Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Λιγότερη γραφειοκρατία - Κατατέθηκε στη Βουλή μετά από δίμηνη δημόσια διαβούλευση ο νόμος πλαίσιο

«Μετά από προεργασία αρκετών μηνών κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο - μεταρρύθμιση για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ένα νομοσχέδιο που απλουστεύει ριζικά τις αδειοδοτήσεις και στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα γίνεται πράγματι μια χώρα φιλική στις....
επιχειρήσεις και τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους.
Η δουλειά αυτή βασίζεται σε συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και όλων των συναρμόδιων υπουργείων με την Παγκόσμια Τράπεζα. Και είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης που έγινε με τους αρμόδιους φορείς".
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης διευκρινίζοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα νόμο πλαίσιο, για να ακολουθήσει η έκδοση μέσα στο χρόνο, όλων των προεδρικών διαταγμάτων και των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται να εκδοθούν από τα συναρμόδια υπουργεία. Γι' αυτό το λόγο θα δημιουργηθεί και ένα γραφείο συντονισμού με εκπροσώπους από το γραφείο του Πρωθυπουργού και από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.
Ο νόμος - πλαίσιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων κατατέθηκε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης που διήρκησε περισσότερους από δύο μήνες.
Αρκετές από τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης έγιναν δεκτές και ενσωματώνονται στο κείμενο του νόμου. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι προσδιορίζεται σαφώς και ονομαστικά το σύνολο των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό την κατηγοριοποίηση του νόμου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση (4014/2011) για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και την ομοιογένεια της νομοθεσίας.
Τα πεδία εφαρμογής
1. έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών,
2. υδραυλικά έργα,
3. λιμενικά έργα,
4. συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών,
5. εξορυκτικές δραστηριότητες,
6. τουριστικές εγκαταστάσεις
7. πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις,
8. υδατοκαλλιέργειες,
9. βιομηχανικές και συναφείς εγκαταστάσεις,
10. καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,
11. μεταφορά ενέργειας καυσίμων και χημικών ουσιών
12. ειδικά έργα και δραστηριότητες.
Εξαιρούνται επιμέρους κατηγορίες που απαιτούν ειδικά καθεστώτα αδειοδότησης όπως οι ΑΠΕ και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές.
Επίσης, έγινε εξορθολογισμός των ποινών σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο μετά από τα αιτήματα της αγοράς χωρίς να αλλοιώνεται το πνεύμα του νόμου ώστε το πρόστιμο να δρα αποτρεπτικά, ενώ βελτιώνεται περαιτέρω το πλαίσιο για τα επιχειρηματικά πάρκα απλοποιώντας την ίδρυσή τους και τη λειτουργία των υφιστάμενων.
Η υλοποίηση του σχεδίου, όπως είπε ο υπουργός θα παρακολουθείται από ομάδα παρακολούθησης την οποία θα στελεχώσουν ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Γιώργος Στεργίου, ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Πτωχός, ο οικονομολόγος Αιμίλιος Στασινάκης εκπροσωπώντας τον υπουργό Ανάπτυξης και στελέχη των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργείων και θα συμμετάσχει ενεργά και η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία θα αναλάβει ρόλο project manager και θα παρέχει τεχνική υποστήριξη όπως και η Ομάδα Δράσης.
Πρωτοσέλιδο 25.4.2014
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: