Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Το καυτό εικοσαήμερο της κυβέρνησης.Αντιπροτάσεις προς την τρόικα

http://s.kathimerini.gr/resources/issue-cover/160914-thumb.jpg
Το «καυτό εικοσαήμερο» που αναμένει την κυβέρνηση με την επιστροφή της τρόικας και την επανέναρξη των εργασιών της ολομέλειας της Βουλής..
βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Αντιπροτάσεις προς την τρόικα
Εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων (Nick Paleologos/SOOC). 
Σε διακεκαυμένη ζώνη διάρκειας 20 ημερών εισέρχεται η κυβέρνηση, καθώς η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα με νέες απαιτήσεις για αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς γίνεται αποδέκτης εισηγήσεων ακόμη και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εφόσον οι ελεγκτές εμμείνουν σε απαιτήσεις που συνιστούν «αιτία πολέμου» για την κυβέρνηση. Κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος άκουσαν τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη να περιγράφει με μελανά χρώματα τη στάση των εταίρων της χώρας στο Eurogroup και να υπογραμμίζει την εμμονή της τρόικας στο ζήτημα των εργασιακών και της κοινωνικής ασφάλισης. Κατά πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης προέβλεψε μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση, η διαχείριση της οποίας, εκτίμησε, θα πρέπει να γίνει και με πολιτικούς όρους.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν ότι νέες αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όμως η απάντηση στις απαιτήσεις της τρόικας δεν θα πρέπει να είναι ένα στείρο «όχι», αλλά η ανάδειξη των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συντελεστεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αναζήτηση και άλλων διαρθρωτικών αλλαγών που θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να οδηγούν σε κοινωνική έκρηξη. Υπό αυτό το πρίσμα, άλλωστε, δεν θα επιδιωχθεί αναθεώρηση άλλων στόχων, όπως των απολύσεων στο Δημόσιο που θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Επειτα από μια δύσκολη εβδομάδα, όπου κυριάρχησαν οι αντιδράσεις των βουλευτών για τον ΕΝΦΙΑ, οι πιέσεις του Eurogroup και της ΕΚΤ για την υλοποίηση του προγράμματος αλλά και η παρουσία του κ. Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, οι δύο πολιτικοί κλήθηκαν να σταθμίσουν τα επόμενα βήματά τους τόσο έναντι της τρόικας όσο και στο εσωτερικό, με ορόσημο την προεδρική εκλογή ή, αν αυτή δεν είναι εφικτή, τις κάλπες. Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει βαρύνει ενώ ακόμη και στελέχη που μέχρι πρότινος τάσσονταν υπέρ της εξάντλησης του χρόνου που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση φέρονται τώρα να αμφιβάλλουν.

Στη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος επανέφερε το αίτημα για αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Ωστόσο, εισέπραξε εκ νέου την άρνηση του κ. Σαμαρά. Εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων, ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα, τη συναίνεση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας... Ας δούμε πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα, όταν έρθει η ώρα». Η αναφορά του κ. Βενιζέλου ουδόλως παραπέμπει το ζήτημα για μετά την προεδρική εκλογή, σημειώνουν πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ωστόσο είναι σαφές ότι συνδέει τον χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας από τη δυνατότητα ή μη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου. Οπως προαναφέρθηκε, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αρνητικός στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείει τη διάσπαση της αχανούς Β΄ Αθήνας, κάτι που θέλει και ο κ. Βενιζέλος. Εν προκειμένω, την αντίθεσή τους σε αυτό το σενάριο έχουν διατυπώσει, ήδη από το 2009, ισχυρά γαλάζια στελέχη, με πρώτο τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη ενώ η κ. Μπακογιάννη τάχθηκε χθες κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου
Έντυπη
...

http://s.kathimerini.gr/resources/issue-cover/160914-thumb.jpg

...

Δεν υπάρχουν σχόλια: