Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Δεν πείθεται η τρόικα από τα νούμερα… Αγεφύρωτο το χάσμα

Πρωτοσέλιδο 19.11.2013 Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2103
Για κάθε λύση που προτείνει το οικονομικό επιτελείο, η τρόικα φαίνεται ότι έχει να παρουσιάσει ένα νέο πρόβλημα. Ως εκ τούτου αγεφύρωτες παραμένουν ακόμη οι διαφορές και μετά τη νέα πολύωρη -άνω των 5 ωρών- συνάντηση στο.... υπουργείο Οικονομικών που ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να ζητά γερά μέτρα -κοντά στα 2 δισ. ευρώ- για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, και απορρίπτοντας άλλα ζητώντας αντικατάστασή τους.
Ενδεικτικό είναι ότι κλήθηκε εκτάκτως στη σύσκεψη και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.
Χαρακτηριστική και αποκαλυπτική είναι άλλωστε η δήλωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση, ότι «έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη».
Οι επικεφαλής της τρόικας, Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, αποχώρησαν από το υπουργείο Οικονομικών μετά τις 2:00 το μεσημέρι και ακολούθησε σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Στο τραπέζι βρέθηκαν το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών και οι ομαδικές απολύσεις, ζήτημα το οποίο η τρόικα δεν εγκαταλείπει και επαναφέρει συνεχώς.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα δήλωσε ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τη Πέμπτη, οπότε κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2014 στη Βουλή».
«Δεν έχει προσδιοριστεί εάν οι επικεφαλής θα αποχωρήσουν μετά από την Πέμπτη» επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και εξετάζουν τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση».
Αμφισβητεί το μείγμα των μέτρων η τρόικα
Πάντως, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται καταρχάς να αμφισβητούν ότι τα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής θα καταφέρουν να αποφέρουν έσοδα, έως 700 εκατ. ευρώ, όπως διατείνεται το υπουργείο Εργασίας.
Γι αυτό άλλωστε κλήθηκαν ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο υφυπουργός, Βασίλης Κεγκέρογλου στη σύσκεψη, προκειμένου να αποδείξουν ότι το σχέδιο του υπουργείου και οι προβλέψεις του είναι ρεαλιστικές.
Όπως είπε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας «εκτιμώ ότι τα 700 εκατ. ευρώ είναι προσεγγίσιμος στόχος», ως προς το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.
Ο εν λόγω παράγοντας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «μισθοί και συντάξεις δεν θίγονται».
Το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος από το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (που η κυβέρνηση το προσδιορίζει στο 1,3 δισ. ευρώ).
Σχετικά πάντως με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο ίδιος είπε ότι «έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη».
Αμφιβολίες εκφράζουν οι τροϊκανοί και για την επίτευξη των στόχων σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν μέχρι σήμερα στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στην υλοποίηση της διαθεσιμότητας και των απολύσεων αυξάνουν την καχυποψία τους ως προς την απόδοση των σχετικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση.
Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα δεν αποδέχεται τη περαιτέρω μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και ζητά αντικατάσταση του μέτρου αυτού με άλλο.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, λένε οι πρώτες πληροφορίες, έθεσαν ακόμη και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2015 ζητώντας να υπάρξει πρόβλεψη και δέσμευση από τώρα.
Οι πλειστηριασμοί στη συνάντηση με ΥΠΑΝ
Με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και την τρόικα να επιμένει από τη δική της πλευρά για το αντίθετο, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η νέα συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τους επικεφαλής της τρόικας.
Παρά το γεγονός ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, εάν τελικά θα υπάρξει λύση κοινής αποδοχής η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά χωρίς τη συμφωνία των δανειστών στη νομοθέτηση νέας διάταξης, καθώς 31 Δεκεμβρίου λήγει η ισχύς των διατάξεων που σήμερα προστατεύουν τους πλειστηριασμούς.
Το σχέδιο που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνει την κατάργηση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακίνητης περιούσιας για οφειλές στις τράπεζες ως 200.000 ευρώ.
Η διάταξη Παπαθανασίου, προστατεύει κάθε είδους ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης από τη διάταξη αυτή προστατεύονται σήμερα περίπου 15.000 περιπτώσεις δανειοληπτών.
Επιπλέον, προτείνει την αλλαγή της διάταξης του νόμου Κατσέλη που προστατεύει από πλειστηριασμούς την πρώτη κατοικία δανειοληπτών με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της αντικειμενικής αξίας.
Σήμερα προστατεύεται η πρώτη κατοικία εφόσον η αξία της ισούται με το αφορολόγητο ύψους 200.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 50% και για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ.
Πρωτοσέλιδο 19.11.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: