Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ.Σαμαράς: "Όλοι έχουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα"

Σαμαράς: "Όλοι έχουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα" Ο πρωθυπουργός έκανε μία σύντομη ενημέρωση για το βασικό θέμα της Συνόδου που ήταν το πακέτο Γιούνκερ των 315 δισ. ευρώ ενώ ..
αποχώρησε αμέσως μετά αποφεύγοντας τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και για την Προεδρική εκλογή
Ιδιαίτερα φειδωλός ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της διήρκεσε μόνο μία ημέρα.

Σαμαράς: "Όλοι έχουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα"Ο κ. Σαμαράς έκανε μία σύντομη ενημέρωση για το βασικό θέμα της Συνόδου που ήταν το πακέτο Γιούνκερ των 315 δισ. ευρώ ενώ αποχώρησε αμέσως μετά αποφεύγοντας τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και για την Προεδρική εκλογή. Για το θέμα της εκλογής Προέδρου είπε μόνο ότι «υπάρχει μία προοδευτική εξέλιξη».

Αν και το θέμα της Ελλάδας δεν συζητήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής “όλοι έχουν ενδιαφέρον για την εξελίξεις στην χώρα” όπως δήλωσε μετά το δείπνο των ηγετών ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στους συνεργάτες του ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι τόσο στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα όσο και στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ όλοι οι αρχηγοί κρατών τον ρωτούσαν για την κατάσταση στη Ελλάδα και για την κατεύθυνση που θα πάρουν οι εξελίξεις. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της κας Μέρκελ ότι “εύχομαι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία για την προεδρική εκλογή στην Ελλάδα, εύχομαι μία σταθερή μελλοντική πορεία στην Ελλάδα”.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να εξελιχθούν ομάλα τα πράγματα και να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στην χώρα για τον επιπλέον λόγο ότι φοβούνται τους κραδασμούς που θα μεταφερθούν σε περίπτωση αποσταθεροποίησης και σε άλλες χώρες. Ο ίδιος όμως πρόσθετε ότι για να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να προχωρήσει η συμφωνία για την επόμενη ημέρα μετά την λήξη του μνημονίου καθώς και η εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκτιμούσε δε ότι οι εταίροι στην αρχή δεν υπολόγισαν σωστά την κατάσταση και στην συνέχεια εγκλωβίστηκαν στην τακτική τους.

Για το θέμα της Συνόδου Κορυφής που ήταν το το πακέτο Γιούνκερ ύψους 315 δις ευρώ για την ανάπτυξη στην ΕΕ ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι το πακέτο Γιούνκερ είναι φιλόδοξο και άμεσα υλοποιήσιμο και συμβολίζει πολιτικά την στροφή της Ευρώπης από μία περίοδο ύφεσης σε μία περίοδο που η ανάπτυξη θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το τρίπτυχο δημοσιονομική προσαρμογή -διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - επενδύσεις δεν είναι το σωστό τρίγωνο χωρίς το τρίτο σκέλος. δεν θα ήταν σωστή η πολιτική και δεν θα ήταν ανταγωνιστική η Ευρώπη στο μέλλον. Με το πακέτο Γιούνκερ προβλέπεται ταμείο στρατηγικών επενδύσεων που θα παρέχει εγγυήσεις και χρηματοδότηση για επενδύσεις. Θα είναι μέσα σε ένα ευνοικότερο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει απλοποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας. Από τον Μάρτη θα αρχίσει η υλοποίησή του. Από τον Γενάρη όμως θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα σε έτοιμα σχέδια.

PROTOTHEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: