Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης - Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν ο απολογισμός και ο ισολογισμός εσόδων - εξόδων για το 2012


Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2013 Τοπικά
Παρουσία του ορκωτού λογιστή κ. Βασίλη Πατερομιχαλάκη συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης με θέματα την έγκριση του απολογισμού εσόδων - εξόδων για το 2012 αλλά και του ισολογισμού των αποτελεσμάτων...
χρήσης για την ίδια οικονομική χρονιά.
Και τα δύο θέματα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, με τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης κ.κ. Καραφουλίδη, Οφίδη και Ανανιάδη να δηλώνουν παρών.
Έγκριση απολογισμού εσόδων - εξόδων
«Απολογιστικά, σε έναν απολογισμό της τάξης των 118 εκατ. Ευρώ φαίνεται παράξενο, γιατί τα 55 εκατ. είναι τα έσοδα. Μέσα σ' αυτά περιλαμβάνονται και οι προβλέψεις από το ΕΣΠΑ» εξήγησε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης προσθέτοντας πως περισσότερα από 35 εκατ. Ευρώ είναι έργα που είναι συνεχιζόμενα ή εντασσόμενα στο ΕΣΠΑ.
Από την πλευρά του ο κ. Καραφουλίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα καλή την λογιστική απεικόνιση του απολογισμού τονίζοντας ότι προσεγγίζει την πραγματικότητα και φαίνεται ότι υπάρχει μία πολύ καλή δουλειά σε βάθος.
«Οι υποχρεώσεις μας συνεχίζουν να είναι ακόμη σε υψηλό επίπεδο. Οι εγγυήσεις μας για δάνεια είναι σε επικίνδυνο σημείο και γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε κοντά σ' αυτούς τους οργανισμούς» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός από την πλευρά της διοίκησης και ζήτησε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών με το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Μηλιώτης τόνισε πως οι ισολογισμοί και οι απολογισμοί είναι για τους ειδικούς και το Δημοτικό Συμβούλιο ελάχιστα αντιλαμβάνεται από αυτά τα νούμερα, εκτός κι αν είναι ειδικοί. «Αν οι καθύλην αρμόδιοι και οι ορκωτοί ελεγκτες είναι ευχαριστημένοι, εμάς δεν μας πέφτει λόγος».
Ο κ. Μάντζιος ανέφερε πως το Δημοτικό Συμβούλιο από τα στοιχεία του απολογισμού καλείται ως πολιτικό όργανο να βγάλει κάποια συμπεράσματα. «Θα πρέπει να δούμε οι μειώσεις από την κυβέρνηση θα δώσουν λόγο ύπαρξης στο Δήμο και ας αφήσουμε τις ευχές για να έρθουν καλύτερες ημέρες. Το βασικό αποτέλεσμα είναι ότι μειώνονται συνέχεια οι επιχορηγήσεις από την κεντρική διοίκηση και δεν θα θεωρήσω καθόλου θετική εξέλιξη τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Με βάση την συνολική εικόνα δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτόν τον απολογισμό, δίνοντας και ένα πολιτικό μήνυμα ν' αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης στους Δήμους, ειδάλλως θα πρέπει να πετσοκόβουμε συνεχώς κοινωνικές παροχές».
«Ερχόμαστε να ψηφίσουμε έναν απολογισμό εσόδων - εξόδων από έναν προϋπολογισμό που δεν τον έχουμε ψηφίσει» τόνισε ο κ. Ανανιάδης προσθέτοντας πως «ταυτόχρονα έχουμε μία διοίκηση που υλοποιεί αυτήν την πολιτική με μειωμένες παροχές της κεντρικής διοίκησης».
Τέλος ο Δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Κυριακίδης αναφέρθηκε στις εγγυήσεις που έχει δώσει ο Δήμος σε επιχειρήσεις, επιβαρύνοντας αυτήν την στιγμή τον απολογισμό του 2012 με το ποσό των 4 εκατ. Ευρώ περίπου.
Έγκριση ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης 2012
Εισηγούμενος το δεύτερο θέμα της έκτακτης συνεδρίασης που είχε να κάνει με την έγκριση ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης του 2012 ο Δήμαρχος Κατερίνης σημείωσε ότι τα επιχορηγούμενα έργα ξεπέρασαν τα 43 εκατ. Ευρώ, το χρέος προς τους προμηθευτές έπεσε κάτω από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή συστηματικά πληρώνονται τα ληξιπρόθεσμα.
«Όλες οι οικονομικές πράξεις που έγιναν μέσα στο 2012 αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραφουλίδης και ψήφισε παρών.
Παρών ψήφισε και ο κ. Ανανιάδης, ο οποίος σημείωσε στην τοποθέτησή του πως με το «παρών» δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση, αλλά δεν καταψηφίζει γιατί δεν θεωρεί ότι έχει γίνει κάτι παράνομο.
Από την πλευρά του ο κ. Μάντζιος συνεχάρη την οικονομική υπηρεσία για την καλή δουλειά που έχει κάνει σημειώνοντας ωστόσο πως «Εμείς καταψηφίζουμε τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής για το 2012, γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι αποδοτική».
«Η δική μας άρνηση δεν είναι ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες του Δήμου. Θεωρούμε ότι κάτι δεν γίνεται καλά» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης καταψηφίζοντας το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: