Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ρεκόρ πτώσης στις βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ


Πρωτοσέλιδο 30.08.2013Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Γενική εικόνα πτώσης των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ παρουσιάζουν τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Σε 338 τμήματα από όλα τα Ιδρύματα σημειώθηκε πτώση, με...
μεγαλύτερη σε εκείνα των αστικών κέντρων, καθώς και στα Ιδρύματα «πρώτης γραμμής».

Ενδεικτικά, για πρώτη φορά η Ιατρική Αθηνών έπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Πειραιά έπεσε κατά 1.953 μόρια και το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου κατρακύλησε κατά 1.809 μόρια σε σχέση με πέρυσι.

Γενικά, όμως, η πτώση στα οικονομικά τμήματα ήταν εντυπωσιακή σε όλη τη χώρα, καθώς εφέτος σημειώθηκε μείωση 10% των εισακτέων τους.

Επιπλέον, το τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έπεσε φέτος κατά 2.322 μόρια, ενώ στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο το τμήμα Οικιακής Οικονομίας σημειώθηκε πτώση 2.401 μορίων.

Παράλληλα, συνεχίζεται και φέτος η εντυπωσιακή πτώση των Παιδαγωγικών τμημάτων που παλαιότερα (την περίοδο που οι δάσκαλοι είχαν εξασφαλισμένη την επαγγελματική τους αποκατάσταση) ξεπερνούσαν τα 17.000 μόρια. Εφέτος το αντίστοιχο τμήμα της Φλώρινας έπεσε κατά 1.487 μόρια φτάνοντας κοντά στα 13.000 μόρια.

Πέραν αυτών, πτώση έχουν και οι Πολυτεχνικές Σχολές (οι Πολιτικοί Μηχανικοί Αθήνας έπεσαν κατά 959 μόρια εφέτος σε σχέση με την περυσινή τους βάση).

Σε ό,τι αφορά σε τμήματα της περιφέρειας, ενδεικτικά το τμήμα Μηχανικών χωροταξίας, πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης στον Βόλο έπεσε εφέτος κατά 2.832 μόρια, το τμήμα Μηχανικών περιβάλλοντος στην Ξάνθη απαιτεί εφέτος βάση εισαγωγής κατά 2.538 μορίων χαμηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή.

Όσον αφορά τμήματα για την εισαγωγή στα οποία απαιτείται η εξέταση σε ειδικά μαθήματα, το τμήμα Μουσικών σπουδών Αθήνας σημείωσε μια μη αναμενόμενη άνοδο 6.670 μορίων που οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν.

Κατά 5.023 έπεσε εφέτος το τμήμα Ιταλικής γλώσσας και κατά 4.548 το τμήμα Γαλλικής γλώσσας Θεσσαλονίκης.

Στα ΤΕΙ σημειώνονται καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι, μάλιστα κάποια τμήματα τους της «πρώτης γραμμής» έχουν ανέβει (διοίκηση επιχειρήσεων, πληροφορικής κλπ). Αντίθετα, σε άλλα τμήματα υπάρχουν φέτος πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής (π.χ. τα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων, όπου ειδικό μάθημα που εξεταζόταν ήταν τα Αγγλικών και θα δεχθεί εφέτος πρωτοετείς με βάση κοντά στα 4.000 μόρια).

Άνοδο έχουν 96 τμήματα (κυρίως των ΤΕΙ, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται οι Στρατιωτικές σχολές οι οποίες ανέβηκαν αρκετά εφέτος, με εξαίρεση τις Σχολές Ευελπίδων και Ικάρων που έμειναν σταθερές).

Σταθερά έμειναν 28 τμήματα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν φέτος και 28 νέα τμήματα προερχόμενα από συγχωνεύσεις της «Αθηνάς» που δεν είναι συγκρίσιμα σε σχέση με τις περυσινές επιδόσεις των υποψηφίων τους).

Συνολικά 26 τμήματα έχουν εφέτος εισακτέους με βαθμολογίες άνω των 18.000 μορίων, δηλαδή ένα 5,75% του συνόλου τους (ενώ πέρυσι ήταν 8%). Αντίθετα, κάτω των 10.000 μορίων βρέθηκαν εφέτος 119 μόρια σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (πέρυσι ήταν 81 τμήματα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, κενές έμειναν εφέτος 836 από όλες τις κατηγορίες (πέρυσι είχαν μείνει κενές 1.150 θέσεις).

Πρωτοσέλιδο 30.08.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: