Τετ α τετ Τσίπρα - Καμμένου για τη νέα κυβέρνηση


Τετ α τετ Τσίπρα - Καμμένου για τη νέα κυβέρνηση 
Στο δρόμο για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στις 10.30 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ...
συναντάται με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.
Λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, προσήλθε στη Βουλή συνοδευομένος από συνεργάτες του και συνομίλησε με δημοσιογράφους και υπαλλήλους, οι οποίοι τον συνεχάρησαν για το αποτέλεσμα.

Ο κ. Καμμένος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι θα προχωρήσει η συγκρότηση της κυβέρνησης και δήλωσε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έδωσαν την εκλογική μάχη.

Μετά τη συνάντηση στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα προκειμένου να ζητηθεί ανοχή.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης δίνει ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή σελίδας στην πολιτική της κυβέρνησης, φέρνοντας το κόμμα της Αριστεράς στο όριο να κατακτήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Στη Βουλή εντάσσονται επτά κόμματα, καθώς εκτός Βουλής βρέθηκε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου, που δεν κατάφερε να πιάσει το ποσοστό του 3%. Αντίστοιχα η ΝΔ κατετάγη 2η με διαφορά σχεδόν 8 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Ποτάμι κατετάγη στην τέταρτη θέση με ποσοστό που ξεπερνά το 6%. Το ΚΚΕ αύξησε τις δυνάμεις του λαμβάνοντας 5,48% έναντι του 4,5% που είχε λάβει τον Ιούνιο του 2012.

Μέχρι το 98% των καταμετρημένων τμημάτων οι ΑΝΕΛ πέρασαν στην 6η θέση με ποσοστό 4,74%, αφήνοντας πίσω το ΠΑΣΟΚ με 4,68%.

Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί την πρώτη νίκη κόμματος της Αριστεράς στην πολιτική ιστορία της χώρας, σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής πολιτικών λιτότητας, που ήταν αποτέλεσμα των μνημονίων.

ΕΘΝΟΣ