Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Η πρόταση της Κομισιόν για να "κλείσει" η συμφωνία


....Associated Press
Διαπιστώνοντας αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές και κίνδυνο "ατυχήματος", η Κομισιόν  αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να κοπεί ο "γόρδιος δεσμός" και να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα. Σήμερα απέστειλε  στα εμπλεκόμενα μέρη ένα πολυσέδιδο κείμενο  προτάσεων, που αποτελούν κατ' ουσία ολοκληρωμένο σχέδιο συμφωνίας και μπορούν να γίνουν αποδεκτές από όλες τις πλευρές. Το σχέδιο διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας, αλλά προϋποθέτει την ψήφιση μέτρων και περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Ουσιαστικά θέτει τις προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.
 Δυο είναι οι βασικοί άξονες με τους οποίους θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με τη Κομισιόν:
- Η νομοθέτηση συμφωνημένων μέτρων 5 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο, με σκοπό να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016
- Η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων στο πλαίσιο μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ. Οι αλλαγές πρέπει να εφαρμοσθούν την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. 
Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ, ο οποίο μάσλλον δεν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, αν υοθετηθεί αυτό το σχέδιο συμφωνίας.Εν τοιαύτη περιπτώσει τη στήριξη της χώρας μας θα αναλάβει ο EFSF.
 Τα βασικά σημεία του κειμένου της Κομισιόν παρουσίασε η εφημερίδα "Το Βήμα" στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Όπως αναφέρει το "Βήμα". οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 καθορίζονται  εξής:
-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Μέτρα 5 δισ. ευρώ
Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα είναι:
-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.
-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα
-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος
-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος  
-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωποαικής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.
-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της
-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.
-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».
Επίσης στο κείμενο - κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια
Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ
Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:
-η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.
Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.
Οι πόροι
Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:
- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.
- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και
- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.
Η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεμών ΕΚΤ και ΔΝΤ, και τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: