Non paper: Ενιαία συμφωνία κι όχι σε δύο φάσεις, θέλει ο Αλέξης Τσίπρας..Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου τις πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα γίνει σε δύο φάσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συμφωνία θα προχωρήσει σε δύο φάσεις.
Μια η τρέχουσα φάση που μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης και μια σε ένα δεύτερο στάδιο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο και θα έχει καταλήξει ως το φθινόπωρο και θα πρέπει να περιλαμβάνει και συμφωνία για το χρέος. Επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα φόρμουλα καθώς οι εταίροι διαφωνούν με το διπλό ΦΠΑ (15% και 18%).
Επιμένει ωστόσο στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. Επιμένει να αρνείται τις ομαδικές απολύσεις, θέλει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Από τη συνεδρίαση προκύπτει επίσης ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στα γνωστά πεδία.
Στη συνεδρίαση μετείχε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης. Παρών ήταν και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.
Λίγες ώρες αργότερα με non paper το Μαξίμου έκανε λόγο για ενιαία συμφωνία. Συγκεκριμένα, η άτυπη ενημέρωση επισημαίνει:
Ενιαία συμφωνία επιθυμεί η κυβέρνηση, γεγονός που έχει κατ' επανάληψη τονίσει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε στην ετήσια συνέλευση ΣΕΒ [18.05.2015] ότι με την συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».
Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης. Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα.
Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα [Economist, 15.05.15] για την συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.
«Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:
** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
** Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
** Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».
imerisia.gr