Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Δεν τα βρήκαν...Άκαρπη η συνάντηση Βρούτση - τρόικας για ομαδικές απολύσεις και εισφορές


Ούτε στη νέα τετράωρη συνάντησή τους κατάφεραν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και για το τι τελικά θα ισχύσει στο ...
ευαίσθητο θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Ειδικά για το δεύτερο θέμα τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση είναι πολύ περιορισμένα με την ανεργία σε ύψος ρεκόρ και τις εκλογές σε απόσταση αναπνοής, προβλήματα, όμως, που η τρόικα δεν φαίνεται να συμμερίζεται.

Τα θέματα που συζητούνται δεν έχουν κλείσει, ενώ «στόχος και σκοπός μας είναι να βρεθούμε σε έναν κοινό δρόμο» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών.

«Έγινε ανοικτή και ζωντανή συζήτηση», είπε ακόμη και προανήγγειλε νέα συνάντηση με την τριμερή τις επόμενες ημέρες, εκφράζοντας μάλιστα την αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται πιο κοντά στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει στην εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των εισφορών κατά 3,9% από το ερχόμενο καλοκαίρι, υπάρχουν, όμως, αποκλίσεις απόψεων ως προς τον ακριβή επιμερισμό αυτού και ως προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Αντίθετα αρκετά μακριά βρίσκονται οι δύο πλευρές σε ότι αφορά τις ομαδικές απολύσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.
Πρωτοσέλιδο 5.3.2014


Δεν υπάρχουν σχόλια: