Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές Στο "κόκκινο" τα έσοδα


Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013
Πρωτοσέλιδο 28.6.2013Στο "κόκκινο" πέρασαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιούνιο, ενώ την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες ολοένα και αυξάνονται. Αρμόδιοι παράγοντες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους....
εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους γιατί βλέπουν ότι λόγω των εσόδων μπορεί να "εκτροχιαστεί" ο φετινός προϋπολογισμός τη στιγμή που οι δαπάνες έχουν μειωθεί σημαντικά.
Οι ίδιοι παράγοντες αποδίδουν τη μείωση των εσόδων στην καθυστέρηση αποστολής των εκκαθαριστικών για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας προηγούμενων ετών, στις αλλεπάλληλες παρατάσεις που έχουν δοθεί για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και στη βαθιά ύφεση που βιώνει η αγορά.

Μόνο από τους φόρους στην περιουσία η "μαύρη τρύπα" στα έσοδα είναι πάνω από 300 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να καλυφθεί αυτό το κενό τους επόμενους έξι μήνες. Μόνο που στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι το επόμενο διάστημα θα σταλούν το ένα εκκαθαριστικό μετά το άλλο στους φορολογούμενος με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο τα νοικοκυριά να μπορέσουν να ανταποκριθούν εξ ολοκληρου στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ήδη τον Μάιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν πάνω από 800 εκατ. ευρώ ενώ από την αρχή του έτους έχουν αυξηθεί κατά 3 δισ. ευρώ γεγονός που υποδηλώνει την αδυναμία πληρωμής φόρων από χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η απεργία των εφοριακών σήμερα, Πέμπτη, και αύριο εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει την εικόνα των εσόδων του Ιουνίου καθώς είναι γνωστό ότι οι περισσότερες πληρωμές γίνονται στο τέλος του μήνα.

Παράλληλα, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο της είσπραξης των φόρων καθώς στους τελευταίους μήνες του έτους θα "στριμωχθούν" πολλές και ταυτόχρονες φορολογικές υποχρεώσεις.

Οι ίδιοι παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνουν επίσης ότι η εικόνα των εσόδων του Ιουνίου ανατρέπει την "άνετη" εικόνα του προϋπολογισμού του πενταμήνου Ιανουαρίου - Μαΐου. Οπότε και οι έλεγχοι της Τρόικας που θα ξεκινήσουν και πάλι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν ουσιαστικά από μηδενική βάση.
Πρωτοσέλιδο 28.6.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: