Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Συνεχείς οι συσκέψεις για λύση στο ρωσικό εμπάργκο

Συνεχείς οι συσκέψεις για λύση στο ρωσικό εμπάργκο.Αναζητούνται νέες αγορές.Στην αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα.
που πλήττονται από τα ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις της ΕΕ επικεντρώθηκε η χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα και με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εξωτερικών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων όπως του ΣΕΒ, των εμπόρων γούνας και των αγροτών της Μακεδονίας.

Η Ελλάδα ασκεί "υπεύθυνη εξωτερική πολιτική" και έτσι συμμετέχει στις αποφάσεις υποστήριξε στη σύσκεψη ο κ. Κούρκουλας, ενώ οι παραγωγοί και εξαγωγείς εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες των μέτρων.

Σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα που εξετάσθηκε αφορούσε την προσπάθεια να "ανοίξουν" αγορές τρίτων χωρών μέσω της αναθεώρησης της δασμολογικής πολιτικής που εφαρμόζουν, έναντι των εισαγωγών από την ΕΕ. Αυτό μπορεί να διευκολυνθεί και από το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες είδαν να διευρύνονται οι δικές τους εξαγωγικές ικανότητες προς τη

ρωσική αγορά.

Αξιωματούχοι, εξάλλου, του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό θα βρεθούν αγορές υποκατάστασης για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα.

Συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με παραγωγικούς φορείς του ροδάκινου

Στο μεταξύ, συνάντηση είχε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη με παραγωγικούς και εξαγωγικούς φορείς του ροδάκινου από την Μακεδονία.

O πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης και ο γραμματέας της ΚΕ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συναντήθηκαν σήμερα με παραγωγικούς και εξαγωγικούς φορείς του ροδάκινου από την Μακεδονία.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί έως τώρα, από την ΔΗΜΑΡ, η οποία από την πρώτη στιγμή συμμετέχει στις συσκέψεις των παραγωγικών φορέων στις πληγείσες περιοχές. Οι εκπρόσωποι των φορέων ανέλυσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις επιπτώσεις στις εξαγωγές και στις θέσεις απασχόλησης και επισήμαναν την ανάγκη συνέχισης των παρεμβάσεων για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης δήλωσε: "Η Δημοκρατική Αριστερά από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα κανένας συνολικός σχεδιασμός δεν υπάρχει από την ελληνική κυβέρνηση. Κάθε επιπρόσθετη καθυστέρηση θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους παραγωγούς και την ελληνική αγροτική οικονομία.

Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποζημιώσεων με κοινοτικούς πόρους. Η Ε.Ε., μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπορεί να διαθέσει αρχικά 420 εκ. ευρώ, τα οποία έχει ως αποθεματικό ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις κρίσεων. Παρόλα αυτά, χθες ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να διατεθούν μόλις 125 εκ. ευρώ για όλη την Ευρώπη και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των προϊόντων τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.

Αναγκαίες είναι, επίσης, οι χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, καθώς και στοχευμένα μέτρα για όλη την εφοδιαστική αλυσίδα".

Σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αποζημιώσεις

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή του υπουργού Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου και εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών. Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν φυσικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο. Οι παραγωγοί βρίσκονται εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για το ύψος και τους τρόπους αποζημίωσής τους.

Όπως είναι γνωστό, από την ΕΕ έχει οριστεί ένα πλαίσιο αποζημίωσης που δίνει 27 λεπτά το κιλό για να γίνει απόσυρση, κυρίως για δωρεάν διανομή σε ευπαθείς ομάδες κι άλλες κατευθύνσεις (π.χ. σχολεία) και αφορά στις οργανωμένες ομάδες παραγωγών. Η αντίστοιχη τιμή που δίνεται για τους μεμονωμένους παραγωγούς είναι 13,5 λεπτά το κιλό και η ελληνική πλευρά διεκδικεί να τύχουν της ίδιας αποζημίωσης με τις οργανώσεις παραγωγών. Παράλληλα ζητείται και συμπληρωματική ενίσχυση για την προ εμπάργκο περίοδο όταν πανευρωπαϊκά υπήρχε υπερπαραγωγή.

Ένας ακόμη τρόπος ενίσχυσης των παραγωγών αναμένεται να είναι και η προώθηση και αναζήτηση εναλλακτικών αγορών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιάθετη παραγωγή ροδακίνων (ποσότητες που δεν έχουν συλλεχθεί ή που είναι αποθηκευμένες στα ψυγεία) κυμαίνεται στους 50.000 - 60.000 τόνους.

...
Πρωτοσέλιδο 20.8.2014
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: