Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Wall Street και Ευρώπη... εις σάρκαν μία


..

Η πολιτική διαφωνία Σόιμπλε με τους εταίρους του για την πολιτική λιτότητας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της G-7 στις 27 Μαίου έως τις 29  στη Δρέσδη. Οι υποστηρικτές της χαλάρωσης θα καταστήσουν σαφές στη Δρέσδη ότι η περικοπή των δημοσίων δαπανών οδηγεί σε μειωμένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες. Η θέση της Γερμανίας είναι ότι η «σταθερή δημοσιονομική πολιτικη ενισχύει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης που απορρέουν από την ανεπίλυτη ελληνική κρίση, καθώς και την ανησυχία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μπορούν να συνενωθούν και να αποδώσουν μια συμμαχία της Γαλλίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ στη Δρέσδη. 
Τα τρία κράτη ενοχλούνται από την αυστηρή υπεράσπιση του προϋπολογισμού λιτότητας της Γερμανίας που μπορεί να κρατάει πίσω την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζ. Λιού κάλεσε τη Γερμανία να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις για να τονώσουν τις εισαγωγές από την Ευρώπη και να προκαλέσουν έναν κύκλο  οικονομικής ανάπτυξης που θα ωφελήσει επίσης το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι στη Γερμανία το 2014 αναφέρθηκαν πλεονάσματα ρεκόρ.
Καθόλου τυχαία δεν χαρακτηρίζεται και η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι πρέπει  να εντείνουν τις προσπάθειες για την αναμόρφωση των οικονομιών τους,την Παρασκευή
Οι ΗΠΑ επίσης ανησυχούν για το ελληνικό ζήτημα και έχουν καλέσει για ταχύτερη λύση των προβλημάτων σε μια ένδειξη ότι θεωρούν "υπεύθυνη" την αμετακίνητη επιμονή της Γερμανίας. Αλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση και η δήλωση Λιου την Παρασκευή ότι η αποτυχία κατάληξης σε συμφωνία σύντομα θα δημιουργήσει δυσκολίες για την Ελλάδα, αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.
Ο Σόιμπλε παραμένει ανένδοτος ότι η στάση της Γερμανίας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού είναι η σωστή, αν και μη δημοφιλής.
Ερχονται τα μάκρο
Wall Street και Ευρώπη... εις σάρκαν μία
© Sofokleousin.gr Wall Street και Ευρώπη... εις σάρκαν μία

Παράλληλα με βάση τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που στην πλειονότητά τους απέφυγαν τις απώλειες αναμένεται να ελευθερώσουν τους επενδυτές και να επικεντρώσουν εκ νέου τις ανησυχίες τους στα ευρύτερα οικονομικά δεδομένα που θα δημοσιοποιηθούν την τρέχουσα εβδομάδα
Η αμερικανική αγορά την εβδομάδα που πέρασε έκλεισε με μεικτή εικόνα  ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές πιέστηκαν με τους επενδυτές να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, αλλά και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία.
Τα μακροοικονομικά δεδομένα πρόκειται να φέρουν περισσότερο βάρος στην αγορά, σχολίασε ο John Canally, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής στην LPL Financial.
Μια καλύτερη εικόνα για τις τελικές αποφάσεις κυρίως της Fed θα υπάρξει από τη μορφή των οικονομικών δεδομένων του Απριλίου όπως είναι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών και των δεδομένων για τις πωλήσεις κατοικιών.
Επίσης, στοιχεία για το ΑΕΠ από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Ελβετία, τον Καναδά στο τέλος της εβδομάδας θα δώσει στους επενδυτές μια καλύτερη εικόνα για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Το ισχυρό δολάριο θα παραμείνει μια πρόκληση για το τρέχον τρίμηνο. 
Αυτή την εβδομάδα υπάρχουν κάποιες εταιρικά απότελέσματα που πρόκειται να ανακοινωθούν ακόμη
Sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: