Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Αποδείξεις τέλος - Έρχονται αλλαγές στην παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό κώδικα

Πρωτοσέλιδο 4.7.2013

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2013
Προς κατάργηση οδεύει το μέτρο της συλλογής αποδείξεων, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο αύξησης της παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα...
με όσα περιλαμβάνονται στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.
Στο νέο Κώδικα επισημαίνεται ότι για τη φορολογική έκπτωση των 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ δεν θα απαιτείται από το 2014 η συγκέντρωση αποδείξεων.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την απαλοιφή της πρόβλεψης για τη συλλογή αποδείξεων από τον νέο Κώδικα, ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η συλλογή αποδείξεων από το 2014, κάτι που θα εξαρτηθεί τόσο από την πρόοδο υλοποίησης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου όσο και από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συνεχίσουν και εφέτος να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο ποσού συλλογής αποδείξεων τις 10.500 ευρώ, διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο με συντελεστή 22%.

Στο νέο Κώδικα Φορολογία Εισοδήματος δεν γίνεται αναφορά στην έκπτωση 1,5% που γίνεται σήμερα επί του ετήσιου φόρου προτού γίνει η μηναία παρακράτηση.

Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι ο υπουργός με αποφάσεις του μπορεί να καθορίσει τον τρόπο της μηνιαίας παρακράτησης, ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης από μισθούς και συντάξεις και κατά συνέπεια σε μείωση του εισοδήματος.

Ο ετήσιος φόρος εισοδήματος προκύπτει με βάση την κλίμακα και την έκπτωση φόρου και μειώνεται κατά 1,5% ενώ το υπόλοιπο παρακρατείται ισομερώς από τις 14 μισθοδοσίες των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα ή τις 12 μισθοδοσίες των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και των συνταξιούχων.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές.

Το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι στον νέο Κώδικα δεν υπάρχει αναφορά και στο ότι θα παρακρατείται ο φόρος από όσους πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 20% από το πρώτο ευρώ, καθώς αυτό δεν ορίζεται με νόμο αλλά βάσει εγκυκλίων.

Όπως διευκρίνισε, στην περίπτωση αυτή η παρακράτηση θα εξακολουθήσει να γίνεται με συντελεστή 20%.
Πρωτοσέλιδο 4.7.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: