Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ποιος είναι ο συνδικαλιστής που πήρε μίζα 50.000 ευρώ για να μην απεργήσει - Πώς στήθηκε η επιχείρηση από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών

Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2013

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του νοσοκομείου «Σωτηρία» συνελήφθη έξω από το σπίτι της διοικήτριας

Ο πρόεδρος του Σωματείου των... Εργαζομένων του νοσοκομείου «Σωτηρία» που συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από το σπίτι της διοικήτριας του νοσηλευτικού ιδρύματος, κρατώντας 50.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις, παρότι μόλις 45 χρόνων, θεωρούνταν ένας τυπικός συνδικαλιστής της δεκαετίας του… 1980. Χρησιμοποιούσε την ιδιότητά του και τη θέση του, όπως λένε εργαζόμενοι από το «Σωτηρία», κυρίως για να τακτοποιεί υποθέσεις «ημετέρων» και ψηφοφόρων και λιγότερο για να αναδεικνύει ζητήματα του νοσοκομείου και γενικά των εργαζομένων.
Στέλεχος του κομματικού σωλήνα, συγκεκριμένα του «πράσινου», ο Βασίλης Κονιαδίτης, Καρπενησιώτης στην καταγωγή, βρέθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στο τμήμα των τεχνικών υπηρεσιών. Σήμερα εργάζεται στην υπηρεσία φύλαξης του νοσοκομείου – η συγκεκριμένη υπηρεσία δέχθηκε την τελευταία δεκαετία ένα μεγάλο κύμα εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, από τραπεζοκόμους μέχρι τεχνικούς, μετά την απόφαση της διοίκησης να διακόψει τις συμβάσεις με τις εταιρίες σεκιούριτι και να αναθέσει τη φύλαξη των κτιρίων στο υπεράριθμο ανθρώπινο δυναμικό του ίδιου του νοσοκομείου.

Ο 45χρονος ουδέποτε είχε αποκρύψει τις κομματικές του πεποιθήσεις, ωστόσο η υποψηφιότητά του πριν από έξι χρόνια στις εκλογές για την ανάδειξη Σωματείου είχε προκαλέσει έκπληξη στον μικρόκοσμο του «Σωτηρία». Δεν ήταν η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ –είναι η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ- που εξέπληξε, αλλά η δυναμική με την οποία βγήκε από το παρασκήνιο και διεκδίκησε τη συμμετοχή του στα κοινά και στο Σωματείο.

Πάντως, στην πορεία ο συνδικαλιστής διαχώρισε τη θέση του από το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας το μνημόνιο. Όπως ανέφερε μάλιστα κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο υπουργός Υγείας, ερωτηθείς που ανήκει πλέον πολιτικά ο συνδικαλιστής, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε: «Όπου πάνε όλοι αυτοί. Αριστερότερα».

Το έτος 2012 το «Σωτηρία» βρέθηκε στη δίνη της διοικητικής μεταρρύθμισης του ΕΣΥ και στο πλαίσιο των διασυνδέσεων νοσοκομείων ενώθηκε διοικητικά με το όμορο «Γεννηματάς». Το Σωματείο των Εργαζομένων πρωτοστάτησε σε πολλές κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό, κλείνοντας ακόμη και τη λεωφόρο Μεσογείων. Τελικά ο «χωρισμός» των δύο νοσοκομείων και η αυτονομία του «Σωτηρία» έφερε ηρεμία στο ιστορικό πνευμονολογικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Τουλάχιστον για τους εξωτερικούς παρατηρητές.

Διότι οι εσωτερικοί, κυρίως οι εργαζόμενοι και λιγότερο οι ασθενείς και οι επισκέπτες, γνώριζαν ότι ο αγώνας του Σωματείου συνεχιζόταν εναντίον άλλου μετώπου πλέον.

Το ζήτημα που είχε ανακύψει αφορούσε την παραχώρηση ενός κτιρίου –ενός από τα σημαντικά μεν, εγκαταλειμμένα δε κτίρια που βρίσκονται διεσπαρμένα μέσα στο ακίνητο των δεκάδων στρεμμάτων επί της λεωφόρου Μεσογείων- στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Το Σωματείο παρότι είχε ενημερωθεί για το έργο που θα υλοποιούνταν, για την ακρίβεια ανέγερση μονάδας ελέγχου βιοϊσοδυναμίας γενοσήμων, μέσω ΕΣΠΑ, δεν συμφωνούσε να δοθεί το οίκημα. Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο με επικεφαλής τον δυναμικό πρόεδρο είχε γίνει κατάληψη του γραφείου της διοικήτριας κυρίας Μαρίας Καρρά.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονταν αλλά πιο ήπιες μέχρι πρόσφατα. Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για την υπογραφή της σύμβασης, καθώς μέχρι το τέλος του έτους το θέμα πρέπει να έχει κλείσει, η διοικήτρια κάλεσε προ δύο εβδομάδων τον πρόεδρο του Σωματείου για μια ακόμη συνάντηση στο γραφείο της για να τον πείσει να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για την παραχώρηση.

«Εμείς θα μπορούσαμε να κάμψουμε τις αντιδράσεις και να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις εάν κι εσείς φροντίζατε να λάβουμε κάποιο ποσό από τα χρήματα που θα ωφεληθεί το νοσοκομείο από την υπογραφή της παραχώρησης» φέρεται να είπε ο 45χρονος στην διοικήτρια εκείνη τη μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας. Σημειωτέον ότι το έργο ήταν προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ.

Το… αίτημά του μεταφέρθηκε στον υπουργό Υγείας και στη συνέχεια στον ομόλογό του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ελληνικής Αστυνομίας ειδοποιήθηκε και άρχισε να καταγράφει, να ηχογραφεί και να βιντεοσκοπεί όλες τις συναντήσεις του προέδρου των εργαζόμενων στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με τη διοικήτρια, Μαρία Καρρά.

Η τελευταία «σκηνή» του έργου παίχτηκε χτες με τον πρόεδρο να μεταβαίνει στο σπίτι της διοικήτριας για να πάρει τα συμφωνηθέντα χρήματα, όπως κι έγινε. Αμέσως μετά την έξοδό του από το σπίτι της κυρίας Καρρά, ο 45χρονος συνελήφθη με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια. Πριν είχε προλάβει να διαβεβαιώσει την διοικήτρια ότι «τώρα δεν θα γίνουν κινητοποιήσεις» αλλά και ότι βιάζεται για να πάει «να μοιράσει τα χρήματα με τους υπόλοιπους», όπως δήλωσε επακριβώς. Δεν πρόλαβε να ασχοληθεί ούτε με το ένα ούτε με το άλλο. Πλέον τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν τον Εισαγγελέα ενώπιον του οποίου θα οδηγηθεί σήμερα.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ -  Παναγιώτα Καρλατήρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: