Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

«Αν θέλουμε να βλέπουμε τους αγρότες ως επιχειρηματίες, πρέπει να τους παράσχουμε τα απαραίτητα εργαλεία» - Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές και αναπτυξιακές υποδομές που εκπονούνται από το Υπουργείο, στο Νομό Πιερίας


Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 Τοπικά
Τον Νομό της Πιερίας επισκέφθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μόσχο Κορασίδη, τον...
Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο και τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αλέξανδρο Οφίδη.
Στο Μακρύγιαλο
Ο κύκλος των επισκέψεων, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας κας Σοφίας Μαυρίδου, ξεκίνησε από την πρώτη ζώνη οστρακοκαλλιέργειας που έχει θεσπίσει το Υπουργείο στο Μακρύγυαλο, όπου το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ ενημερώθηκε για τις προοπτικές που ανοίγονται στον κλάδο από τον Πρόεδρο της ομάδας οστρακοκαλλιεργητών κ. Κουτούπα. «Δημιουργούμε εδώ την πρώτη ζώνη για τις ιχθυοκαλλιέργειες γιατί πραγματικά είναι μια πρωτοπόρα ομάδα περίπου 200 οστρακοκαλλιεργητών, η οποία έχει εξωστρεφή προσανατολισμό, αφού το 90% της παραγωγής τους εξάγεται. Με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση όχι μόνο παράγουμε, αλλά βελτιώνουμε σημαντικά την ποιότητα των παραγόμενων μυδιών» τόνισε ο κ. Τσαυτάρης και πρόσθεσε «Αν θέλουμε να βλέπουμε τους αγρότες ως επιχειρηματίες της γεωργίας, πρέπει να τους παράσχουμε τα απαραίτητα εργαλεία. Δεν μπορεί να περιμένει ο καθένας μόνος του να σπάσει τον κύκλο της γραφειοκρατίας. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η θέσπιση ζώνης ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτές είναι οι λύσεις για τη γεωργία και την αλιεία του μέλλοντός μας».
Στις Αλυκές Πύδνας
Στη συνέχεια στις Αλυκές Πύδνας, ενημερώθηκαν για την πορεία υλοποίησης και παρακολούθησης των τεχνητών υφάλων στην περιοχή, καθώς και για τα οφέλη της εφαρμογής τους στο περιβάλλον και τους ιχθυοπληθυσμούς. Ο Υπουργός ανέλυσε τις αναπτυξιακές δράσεις του Υπουργείου στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών και ιδιαίτερα στον τομέα της αλιείας, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως η δημιουργία ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας, αντίστοιχα με τη δημιουργία ζωνών θερμοκηπιακής καλλιέργειας και κτηνοτροφικών πάρκων θα δώσουν ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, καθώς απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργεί έναν οργανωμένο παραγωγικό ιστό και δήλωσε: «Κάνουμε μια παράλληλη προσπάθεια με τη δημιουργία τεχνητού υφάλου. Προσπαθούμε με την παρέμβαση αυτή, βυθίζοντας δηλαδή τα συγκεκριμένα μπλόκια, όπως τα λένε, στη θάλασσα να δημιουργούμε τεχνητούς υφάλους, έτσι ώστε τα ψάρια να βρουν τόπους αναπαραγωγής και προστασίας, φωλιές, και να ξαναγεμίσει η θάλασσα με ψάρια. Θα δημιουργήσουμε 15 τέτοιους τεχνητούς υφάλους στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και εφόσον οι πόροι το επιτρέψουν είτε στην τρέχουσα, είτε στην νέα ΚΑλΠ, θα κάνουμε ακόμα περισσότερους. Είναι ένας τρόπος να μη στηριζόμαστε μόνο στο τι μπορεί να παράξει μια περιοχή, αλλά τώρα που εξαντλούμε τα αλιευτικά αποθέματα να κοιτάξουμε πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε να ξαναναπτυχθούν».
Στον Κάτω Άγιο Ιωάννη
Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφθηκε ομάδα παραγωγών στον Κάτω Άγιο Ιωάννη που αξιοποιεί τη συμβολαιακή γεωργία στην καλλιέργεια σπανακιού, αρακά, ραδικιών και βιολογικού μπρόκολου και ξεναγήθηκε στις υποδομές. Για τη σημασία της συμβολαιοποιημένης παραγωγικής διαδικασίας που στηρίζει με δράσεις το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε ο κ. Τσαυτάρης.
«Βρισκόμαστε σε μια πρωτοπόρα μονάδα και μια πρωτοπόρα ομάδα παραγωγών. Είναι μια από τις περίπου 180 που έχουν σχηματιστεί σε όλη την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε το συνεργατισμό από κυρίως νέους ανθρώπους που καταπιάνονται με καινοτόμα πράγματα. Εδώ έχουν οι ίδιοι δικές τους υποδομές, διαλογητήρια, συσκευαστήρια και χαίρομαι που τώρα προωθούν τις καλλιέργειες ετήσιων φυτών κατάλληλων για κατάψυξη, σε συνέργεια με τη βιομηχανία κατεψυγμένων προϊόντων. Τα συνεργατικά σχήματα εδώ είναι έμπειρα και σήμερα «πατάμε» πάνω σε αυτή την εμπειρία για να μιλάμε για συμβολαιοποιημένη γεωργία. Τώρα ενεργοποιείται και ο τραπεζικός τομέας στο κομμάτι της συμβολαιακής γεωργίας. Η ομάδα παραγωγών πρόκειται να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στα σχέδια μεταποίησής της. Εμείς εντός των ημερών θα «ανοίξουμε» τον τρίτο κύκλο της μεταποιητικής δράσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και θα τους υποστηρίξουμε».
Αμέσως μετά ο Υπουργός με το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ επισκέφθηκαν τμήμα του αρδευτικού έργου στην περιοχή του Άνω Άγιου Ιωάννη, το οποίο αφορά στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των αρδευτικών δικτύων της περιοχής, καθώς και τη βελτίωση αγροτικής οδοποιίας που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο αρδευτικό δίκτυο.
Με την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθούν περισσότερα από 20.000 στρέμματα, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 11 εκατ. ευρώ.
Στην έμφαση που δίνει το Υπουργείο για τη βελτίωση των εγγειοβελτιωτικών έργων που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση νερού και την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων αναφέρθηκε ο κ. Τσαυτάρης. «Στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνουμε για τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιφέρεια δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά που αφορούν στη διαχείριση του νερού. Ένα τέτοιο πρωτοποριακό έργο βλέπετε και στην περιοχή αυτή. Είναι τμήμα ενός ευρύτερου έργου. Εδώ έχουμε δύο πλεονεκτήματα. Αν γίνει το πότισμα με ροή, στο μέλλον απαλλάσσεται ο γεωργός από τις γεωτρήσεις. Επομένως έχουμε μεγάλη εξοικονόμηση κόστους παραγωγής. Το Υπουργείο κάνει πράξη την περιφερειοποίηση των δράσεων του συνεργαζόμενο με τις περιφέρειες. Και στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ θα υπάρξει σύμπραξη. Περίπου το 30% των χρημάτων μας από το αναπτυξιακό σκέλος θα διοχετευθεί σε τέτοιες συμπράξεις με την περιφέρεια».
Στην «Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ»
Στη συνέχεια ο Υπουργός επισκέφθηκε μια πρότυπη πτηνοτροφική μονάδα, με σύγχρονες εγκαταστάσεις εκκολαπτηρίου με δυνατότητα εκκόλαψης 350.000 νεοσσών ανά βδομάδα, που αξιοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Η επιχείρηση διαθέτει επίσης πτηνοσφαγείο, καθώς και μονάδα παραγωγής ζωοτροφών - πτηνοτροφών. Το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του εκκολαπτηρίου, ο ιδιοκτήτης κ. Μάκης Αμβροσιάδης, παρουσία και των βουλευτών της Ν.Δ στην Πιερία κ.κ Γιώργου Κωνσταντόπουλου, Δημήτρη Χριστογιάννη και Άννας Μάνη και του Δημάρχου Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώθηκε για τα αναπτυξιακά σχέδια της πτηνοτροφικής μονάδας και επεσήμανε: «βλέπω επενδύσεις σαν αυτή που απασχολεί περισσότερα από 200 άτομα μέσα στην ίδια αλυσίδα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι μονάδες που συνεργάζονται μαζί της στη συμβολαιακή παραγωγή. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για συμβολαιακή γεωργία τώρα βλέπουμε μονάδες που εκτρέφουν ζώα για αυτούς. Πρόκειται για μια επιχείρηση καθετοποιημένη που καταπιάνεται από τις ζωοτροφές, που σημαίνει ότι η ευρύτερη αγροτική περιοχή ευνοείται από αυτή τη δραστηριότητα, γιατί χιλιάδες τόνοι σιτηρών, κριθαριού, καλαμποκιού, καθημερινά φθάνουν σε αυτά τα εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Πέραν αυτού έχει τα δικά της εκκολαπτήρια, έχει παραγωγή αυγών. Επίσης από τα δικά της εκκολαπτήρια κι άλλοι πτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν την ευκαιρία να έχουν γόνο υγιή, εμβολιασμένο, σωστό κλπ.»
Πρόσθεσε επίσης ότι το Υπουργείο προωθεί προγράμματα μεταποίησης που περιλαμβάνουν περίπου 200 μεταποιητικές βιομηχανίες διασκορπισμένες σε όλη την Ελλάδα.
Ακολούθησε επίσκεψη στην ομάδα παραγωγών ΖΕΥΣ στην Καρύτσα Πιερίας. Η ομάδα διατηρεί μονάδα με τυποποιητήριο και συσκευαστήριο ακτινιδίων και σταφυλιών. Πρόκειται για αποκλειστικά εξαγωγική μονάδα, με εξαγωγές σε απαιτητικές αγορές, όπως της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης. Μάλιστα διατηρεί σύστημα ιχνηλασιμότητας.
«Είναι μια μεγάλη πρωτοπόρος μονάδα που τώρα προσπαθεί να παράξει μια καινούργια ποικιλία, τα λεγόμενα κίτρινα ακτινίδια, που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά της Κίνας. Εμείς βοηθούμε όσο μπορούμε τις προσπάθειες αυτές» είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε «σε ότι αφορά στις εξαγωγές ακτινιδίων θέλω να υπενθυμίσω τις προσπάθειες που κάναμε με το πρόγραμμα προώθησης των εξαγωγών, το λεγόμενο single window. Προκειμένου να βοηθήσουμε τον εξαγωγέα να ξεπεράσει ένα σωρό γραφειοκρατικές διαδικασίες δημιουργήσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μέσα σε αυτό εντέχνως και κατ' επιλογή βάλαμε δύο προϊόντα. Τα ακτινίδια και την φέτα. Εμείς θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε μια τέτοια μονάδα, τις προσπάθειες αυτές. Ήδη δείχνουν οι ίδιοι το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί. Γιατί μετέτρεψαν την ομάδα τους αναλογικά σε μια ομάδα που λειτουργεί ουσιαστικά με τη μορφή μιας Α.Ε.».
Αμέσως μετά ο κ. Τσαυτάρης συμμετείχε σε σύσκεψη στην ομάδα ΣΠΕΚΟ Βροντού (καπνά), όπου ανέφερε στους καπνοκαλλιεργητές τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο για τη διασφάλιση του κλάδου. Σημειώνεται ότι η Πιερία είναι μεγάλη καπνοπαραγωγική περιοχή και περίπου 4.000 οικογένειες ζουν από την παραγωγή καπνού.
Το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ επισκέφθηκε το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο που δημιούργησαν εθελοντές σε χώρο που παραχώρησε το Υπουργείο στην Κατερίνη και ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους του για τις δράσεις και για τον τρόπο λειτουργίας του. Από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης τους συνεχάρη και ανέφερε ανάλογες δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα που προωθεί το Υπουργείο, όπως είναι η δωρεάν διανομή τροφίμων σε περισσότερους από 800.000 δικαιούχους σε όλη την Ελλάδα.
Η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Πιερία ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του κ. Τσαυτάρη στην επιστημονική διημερίδα «Για τον ελληνικό μαύρο χοίρο. Ιστορική Διαδρομή. Διάσωση-Αναβίωση-Θρεπτική Αξία» που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Συνεταιρισμός Εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου χοίρου «ΕΥΜΑΙΟΣ», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός, παρουσία και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, ανέφερε τις δράσεις που αναπτύσσει το Υπουργείο για τη στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας μέσα και από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και επεσήμανε τη σημασία της διατήρησης των αυτόχθονων φυλών ζώων, όπως είναι και ο μαύρος χοίρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: