Πάνε στα άκρα οι Τούρκοι.Ο αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου.Έδωσαν..
«κανόνες εμπλοκής» για την Ανατολική Μεσόγειο.Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπ. Μποστάνογλου δήλωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν το «Μπαρμπαρός» και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους στην περιοχή.Με στρατιωτική φρασεολογία και διά στόματος στρατιωτικών αναφέρεται πλέον η Άγκυρα στο θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι το τελευταίο θα κινηθεί με βάση αυτούς.
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους σχετικά με τις ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα», ο Μποστάνογλου ρωτήθηκε αν οι ασκήσεις σχετίζονται με την ένταση στην περιοχή και είπε πως «αυτές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και ότι αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους».
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει, αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ, ο Τούρκος ναύαρχος είπε: «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί.
Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων κι από εκεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης».
Παρακολουθούν στενά
Ο Τούρκος ναύαρχος είπε, ακόμη, ότι ως πολεμικό ναυτικό παρακολουθούν στενά και με μεγάλη ευαισθησία όλες τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως ανέφερε, 158 πολεμικά πλοία και βοηθητικά πλοία, περίπου 50 αερομεταφερόμενα, ταξιαρχία πεζοναυτών, μονάδες καταδρομέων, μια δύναμη 50 χιλιάδων εξειδικευμένου στρατιωτικού δυναμικού ασκούν τα καθήκοντά τους, με την πρόθεση να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους. Όπως είπε, σε συνεργασία με τους άλλους οργανισμούς του κράτους συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους με αποφασιστικότητα και με τρόπον ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.
Προστατεύουν το «Μπαρμπαρός»
Ο Μποστάνογλου είπε, επίσης, ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος ''Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά''. Παράλληλα, παρακολουθούν από απόσταση 9 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η ''ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου''. Οι εντολές που έχουμε αυτήν τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 9 χιλιομέτρων. Και γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση».
Σημειώνεται ότι στις 26 Ιουνίου 2012, ο τότε πρωθυπουργός και νυν Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι «έχουν αλλάξει οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων». Κι αυτό με αφορμή την ένταση με τη Συρία. Ο Ερντογάν είχε πει ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».
Τι είναι οι κανόνες εμπλοκής
Σκοπός των Κανόνων Εμπλοκής είναι η θέσπιση συγκεκριμένων οδηγιών, που καθορίζουν τον βαθμό και τον ορθό τρόπο αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων σε εχθρικές προθέσεις ή εκδηλούμενες εχθρικές ενέργειες, προκειμένου να τηρηθεί η κρίση στο επιθυμητό επίπεδο. Οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι μεμονωμένα περιστατικά ή επεισόδια μείζονος σημασίας. Στην περίπτωση μεμονωμένων περιστατικών, οι ΕΚΕ παρέχουν οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους διοικητές Μονάδων, κυβερνήτες πολεμικών πλοίων, διοικητές ομάδων πλοίων, αρχηγούς σχηματισμών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Γιατί τώρα;
Το ερώτημα που τίθεται είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνεται η Άγκυρα την ανάγκη να κάνει λόγο για «κανόνες εμπλοκής». Ερώτημα το οποίο παραπέμπει στην έννοια «σύνορα», την οποία έχει υπόψη της σχετικά με την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τα κατεχόμενα.
Οι ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα» διεξάγονται από τις 6-14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και ΝΑΤΟϊκών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν. Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας. Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Sigmalive
Δεν κάνει βήμα πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου ο Ερντογάν
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΝΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Νέα δεδομένα σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, προκαλεί η στρατηγική -πλέον- επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να επιμείνει στην πολιτική της σύγκρουσης, προκειμένου η Τουρκία να εξασφαλίσει, είτε απευθείας είτε μέσω των Tουρκοκυπρίων, πρόσβαση στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», o Tούρκος ηγέτης απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές και μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα, με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα, έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο».
«Γι’ αυτό ανατράπηκε ο Μόρσι»
Στο μεταξύ, ο Αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μεχμέτ Αλί Σαχίν είπε το Σάββατο ότι ο λόγος που ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου Μόρσι ανατράπηκε «ήταν επειδή χάλασε τα σχέδια της Κύπρου και του Ισραήλ για συνεργασία με την Αίγυπτο». Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του στο Σαφράνμπολου της Τουρκίας, ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν είπε ότι «το 2003 η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την 'Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου' για έρευνα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.
Η 'νότια Κύπρος' υπέγραψε ξεχωριστό πρωτόκολλο με το Ισραήλ. Αυτό το παιχνίδι το χάλασε ο Μόρσι και αυτός ήταν ο λόγος που τον ανέτρεψαν και τον απομάκρυναν με πραξικόπημα και τον έριξαν στη φυλακή. Το 2012 η 'Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου' έκανε δεύτερη συμφωνία με το Ισραήλ για έρευνα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12.
Όμως εκεί είναι και στην υφαλοκρηπίδα της 'ΤΔΒΚ'. Κι εμείς ως Τουρκία είμαστε εγγυήτρια δύναμη της 'ΤΔΒΚ'. Επομένως, εκεί έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Τώρα η Ελλάδα, η 'Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου' συνέρχονται στο Κάιρο», δήλωσε ο Σαχίν. Ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ διάβασε, επίσης, την ανακοίνωση του ΣΕΑ, ότι «η Τουρκία εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια χώρα θα λάβει με αποφασιστικότητα όλα τα αναγκαία μέτρα την περίοδο που έρχεται, για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο πεδίο που την έχει αδειοδοτήσει η 'ΤΔΒΚ'».
ΠΗΓΗ: «Έθνος της Κυριακής»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου