Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=689419&v=0&q=80&w=300&h=225 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο νικητής των πρώτων άμεσων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, καθώς εξασφάλισε την πλειοψηφία..
των ψήφων στον πρώτο γύρο, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή (YSK) της χώρας, επικαλούμενη τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.
«Τα προσωρινά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων», δήλωσε ο πρόεδρος της YSK Σαντί Γκιουβέν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
«Αύριο θα ανακοινώσω τους αριθμούς. Έχουμε λάβει [την καταμέτρηση] του 99% και πλέον [των ψήφων]. Αύριο θα ανακοινώσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Με καταμετρημένο το 98,75% των ψήφων προηγείται με 51,95%, ενώ ακολουθούν ο Εκμελετίν Ιχσάνογλου, ο κοινός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, με 38,34% και ο Σερκάν Ντεμιρτάς (υποψήφιος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών) με 9,71%.
"Ο λαός έδειξε τη βούλησή του"
Ο Ερντογάν, μιλώντας στους υποστηρικτές του οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα, ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν που τον ανέδειξαν 12ο πρόεδρο της Τουρκίας.
«Σήμερα δεν είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κέρδισε αυτές τις εκλογές, (αλλά) είναι η βούληση του έθνους, είναι η δημοκρατία», ανέφερε ο επικεφαλής του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στην πρώτη του ομιλία ως ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματός του στην πρωτεύουσα.
«Κλείνουμε μια εποχή και προχωρούμε εμπρός, σε μια νέα», συνέχισε ο ίδιος.
Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως θέλει να αρχίσει μια νέα περίοδο «εθνικής συμφιλίωσης» ως ο πρόεδρος της χώρας.
Συγχαρητήρια με αιχμές
Ο κοινός υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατικής και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, 70 ετών, γνωστός ιστορικός ο οποίος είχε υπηρετήσει στην ηγεσία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, συγκέντρωσε περίπου το 39% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος της κουρδικής μειονότητας, ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παρά ένα 9%.

Ο Ιχσάνογλου συνεχάρη τον Ερντογάν για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Συγχαίρω τον κ. πρωθυπουργό και του εύχομαι επιτυχία», δήλωσε ο ατυχήσας υποψήφιος σε μια σύντομη δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν, το αδιαφιλονίκητο φαβορί της αναμέτρησης, έχει ήδη κάνει γνωστό ότι θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία μετακινούμενος στην προεδρία, τις εξουσίες της οποίας θέλει να ενισχύσει διαμέσου μιας αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος και η εκλεγμένη κυβέρνηση θα συνεργάζονται στενά», τόνισε ο επικεφαλής του AK, του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Ιχσάνογλου κατήγγειλε νωρίτερα μια «προεκλογική εκστρατεία άδικη και δυσανάλογη» από μέρους του αντιπάλου του, αλλά φαίνεται ότι δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τη «σιωπηλή πλειοψηφία», όπως έλπιζε.

Ο υποψήφιος των Κούρδων, ένας φωτογενής δικηγόρος 41 ετών, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει παρά μόνον ένα μέρος των ψήφων των μελών αυτής της εθνικής μειονότητας των 15 εκατ. ανθρώπων.
http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: