Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

για υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας από την κεντροδεξιά ο Βενιζέλος

Άνοιξε το δρόμο για υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας από την κεντροδεξιά ο Βενιζέλος 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ,Άνοιξε το δρόμο για υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας ..
από την κεντροδεξιά ο Βενιζέλος.
Άνοιξε το δρόμο για υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας από την κεντροδεξιά ο Βενιζέλος
Οι συζητήσεις και τα σενάρια που είχαν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας αφορούσαν το ενδεχόμενο ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την κεντροαριστερά
Μπορεί να μην χρειάστηκε να διευκρινίσει κάποια «δύσκολα» θέματα γύρω από τη στάση του ΠΑΣΑΟΚ στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, όπως το εάν θα ψήφιζε τον Κώστα Καραμανλή, ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε ένα σαφές μήνυμα για τις προθέσεις του στο φλέγον πολιτικό μέτωπο και πυροδοτεί σενάρια και ζυμώσεις διαφορετικής κατεύθυνσης από αυτές που είχαν εμφανιστεί έως τώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιο πρόσωπο, ακόμη κι αν προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς. Προεξόφλησε μάλιστα σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του ότι όλοι οι βουλευτές του Κινήματος θα ψηφίσουν θετικά.

Σημειωτέον ότι οι συζητήσεις και τα σενάρια που είχαν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας αφορούσαν το ενδεχόμενο ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την κεντροαριστερά.

Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να σχολιάσει μάλιστα τις ονομαστικές αναφορές των δημοσιογράφων στις περιπτώσεις του Φώτη Κουβέλη και της Μαρίας Δαμανάκη και επέλεξε να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν θέτει θέμα κομματική προέλευσης του υποψηφίου, αρκεί «να είναι δημοκράτης, αξιοπρεπής άνθρωπος» όπως είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τη παρουσία στο αξίωμα του Κωστή Στεφανόπουλου.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ως αναγκαίο προφίλ ενός Προέδρου, αυτός πρέπει να αποτελεί «σύμβολο ενότητας» να «κινητοποιεί τα αισθήματα του τόπου» να είναι «το πρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό».

Ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε την περίπτωση του Νίκου Κωνσταντόπουλου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει στην εκλογή Προέδρου.

Ωστόσο το άνοιγμά του προς την κεντροδεξιά έχει το ενδιαφέρον ότι μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο μιας υποψηφιότητας του κ. Κουβέλη, λόγω της άρνησης της μισής ΔΗΜΑΡ να τον ψηφίσει – κάτι που μάλλον «καίει» κάθε περίπτωση κεντροαριστερού υποψηφίου – πυροδοτεί μια νέα αναζήτηση, τόσο προσώπου, όσο και συμμαχιών στη μάχη της προεδρικής εκλογικής. Και τούτο για δύο λόγους: πρώτον, η μεγάλη μάζα των ανεξάρτητων βουλευτών προέρχεται από την κεντροδεξιά και είναι είτε πρώην βουλευτές της ΝΔ, είτε πρώην βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Και δεύτερον γατί, τα αριθμητικά στοιχεία αναδεικνύουν, μετά τον διχασμό της ΔΗΜΑΡ, ως κόμμα βαρόμετρο στη μάχη της προεδρικής εκλογής τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Με δεδομένο ότι εντός του κόμματος του Πάνου Καμμένου και παρά την επίσημη επιδίωξή του για πτώση της κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών, υπάρχουν φωνές για συναίνεση στο πρόσωπο ενός «αντιμνημονιακού» προέδρου, το σενάριο να συμπράξουν τελικά οι ΑΝΕΛ αρχίζει να συζητείται έντονα. Στο πλαίσιο όμως μιας τέτοιας σύμπλευσης και ενός τέτοιου μετώπου προεδρικής πλειοψηφίας, «κουμπώνει» καλύτερα ενδεχόμενη υποψηφιότητα από τον κεντροδεξιό χώρο. Δεν υπάρχουν ωστόσο πολλές πιθανότητες για υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, καθώς σε αυτή αντιδρά τουλάχιστον το παποανδρεϊκό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο. Έστω κι αν ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι δεν υπάρχει βουλευτής του κόμματός του που να μην ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: