Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Πώς επελέγη ο Αβραμόπουλος Επίτροπος στην Κομισιόν

Πώς επελέγη ο Αβραμόπουλος για νέος Επίτροπος στην Κομισιόν 
Λόγω αντιδράσεων «κόπηκε» η Ντόρα Μπακογιάννη.Πώς επελέγη ο Αβραμόπουλος για νέος Επίτροπος στην Κομισιόν.Χαρτοφυλάκιο για..
τη μετανάστευση ή την ανεργία, διεκδικεί ο κ. Αβραμόπουλος - Το συναινετικό προφίλ του απερχόμενου υπουργού Άμυνας και οι φήμες ότι ο κ. Σαμαράς ήθελε να «κάψει» το σενάριο που λέει ότι σε περίπτωση ήττας της ΝΔ ο κ. Αβραμόπουλος θα μπορούσε να γίνει μεταβατικός πρωθυπουργός
Οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στο κυβερνητικό επίπεδο και περισσότερο στη Νέα Δημοκρατία, μαζί με την προοπτική να διεκδικηθεί ένα αναβαθμισμένο και κρίσιμο για τα ελληνικά ζητήματα χαρτοφυλάκιο, οδήγησαν στην επιλογή του υπουργού Εθνικής Άμυνας για το αξίωμα του Έλληνα Επιτρόπου στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το συναινετικό προφίλ που με ιδιαίτερη επιμέλεια καλλιεργεί στην εικοσαετή πολιτική διαδρομή του, ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος συνομιλεί άνετα και με την αντιπολίτευση, ήταν ένα από τα κριτήρια που «μέτρησαν» για την υποψηφιότητά του, από κοινού με την αναμφισβήτητη εμπειρία που διαθέτει, ως παλαιός διπλωματικός, στα θέματα των διεθνών σχέσεων και των ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιπλέον είναι αποδεκτός από σχεδόν το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος.
Σε αντίθεση, όπως λένε αρκετοί, με την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η υποψηφιότητα της οποίας για το αξίωμα του Επιτρόπου, που φαινόταν ως επικρατέστερη το προηγούμενο διάστημα, συναντούσε έντονες αντιδράσεις κυρίως από τον κύκλο των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό Αντώνη  Σαμαρά.
Ο κ. Αβραμόπουλος, άλλωστε, ήταν μεταξύ των στελεχών της «γαλάζιας» παράταξης που είχαν ταχθεί στο πλευρό του κ. Σαμαρά κατά την κούρσα για τη διαδοχή στη ΝΔ που δόθηκε, με αντίπαλο την κυρία Μπακογιάννη, τον Νοέμβριο του 2009.

Αντιδράσεις, εξάλλου, πιθανολογούνταν ότι θα προκαλούσε στο εσωτερικό της ΝΔ και το ενδεχόμενο να υποδεικνυόταν για τη θέση του Επιτρόπου στέλεχος από την ευρύτερη Κεντροαριστερά, γι΄ αυτό και δεν «πέρασε» η επιθυμία που λέγεται ότι είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος για ανανέωση της θητείας της νυν Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη που θα μπορούσε επίσης να διεκδικήσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο.   

Δεν λείπουν, πάντως, και οι ερμηνείες ορισμένων πολιτικών παρατηρητών σύμφωνα με τις οποίες η μετακίνηση του νυν υπουργού Άμυνας για την επόμενη πενταετία στις Βρυξέλλες «απαντά» και στα σενάρια που ήθελαν τον κ. Αβραμόπουλο είτε να διαδραματίζει ρόλο μεταβατικού πρωθυπουργού είτε να διεκδικεί την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση εκλογικής ήττας στις επόμενες κάλπες.

Το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης

Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, απορρίπτουν αυτές τις «εικασίες» και αντιτείνουν ότι ο βασικός λόγος της επιλογής του υπουργού Άμυνας είναι η αναβαθμισμένη ελληνική παρουσία στη νέα σύνθεση της Κομισιόν, όπως απαιτούν οι πολιτικές συνθήκες αλλά και είχε ζητήσει ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που ξεκινάει την προσεχή Δευτέρα από την Αθήνα τις επισκέψεις του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την κατανομή των χαρτοφυλακίων ανάμεσα στους 28 Επιτρόπους που θα αποτελέσουν τη νέα ευρωπαϊκή «κυβέρνηση».

Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί στην ανάληψη από τον κ. Αβραμόπουλο ενός σημαντικού για τα ελληνικά ενδιαφέροντα χαρτοφυλακίου. Για αυτό και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της επιλογής του υπουργού Άμυνας, η ελληνική κυβέρνηση διεκδίκησε ο νέος Επίτροπος να έχει αρμοδιότητες που να συμβάλουν στην ικανοποίηση ζητημάτων που αφορούν άμεσα την ελληνική κοινωνία και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα επιδιωχθεί, κατ΄ αρχήν, ο κ. Αβραμόπουλος να αναλάβει χαρτοφυλάκιο που να περιλαμβάνει το καίριο για τη χώρα μας ζήτημα της Μεταναστατευτικής Πολιτικής ώστε να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και να προχωρήσει η αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» που μεταφέρει όλο το βάρος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών κυμάτων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Εναλλακτικά και εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος, καθώς οι βόρειες χώρες ενδεχομένως να αντιδράσουν στον ορισμό ενός νοτιοευρωπαίου Επιτρόπου για τη Μετανάστευση,  η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει για λογαριασμό του νέου Επιτρόπου τις αρμοδιότητες για τις Εσωτερικές Υποθέσεις οι οποίες περιλαμβάνουν σημαντικά κοινοτικά κονδύλια, καθώς και το καίριο για τη χώρα μας ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας.
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: