρέους. Αλλά το σχέδιο αυτό ενέχει πολύ μεγάλα ρίσκα.
Σήμερα, υπάρχουν ακόμα ομόλογα του Δημοσίου που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε με έναν νόμο να αλλάξει τους όρους των νομικών κειμένων που συνοδεύουν τα ομόλογα και, για παράδειγμα, να δηλώσει ότι τα «κουρεύει» κατά ένα ποσοστό ή ότι θα τα αποπληρώσει αργότερα. Πρόκειται για τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τα οποία ανέρχονται σε 27 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εξετάστηκαν οι πιθανότητες αλλαγής των όρων των εν λόγω ομολόγων, προφανώς με μονομερή ενέργεια. Ωστόσο, το εγχείρημα ενέχει πολλούς κινδύνους, καθώς η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται καμιά αλλαγή στους όρους των ομολόγων που κατέχει. Αλλωστε, τα ομόλογα τα είχε αγοράσει στο πλαίσιο της στήριξης της Ελλάδας εν μέσω κρίσης και μάλιστα είναι τα μοναδικά ομόλογα που εξαιρέθηκαν πλήρως από το PSI.
Ωστόσο, η βασική πρόταση που προωθεί διαρκώς η Αθήνα για την τύχη των ομολόγων αυτών, είναι να λάβει ένα νέο δάνειο η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), της τάξης των 27 δισ. ευρώ, ώστε να τα αγοράσει από την ΕΚΤ και να τα διαγράψει. Το νέο δάνειο του ESM θα έχει τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με εκείνα που έχουν ήδη διατεθεί από τον Μηχανισμό τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, θα πρέπει να αποπληρωθεί σε βάθος 30ετίας και όχι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, οπότε λήγουν τα ομόλογα που βρίσκονται στην ΕΚΤ. Κατ’ επέκταση, η χώρα θα είχε πολύ λιγότερες χρηματοδοτικές ανάγκες στα επόμενα χρόνια, άρα και ανάγκη για λιγότερα δάνεια, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει με ομαλότερο τρόπο το ποσό των 27 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο έχει εξεταστεί από την ΕΚΤ και τον ESM και δεν έχει απορριφθεί ως ιδέα. Ομως, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, το σχέδιο προσκρούει σε νομικά προβλήματα και στη συνθήκη του ESM. Πάντως, σημειώνουν ότι «δεν είναι αδύνατον να προχωρήσει, αλλά στην παρούσα φάση είναι απίθανο και δεν αποτελεί προτεραιότητα», βάζοντας ουσιαστικά στον «πάγο» τα σχέδια της κυβέρνησης.
Η δεύτερη πρόταση της κυβέρνησης προς την Ευρωζώνη για το χρέος έχει να κάνει με τους τόκους που θα πρέπει να πληρωθούν το 2022 από την Ελλάδα. Εκείνη τη χρονιά λήγει η περίοδος χάριτος που έχει η χώρα για την καταβολή των τόκων των δανείων που έχει λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Και το ποσό που θα πρέπει να αποπληρώσει σε τόκους το 2022 ανέρχεται περίπου στα 25 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα ζητεί την εξομάλυνση αυτών των πληρωμών με το «σπάσιμό» τους στα επόμενα χρόνια, ώστε να εξαλειφθούν οι φόβοι των επενδυτών ότι το 2022 η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα χρέη της.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου