Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ανησυχία στο Μαξίμου – Πληθαίνουν οι φωνές των δανειστών για τρίτο Μνημόνιο

..

Ανησυχία στο Μαξίμου – Πληθαίνουν οι φωνές των δανειστών για τρίτο Μνημόνιο και φυσικά νέα δημοσιονομικά μέτρα.

- Οι δηλώσεις των ελλήνων υπουργών για χρηματοδικό κενό προκαλεί εκνευρισμό στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ
- Κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης μίλησε για τρίτο δάνειο πάνω από 30 δισ. ευρώ και άρα τρίτο μνημόνιο
- Το ΔΝΤ θεωρούν πως ακόμα κι αν η Ελλάδα κάνει αίτηση για παράταση στην πληρωμή, αυτό μπορεί να μην γίνει δεκτό
- Αξιωματικοί του Ταμείου στην Ουάσινγκτον προειδοποιούν πως μία παράταση χωρίς προειδοποίηση σημαίνει πιστωτικό γεγονός

H παραδοχή πολλών υπουργών της κυβέρνησης πως η χώρα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό σε τέτοιο βαθμό που δεν αποκλείεται να μην είναι καν σε θέση να αποπληρώσει δάνεια που λήγουν τους επόμενους μήνες, έχει προκαλέσει συναγερμό όχι μόνο στο Μαξίμου, αλλά και στους δανειστές.

Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης εξέφρασε την ελπίδα πως η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα έτσι ώστε να μην χρεοκοπήσει τον επόμενο μήνα, κάτι που προκάλεσε τρομερή εντύπωση μιας και ένας υπουργός δηλώνει πως ίσως τον επόμενο μήνα η χώρα του να βρεθεί μπροστά σε ένα πιστωτικό γεγονός. Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας είχε δηλώσει πως εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποπληρώσει όλη τη δόση του δανείου προς το ΔΝΤ τότε θα ζητήσει παράταση δύο μηνών, που κανείς δεν ξέρει εάν θα τους δοθεί.
Όλες αυτές οι δηλώσεις, αλλά και τα πραγματικά γεγονότα δείχνουν πως η Ελλάδα είναι στριμωγμένη στη γωνία.

Και φυσικά μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΔΝΤ που μιλούν για την ανάγκη νέου δανείου προς την Ελλάδα, που σημαίνει ουσιαστικά τρίτο μνημόνιο και φυσικά όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ζητηθούν.

Οι Γερμανοί ξεκίνησαν πρώτοι τις αναφορές για ένα νέο τρίτο δάνειο και άρα τρίτο μνημόνιο για να συνεχίσει κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος μάλιστα μίλησε για ένα πιθανό δάνειο άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα σημαίνει νέο πρόγραμμα, δηλαδή μνημόνιο και θα περιλαμβάνει και νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Μάλιστα, ο συγκεριμένος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως μέχρι να περάσουν οι 4 μήνες της παράτασης και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για την οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους.

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακούν τις δηλώσεις των υπουργών για χρηματοδοτικό κενό με τρομερή καχυποψία και έχει δημιουργεί ένα ιδιαίτερα άσχημο κλίμα για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν στο ταμείο δεν έχουν καμία ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για κάτι τέτοιο, αλλά σε κάθε περίπτωση διευκρίνισαν πως εάν δεν υπάρξει τέτοιο αίτημα και δεν εγκριθεί από το ΔΝΤ μία τέτοια παράταση, τότε αυτό θα σημαίνει πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν υπάρξει ένα τέτοιο αίτημα για παράταση της πληρωμής για δύο μήνες, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο εάν αυτό το αίτημα περάσει τελικά από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Σε αυτό το ενδεχόμενο είναι βέβαιο πως θα ζητηθεί νέο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, ο κ. Τόμσεν, γνώριμος σε εμάς από την τρόικα, ρωτήθηκε για όλα αυτά τα ενδεχόμενα και απάντησε πως μπορεί να το λένε όπως θέλουν, αλλά μνημόνιο πρέπει να υπάρχει, να είναι όλα γραπτά και με υπογραφές.

Οι δηλώσεις των ελλήνων υπουργών περί προβλήματος χρηματοδότησης απασχολούν το ΔΝΤ, αλλά πηγές του Ταμείου διευκρινίζουν πως ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα, τα δάνεια προς το ΔΝΤ θα τακτοποιηθούν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha πρώην ανώτατο διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ διευκρίνισε πως η Ελλάδα δεν είναι μία τόσο φτωχή χώρα όπως χώρες στην Αφρική για τις οποίες το ΔΝΤ έχει τον μηχανισμό βοήθειας αποπληρωμής των δανείων.

Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις των ελλήνων αξιωματούχων, διευκολύνουν τα μέλη του ΔΝΤ, τα οποία μιλούν για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, δηλαδή ένα τρίτο Μνημόνιο. Στελέχη του ΔΝΤ μιλούν για επιπλέον χρήματα που ίσως να χρειαστεί να δοθούν στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με σκοπό να ξεπληρωθούν οι δόσεις που έρχονται το επόμενο διάστημα.

Newsit
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: