Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

«Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτει» τον Μίκη Θεοδωράκη - ​Το βιβλίο της Φινλανδής ερμηνεύτριας Άρια Σαγιονμά - ΒΙΝΤΕΟ



Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013
Για τη συνάντησή της με τον Μίκη Θεοδωράκη στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, όπως και για τη συμμετοχή της στην παγκόσμια τουρνέ όπου ο ίδιος την ...
προσκάλεσε αμέσως μετά την επί σκηνής γνωριμία τους, γράφει η Φινλανδή ερμηνεύτρια Άρια Σαγιονμά, στο βιβλίο της «Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτει» το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Ιανός.
  Η Αρ. Σαγιονμά ξεκίνησε την καριέρα της ως πολιτικά στρατευμένη τραγουδίστρια στο φοιτητικό θέατρο του Ελσίνκι (σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι μουσική και θεατρολογία) και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 έκανε γνωστό το έργο του Έλληνα συνθέτη σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Βορρά, όπου εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να τον ερμηνεύει. Παρουσιάζοντας το μεσημέρι στο σπίτι του στην Ακρόπολη την Άρια Σαγιονμά και το βιβλίο της, για το οποίο έχει γράψει τον πρόλογο, ο Μ. Θεοδωράκης μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο άνθισε η συνεργασία τους σε μια εποχή που είχε μόλις καταφέρει να φύγει από την Ελλάδα της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Ο σκοπός του ήταν τότε να διοργανώσει μια μουσική περιοδεία ανά την υδρόγειο προκειμένου να προκαλέσει μιαν ευρεία κινητοποίηση εναντίον της χούντας. «Το 1968 ήμουν μια νεαρή ριζοσπάστρια» είπε από τη μεριά της η Φινλανδή ερμηνεύτρια: «Τότε έφτασαν στα χέρια μου η ‘’Ρωμιοσύνη’’ και το ‘’Περιγιάλι’’, που είχαν βγει παράνομα από την Ελλάδα, έναν τόπο στον οποίο πήγαινε κανείς αμέσως φυλακή ακόμα κι αν τον άκουγαν μόνο να τραγουδάει Θεοδωράκη. Το 1970 ήμουν πια υπεύθυνη του θεατρικού σχήματος του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι κι είχαμε καλέσει τον Μίκη για να παρουσιάσουμε τις συνθέσεις του. Είχα μεγάλη αγωνία όχι μόνο να τον γνωρίσω, αλλά και να δω πώς θα αντιδρούσε σ’ αυτό πάνω στο οποίο είχαμε δουλέψει. Η συναυλία ήταν σε εξέλιξη όταν είδα ξαφνικά μια δίμετρη φιγούρα να αποσπάται από την πρώτη σειρά των καθισμάτων, να ανεβαίνει στη σκηνή, να ζητάει από τον πιανίστα να απομακρυνθεί και να παίζει στη θέση του τη ‘’Ρωμιοσύνη’’». Συνθέτης και ερμηνεύτρια τραγούδησαν εν συνεχεία στα φινλανδικά και στα ελληνικά ενώ λίγο αργότερα ο Μ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Άρια Σαγιονμά στη διεθνή τουρνέ την οποία ετοίμαζε χωρίς να έχει προχωρήσει προηγουμένως σε καμιά συνεννόηση μαζί της. Περιγράφοντας ο Μ. Θεοδωράκης τη συνάντηση στο Ελσίνκι είπε πως ακούγοντας την Άρια Σαγιονμά εντυπωσιάστηκε από το χάλκινο μέταλλο της φωνής της, που διέθετε μια σπάνια εσωτερική δύναμη. «Η νεολαία είχε εκείνα τα χρόνια ιδεολογικές αξίες» συμπλήρωσε ο συνθέτης: «Η Φινλανδία βρισκόταν στο πλευρό της Ελλάδας και η Άρια ήταν ενταγμένη στους αγώνες των νέων. Την ξεχώρισα και την έβαλα πλάι στη Φαραντούρη και στη Δημητριάδη γιατί μεταξύ άλλων έδινε ιδιαίτερη σημασία στον στίχο του τραγουδιού». Η Άρια Σαγιονμά χρειάστηκε έξι χρόνια για να γράψει το βιβλίο της. «Περιγράφω» τόνισε κατά την παρουσίασή του «όλα τα μέρη τα οποία επισκεφθήκαμε με την ευκαιρία της τουρνέ και κάνω ανάμεσα σε άλλα και μια λεπτομερή ανάλυση του μουσικού έργου του Θεοδωράκη. Πρέπει να πω ότι ως νεαρή αγωνίστρια και καλλιτέχνις είχα ερωτευτεί τον μεγάλο αγωνιστή της ελευθερίας».
http://www.matrix24.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: