Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Δόση κατόπιν... κινητικότητας - Μία προαπαιτούμενη δράση χωρίζει την Ελλάδα από τη δόση των 4 δισ. Ευρώ


Πρωτοσέλιδο 25.7.2013Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013 
Σε θρίλερ εξελίχθηκε η εκταμίευση της δόσης που κανονικά ήταν να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία την Παρασκευή. Το EuroWorking Group ενέκρινε τελικά την εκταμίευση της δόσης ύψους 4 δισ. ευρώ, υπό την ....
προϋπόθεση ότι σήμερα θα περάσει από τη Βουλή τροπολογία που θα ρυθμίζει θέματα κινητικότητας του υπουργείου Παιδείας
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα εκπληρώσει 21 από τα 22 προαπαιτούμενα και το 22o, που αφορά στο ζήτημα της κινητικότητας στο υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να εκπληρωθεί σήμερα, με τροπολογία που θα καταθέσει ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος στη Βουλή.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία θα ορίζεται ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα από το υπουργείο Παιδείας.

Πηγές τόσο από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών όσο και από το Βερολίνο, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ανέφεραν στο Reuters ότι η δόση θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα. Τονίζεται πως από τα 4 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουλίου, 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν από τον EFSF και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Στις 28 Ιουλίου θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τη δόση των 1,78 δισ. ευρώ.

Εξάλλου με δηλώσεις του προχθές, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε έριξε ευθύνες και στην τρόικα για καθυστέρηση της έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η τελική αξιολόγηση της τρόικας θα κατατεθεί προς εξέταση τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου και την ίδια μέρα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Τέλος σημειώνεται ότι εκτός από τα 2,5 δισ. ευρώ του EFSF επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ προβλέπεται να χορηγηθούν από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ την Κυριακή 28 Ιουλίου αναμένεται να συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τη δόση των 1,78 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του.
Πρωτοσέλιδο 25.7.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: