Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Μέτωπο δικαστικών για την περικοπή των αναδρομικών

Μέτωπο δικαστικών για την περικοπή των αναδρομικών.Σε μετωπική σύγκρουση έρχονται κυβέρνηση και δικαστές, με τους τελευταίους να ανεβάζουν..
τους τόνους μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην περικοπή των αναδρομικών τους κατά 50%.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, πέντε ενώσεις δικαστών, εισαγγελέων, δικαστικών υπαλλήλων και εργαζομένων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), καθώς και σε ξεχωριστή ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητούν από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την τροπολογία με τις μειώσεις στα αναδρομικά τους, ενώ καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «τιμωρητική» διάθεση έναντι των δικαστών που δικαίωσαν το αίτημα των ενστόλων για αποκατάσταση των αποδοχών τους. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Βουλή.

«Καταγγέλλουμε ότι η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα ζητήματα, παραβιάζοντας απροσχημάτιστα το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδος, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Μελών ΝΣΚ.

Μάλιστα, σημειώνουν πως η κυβέρνηση «περικόπτει αυθαίρετα το 50% των αναδρομικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, επικαλούμενη την «ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής» που, όπως αναφέρεται, επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους. Δηλαδή, η κυβέρνηση επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα στους δικαστές επειδή με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προειδοποιώντας σαφώς τους δικαστές να μην εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της». Στο πλαίσιο αυτό κάνουν λόγο για κλιμάκωση της «κατ’ επανάληψιν συνταγματικής εκτροπής της κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και σεβασμού των θεσμών, με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος ως κράτους δικαίου».

Γι’ αυτό και καλούν «τους Ελληνες βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία αυτή, αρνούμενοι να ενδώσουν σε επικίνδυνες για τους θεσμούς της δημοκρατίας επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας, υπό την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του ΝΣΚ, στο σύνολό τους, θα πράξουν, όπως πάντα, το καθήκον τους με νηφαλιότητα για την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Στο ίδιο ακριβώς κάλεσμα προχώρησε χθες και το ΣτΕ. Υποστήριξε, δε, πως η περικοπή των αναδρομικών των δικαστών αποτελεί επί της ουσίας «“κυρώσεις” δημοσιονομικής φύσεως για τον λόγο ότι με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν, κατ’ εφαρμογήν διατάξεων του Συντάγματος, άλλες κατηγορίες εργαζομένων».

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε χθες στη Βουλή πως με την τροπολογία για τις αμοιβές των ενστόλων και των δικαστών η κυβέρνηση επιδεικνύει «συνέπεια στις δεσμεύσεις της, συμμορφώνεται προς τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας», λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις «παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες και δυνατότητες, καθώς και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το εφαρμοζόμενο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής». Και πρόσθεσε πως για λόγους «ίσης μεταχείρισης, καθορίζεται η αναπροσαρμογή και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών διαφορών αποδοχών και συντάξεων, για το χρονικό διάστημα από 01.08.2012 έως 30.06.2014 προς τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εν ενεργεία και συνταξιούχους όλων των βαθμίδων».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: