Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Μετά το EWG οι δημοσιονομικοί στόχοι

..
Η ώρα να συζητηθούν τα μέτρα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 έφθασε, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να οριστικοποιήσει εντός των επόμενων ημερών τη λίστα και των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα για να ξεμπλοκάρει μέρος των δόσεων που εκκρεμούν. Το χθεσινό Euroworking Group (EWG) δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα ούτε ως προς τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ούτε ως προς την χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Βοήθησε, όμως, στο να ξεκαθαρίσει ότι η Αθήνα θα πρέπει να διαβουλευθεί με τους θεσμούς τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις και μετά να προχωρήσει η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, όπως στο Eurogroup. Οργανο το οποίο αναμένεται να συγκληθεί στην καλύτερη περίπτωση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εφόσον η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και της Ελλάδας μέχρι στιγμής έχουν εξετάσει τα στοιχεία για την έως τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν έχει επεκταθεί στο πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός φέτος. Δηλαδή, ποιος θα είναι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τι μέτρα θα απαιτηθούν για να επιτευχθεί. Η κυβέρνηση προσπαθεί να χαμηλώσει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος για να αποφύγει «σκληρά» μέτρα και να περιοριστεί σε πιο ήπιες παρεμβάσεις, ενώ από τους θεσμούς αναφέρουν ότι έχει έρθει η ώρα της συζήτησης για το εάν και ποια μέτρα θα προτείνει η κυβέρνηση.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα κρατικά ταμεία στερεύουν. Η Δευτέρα θεωρείται κρίσιμη ημέρα και το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να βρει κεφάλαια για να διασφαλίσει την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωζώνη κατέστησε σαφές ότι δεν μπορούν - για νομικούς λόγους - να επιστρέψουν τα 1,2 δις ευρώ που κατά λάθος το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έδωσε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF).

Τα κεφάλαια αυτά είναι δεσμευμένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ακόμα κι αν τα επέστρεφε το EFSF δεν θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει το Δημόσιο για νομικούς λόγους, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη. Μάλιστα, εκτιμούν ότι θα ήταν ευκολότερο η Ευρωζώνη να αποφασίσει την εκταμίευση των κερδών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP’s) ύψους 1,9 δις ευρώ, παρά να επιστρέψουν στο Δημόσιο τα 1,2 δις ευρώ του EFSF. Αλλά και αυτό θα συμβεί μόνο αν η κυβέρνηση παρουσιάσει μία ουσιαστική λίστα μεταρρυθμίσεων και μέτρων και παράλληλα ξεκινήσει να την υλοποιεί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: